NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Slim, energiezuinig en veilig warmwatercirculatiesysteem
Het warmwatercirculatiesysteem doet niet enkel de energiekosten dalen, maar ook de installatiekosten.

Slim, energiezuinig en veilig warmwatercirculatiesysteem

Met de Smartloop Inliner biedt Viega, Duits producent van sanitaire systeemtechniek en expert in drinkwaterkwaliteit, een unieke techniek die drinkwater in gebouwen helpt te besparen en de hygiëne van het drinkwater garandeert. Het slimme warmwatercirculatiesysteem doet niet enkel de energiekosten dalen, maar ook de installatiekosten, aangezien een afzonderlijk circulatieleidingsysteem niet (langer) nodig is.

De intelligentie van het warmwatercirculatiesysteem voor gebouwen zit in de retourleiding: die loopt niet via een aparte buis, maar via een in de stijgleiding getrokken circulatieleiding van pex.

Voor wie twijfelt aan de woorden hierboven: de Smartloop Inliner van Viega is een systeem dat al twintig jaar bestaat en zich dus al ruimschoots bewezen heeft. De intelligentie van het warm­water­circulatiesysteem voor gebouwen zit in de retourleiding: die loopt niet via een aparte buis, maar via een in de stijgleiding getrokken circulatieleiding van pex. Dankzij die buis-in-buistechniek gaat er in de retourleiding geen warmte verloren. Sterker nog, omdat de retourleiding door de warme stijgleiding gaat, wordt het water op de retourweg al opgewarmd en koelt het dus veel minder af. Zo kan in gebouwen met meerdere verdiepingen maar liefst 30% energie worden bespaard. 

Door het geringere warmteverlies kan ook opti­maler worden gestookt. De permanente circulatie zorgt er op haar beurt dan weer voor dat er minder kalkafzetting ontstaat en er dus geen bodem voor bacterievorming wordt geboden. 

Het warme water wordt in de leiding permanent teruggeleid van het laatste T-stuk van de stijgleiding naar het verwarmingssysteem. Zo is er steeds voldoende warm water beschikbaar bij elke aftakking op elke verdieping, zonder kostbaar verlies van zogenaamd aanloopwater. 

De Smartloop Inliner is unieke techniek die drinkwater in gebouwen helpt te besparen en de hygiëne van het drinkwater garandeert.

Optimale hygiëne

Het systeem zorgt ook voor gezond drinkwater. Die optimale hygiëneveiligheid wordt, naast de juiste temperaturen, onder meer bereikt door de hygiënische verpakking van de Smartloop Inliner-buis tot op de werf in combinatie met Viega’s Easytop-circulatie-inregelventiel met handmatige desinfectierand. Die kan worden voorzien van een temperatuurmeter en is aan te sluiten op een gebouwbeheersysteem. Op die manier wordt de energiereductie en hygiëneveiligheid zo overzichtelijk mogelijk gemaakt.

De Smartloop Inliner leent zich voor koperen en rvs-leidingsystemen al dan niet met (silicium)bronzen fittingen. Met zijn Profipress-leidingsysteem of Sanpress Inox-leidingsysteem biedt Viega zo voor iedere omgeving de best passende oplossing. 

De Smartloop Inliner zorgt voor gezond drinkwater.

Lagere installatiekosten

Het warmwatercirculatiesysteem doet niet enkel de energiekosten dalen, maar ook de installatie­kosten. De 12 x 1 mm-buis van de Smartloop Inliner, met DVGW- en Kiwa Watermark, kan zowel langs boven of langs onder worden ingevoerd en biedt daarmee maximale installatie­flexibiliteit en -snelheid. En aan­gezien er geen afzonderlijk circulatieleidingsysteem (meer) nodig is, dalen ook de kosten voor beton­kernboringen, brandveiligheid, leidingisolatie en bevestigings­materiaal met ongeveer 30%. 

“De Smartloop Inliner kan dus uitpakken met de volgende vier grote troeven: minder installatie­kosten, lagere energiekosten, drinkwaterbesparing en een zekerheid op drinkwater van goeie kwaliteit”, vat Jo Devos, marketing manager bij Viega Belgium, samen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details