Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

‘Sluit warmtepomp niet bij voorbaat uit in renovatie’

buiten-en-binnenunit–W-luchtwater-WP-bi-block-WBB(ENT_ID=32924
Dit jaar nog werd de Weishaupt Bi-block lucht-waterwarmtepomp beloond met de German Design Award.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Weishaupt

5 oktober 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De ‘meester van de vlam’ breidt actieterrein uit

Weishaupt maakte over de hele wereld naam en faam als fabrikant van branders en gas-en stookolieketels. Toch zet de firma minstens even sterk in op warmtepompen, als onderdeel van een multi-technologische toekomst.

De hele verwarmingswereld moet mee het pad richting duurzame oplossingen inslaan. Ook Weishaupt, vanwege zijn jarenl­ange expertise op vlak van branders gekend als de toon­aangevende fabrikant in de ontwikkeling van verbrandings­technologie, beseft dat er nood is aan milieu­vriendelijke verwarmings­oplossingen en biedt dan ook een uitgebreid gamma warmte­pompen aan. “We krijgen veel vragen van klanten die willen overschakelen naar warmtepomp­technologie. Zeker nu de energieprijzen zo sterk gestegen zijn”, zegt Bruno Dewilde, Techical Manager bij Weishaupt BeLUX.

Weishaupt doet veel meer dan alleen maar het verkopen van producten. In samenwerking met studie­bureaus bestudeert het ook de mogelijk­heden en haalbaar­heid op technisch vlak, en of het  afgifte­systeem geschikt is om met een warmte­pomp te werken. Voor Weishaupt spreekt het dan ook voor zich dat warmte­pompen niet enkel weggelegd hoeven te zijn voor nieuwbouw­woningen. “Als we een aanvraag krijgen om een warmtepomp te plaatsen in een renovatieproject, bekijken we samen met het studiebureau of die geplaatst kan worden, en welke begeleidende maatregelen nodig zijn”, zegt Dewilde. 

Bruno Dewilde en Johan De Cuyper.

Niet bij voorbaat ‘neen’

Johan De Cuyper, Managing Director bij Weishaupt BeLUX, pikt in: “Het is logisch dat er in nieuwbouw standaard gekeken wordt naar warmtepomp, maar wat dan met de miljoenen verouderde gebouwen die er al staan? Ook die bewoners zijn wanhopig op zoek naar een duurzame oplossing nu de gasprijzen de pan uitswingen. Weishaupt heeft zich gespecialiseerd in dat vraagstuk.” 

Ook de installateur heeft hier een sleutelrol in te spelen, meent De Cuyper. “Hij is en blijft de vertrouwenspersoon van de klant. Jammer genoeg hebben nog niet alle installateurs voldoende ervaring met warmtepompen. We zien nog al te vaak drempelvrees opduiken. Er wordt vaak te snel gezegd dat een warmtepomp geen optie is, zeker in een bestaande woning. Wij pleiten er toch voor om in dat geval het hele dossier even aan een nauwkeurige studie te onderwerpen. Een warmtepomp in een renovatieproject is een complexe kwestie die een gefundeerd antwoord vraagt. Daar kunnen we de installateur in helpen én begeleiden.”

Efficiënt, esthetisch en stil

Weishaupt streeft ernaar om het kwaliteitslabel de reputatie van zijn branders door te trekken naar het gamma warmtepompen. En met succes, want dit jaar nog werd de Weishaupt Bi-block lucht-waterwarmtepomp beloond met de German Design Award. De SCOP’s van de Weishaupt-warmtepompen behoren tot de beste van de markt – die van Bi-block benadert zelfs het rendement van een geothermische warmtepomp. “Een unicum is dat we ook enkele warmtepompen aanbieden die niet alleen maar op lage temperatuur werken. Bij deze warmtepompen is een vertrektemperatuur van 65 °C mogelijk”, voegt Dewilde toe. 

Ook aan esthetische en akoestische aspecten is gedacht: om geluidsoverlast tegen te gaan, zit de compressor bij de Bi-block-warmtepomp in de binnen- in plaats van de buitenunit en is de ventilator extra groot ontworpen – zo zijn er minder omwentelingen nodig. 

De SCOP’s van de Weishaupt-warmtepompen behoren tot de beste van de markt.

Waterstof en hernieuwbare stookolie

Ook in de toekomst blijft Weishaupt verschillende technologieën naast elkaar aanbieden. Een bewuste keuze, zegt Dewilde. “Er zijn niet alleen warmtepompen, in de toekomst zullen waterstof en hernieuwbare stookolie ook een belangrijke rol vervullen. In de transitiefase zullen hybride systemen nodig zijn, waarbij een gascondensatieketel dienst doet als back-up van de warmtepomp.” 

In de tussentijd blijft Weishaupt de installateur onder­steunen. “Het leven de klassieke installateurs wordt steeds complexer: hij moet kaas gegeten hebben van elektriciteit, program­meren én hydraulica. Daarom voorzien we de nodige opleidingen en begeleiden we onze partner-installateurs ook in het veld. De eerste installatie doen we doorgaans samen, zodat de installateur vertrouwen krijgt in de producten”, besluit De Cuyper.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details