NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Slimme gebouwoplossingen voor een van de modernste bankgebouwen
Het in 2021 opgeleverde iconische gebouw op de Warandeberg, vlakbij het Centraal Station, past met een hypermoderne designtaal uitstekend in de stedelijke omgeving.

Slimme gebouwoplossingen voor een van de modernste bankgebouwen

Zo’n 2.000 internationale bedrijven hebben hun Europese hoofdkantoor in Brussel. Als internationale financiële hub spreekt het dan ook voor zich dat heel wat bedrijven van hun vestiging in de Europese hoofdstad een visitekaartje willen maken. Voor de Frans-Belgische bankengroep BNP Paribas Fortis was dat niet anders. Met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in hartje Brussel wilde het bedrijf dan ook het goede voorbeeld geven. 

Het bestaande bankgebouw van BNP Paribas Fortis dateerde uit de jaren zeventig, was verouderd en voldeed niet langer aan de eisen van een modern kantoorgebouw. De nieuwe hoofdzetel moest op dezelfde locatie verrijzen – alleen zo zou het bedrijf de grootste meerwaarde kunnen creëren, zo klonk de redenering. In het ontwerp streefden de architecten naar een evenwicht tussen ecologische, economische, esthetische en sociale aspecten. In 2013 wist het Oostenrijkse bureau Baumschlager Eberle Architekten te overtuigen met een succesvol concept in een architectuurwedstrijd. 

B.E.G. Brück Electronic GmbH wordt al tientallen jaren beschouwd als de kwaliteitsleverancier voor bewegings- en aanwezigheidsmelders. In het BNP Paribas Fortis-gebouw werd gekozen voor de twee B.E.G.-modellen PD2N-KNX en PD4N-KNX.

Hypermoderne designtaal

Het in 2021 opgeleverde iconische gebouw op de Warandeberg, vlakbij het Centraal Station, past met een hypermoderne designtaal uitstekend in de stedelijke omgeving. Het grote, gebogen ontwerp is uitzonderlijk. Het neemt het heuvelachtige terrein en de kronkelende straatjes van de Brusselse binnenstad in beslag. In totaal werden 4.500 banen gecreëerd op een totale oppervlakte van 100.000 vierkante meter, een toename van ongeveer 70 procent in vergelijking met het verleden. Het complex omvat onder meer een auditorium, een conferentiecentrum, een ondergrondse parking en een winkelgalerij.

Het bouwproject is daadkrachtig duurzaam. Zo werd de nadruk gelegd op het feit dat delen van het voorgaande  gebouw werden gerecycleerd en dat de machtige, ondergrondse kuip in gebruik zou blijven. Het gebouw maakt gebruik van een ondergrondse opslagfaciliteit met maximaal 14.000 m³ water voor seizoensgebonden warmte­opslag of -koeling.  Zo voldoet het gebouw aan de passiefhuisstandaard. Op de daken zijn er, naast PV-panelen, grote groengebieden aangelegd. 

Gekoppelde bouwcomponenten

In lijn met het duurzame concept deed BNP Paribas Fortis beroep op de oplossingen voor gebouwautomatisering via KNX en sensoren van B.E.G.  Het koppelen van bouwcomponenten zoals verwarming, airconditioning, jaloezieën en verlichting is voor gebouwen van deze omvang in Europa vandaag de dag een verplichting. Op de locaties waar mensen het grootste deel van hun tijd doorbrengen, ligt immers een groot besparingspotentieel. In een KNX-gestuurd gebouw voeren genetwerkte sensoren en actuatoren tal van taken uit. Gebouwen worden ‘intelligent’ en nemen tal van taken op zich. Vooral in commerciële gebouwen biedt bustechnologie kostenvoordelen ten opzichte van een conventionele elektrische installatie. Hoge energiebesparingen zijn het logische resultaat. Bovendien genieten de gebruikers van een veiliger en comfortabeler gebouw, met een gecontroleerde optimale luchtkwaliteit, aangename kamertemperatuur, biodynamisch licht en nog veel meer. 

Voor een geautomatiseerd gebouw vervullen sen­soren een vergelijkbare functie als onze sen­sorische organen. Kleine veranderingen, zoals bewegingen en warmte­bronnen, worden waar­genomen door de passieve infrarood­detectoren, waar­na vooraf gedefinieerde acties kunnen wor­den geactiveerd.

Het koppelen van bouwcomponenten zoals verwarming, airconditioning, jaloezieën en verlichting is voor gebouwen van deze omvang in Europa vandaag de dag een verplichting.

Bewegings- en aanwezigheidsmelders

B.E.G. Brück Electronic GmbH wordt al tientallen jaren beschouwd als de kwaliteitsleverancier voor bewegings- en aanwezigheidsmelders. In het BNP Paribas Fortis-gebouw werd gekozen voor de twee B.E.G.-modellen PD2N-KNX en PD4N-KNX. Met twee geïntegreerde lichtsensoren realiseren deze KNX-modellen zeer nauwkeurige lichtmetingen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor interieurs met moeilijke lichtsituaties, zoals de gangen en opvallende trappen van BNP Paribas Fortis, waar licht van verschillende raamfronten binnenkomt.

Dankzij bewegingsdetectoren in de sanitaire ruimtes kan het energieverbruik op deze plekken met zo’n 80 procent teruggedrongen worden. Bovendien komt deze maatregel ook ten goede van de hygiëne. Hiervoor viel de keuze op de B.E.G.-detector PD3N. Het licht wordt in deze ruimtes contactloos aangeschakeld, en dit uit­sluitend wanneer er mensen zijn. Na de laatste beweging en een zelf in te stellen nalooptijd schakelt de verlichting automatisch opnieuw uit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details