NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Slechte binnenlucht: de gevaren in de schijnwerper
De gepatenteerde luchtzuiveraars van Itho Daalderop doden 99% van de virussen, inclusief het coronavirus.

Slechte binnenlucht: de gevaren in de schijnwerper

‘Af en toe het raam openzetten, dat is toch even goed?’ was nog altijd de algemene opinie. Maar nu keerde ineens het tij, door het pijnlijk besef dat ‘hét virus’ zich in ongezuiverde binnenlucht sneller verspreidt en ongeremd zijn ding kan doen.

Omdat we bestaande gebouwen alsmaar beter isoleren, verdwijnen stilaan alle spleten en kieren waardoor de binnenlucht continu ververst werd. Het effect van ramen wijd openzetten, is na 20 minuten al verdwenen. Het gevolg? Binnenlucht is dikwijls 2 à 5, maar zelfs tot 10 keer meer vervuild dan buiten­lucht. Aangezien we gemiddeld 80% van onze tijd binnen doorbrengen, heeft dit grote gevolgen voor onze gezondheid. Volgens het principe ‘voor­komen is beter dan genezen’, is het belangrijk om schadelijke stoffen gewoon te weren uit woningen en openbare, school- en bedrijfsgebouwen. 

Verlucht als ventileren niet kan

Waar geen ventilatie is, is verluchten een must. ’s Morgens en ’s avonds 15 ­minuten de ramen wijd openzetten is de algemene richtlijn. Daarnaast verlucht je best extra bij activiteiten waar vocht, fijnstof of andere gevaarlijke stoffen bij vrijkomen: douchen, koken, poetsen, klussen … De angst dat verluchten in de winter het energieverbruik voor verwarming de hoogte injaagt, is ongegrond. Bij het luchten gaat vocht naar buiten, en drogere ruimtes warmen sneller op. Het kan je dus zelfs net een lagere stookkost opleveren.

Een ventilatiesysteem met filters, een centrale regeling, CO2- en luchtvochtigheidssensoren zorgt quasi volautomatisch voor een optimale binnenluchtkwaliteit. Voorwaarde is wel dat het systeem goed geplaatst, geregeld en onderhouden is. Om virussen sneller uit de lucht te halen, is ventileren én af en toe kort verluchten een efficiënte combinatie.  

Groen en technologie voor pure lucht

Al in 1989 bracht de NASA een lijst uit van 17 kamerplanten die effectief de lucht zuiveren. De laatste tijd komt meer en meer onder de aandacht dat groene planten bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Ze halen vocht, schimmelsporen, schadelijke stoffen en gassen zoals CO2 uit de lucht. Hun zuiverende werking is echter beperkt: je zou er honderden in huis moeten halen om een ventilatiesysteem te evenaren. Een technologisch snufje dat net als planten de lucht zuivert, maar dan veel sneller en krachtiger, is de luchtzuiveraar.

Gewone luchtreinigers halen stof, fijnstof en pollen uit de lucht. Luchtzuiveraars gaan nog een stap verder: ze halen nog kleinere schadelijke deeltjes uit de lucht, zoals ultrafijnstof, schimmelsporen en bacteriën. De gepatenteerde luchtzuiveraars van Itho Daalderop doden daarnaast ook 99% van de virussen, waaronder het coronavirus. Dat doen ze door middel van ionisatie: het elektrisch laden van deeltjes om ze onschadelijk te maken. Met een hoog luchtstroomvolume zuiveren deze toestellen op één uur tijd een volledige ruimte van 400 kubieke meter.

De PureBlue StandAlone zuivert in een mum van tijd alle lucht in een volledige leefruimte, klaslokaal, wachtzaal of kleine handelsruimte zoals een bakker, beenhouwer of apotheek. Je kan het toestel op de grond plaatsen of op een staander, of het discreet ophangen aan de muur. De PureBlue Induct integreer je in het balansventilatiesysteem of de luchtbehandelingskast, voor luchtzuivering van een volledige woning of handelszaak. Voor ruimtes met grotere volumes, zoals bioscopen, feestzalen en evenementenhallen, is er ook een industriële uitvoering.

Gezonde ademruimte

Spijtig genoeg is de coronacrisis de aanleiding, maar binnenluchtkwaliteit krijgt nu eindelijk de aandacht die ze verdient. Zo zijn er bijvoorbeeld, terecht, richtlijnen op komst voor luchtzuivering in klaslokalen. In bestaande gebouwen waar het niet meteen mogelijk is een ventilatiesysteem te plaatsen, is een krachtige luchtzuiveraar de ultieme oplossing om een gezonde, virusvrije binnenlucht te garanderen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details