NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
‘Smart panels’ in opmars in elektrotechniek

‘Smart panels’ in opmars in elektrotechniek

‘The internet of things’ zet zich door in alle sectoren, niet het minst in de elektrotechniek. Slimme stroomverdelingsborden zijn de toekomst willen we een antwoord bieden op de uitdaging van de stijgende stroombehoefte en de beperking van onze CO2-uitstoot. Elektrodistributeur Cebeo ziet het dan ook als zijn taak om innovaties op dat gebied via de installateur bij de eindklanten aan de man te brengen.

“Laagspanningskasten ondergaan vandaag een fikse omwenteling, in die zin dat stroomverdeling er in de zeer nabije toekomst heel anders zal gaan uitzien”, steekt Filip Vanhalst, divisiemanager elektrotechnics bij Cebeo, van wal. “Deze omwenteling kadert binnen de grote uitdaging waar we als sector voor staan: de stroombehoefte in de wereld zal tegen 2030 verdubbelen, terwijl we tegelijk onze CO2-uitstoot moeten halveren. Wij beschouwen dat niet louter als een uitdaging maar ook als een opportuniteit om slimme verdeelkasten of zogenaamde ‘smart panels’ bij onze klanten, de installateurs, aan de man te brengen. Als marktleider binnen de elektrodistributie is het onze taak om de klant te informeren en op te leiden over de innovaties van onze fabrikanten. Deze laatsten zetten hier sterk op in. Toch is de markt, en daarmee doel ik op zowel de installateur als eindgebruiker, vandaag nog niet altijd op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn.”

Meten is weten

CEBEO

Power monitoring begint bij ‘meten is weten’ en precies daarin schuilt de meerwaarde van slimme verdeelkasten.

 

En die mogelijkheden zijn legio. De voornaamste innovatie zit hem in het Internet of Things. Stroomverdelingsborden zijn meer en meer geconnecteerd en kunnen communiceren met allerhande toestellen. “Eindgebruikers, zowel in de industriële, tertiaire als residentiële sector, willen weten waar de grote energieverbruikers zitten en zelf de touwtjes in handen nemen. Alles begint bij ‘meten is weten’ en precies daarin schuilt de meerwaarde van deze slimme verdeelkasten”, zegt Filip Vanhalst. “Smart panels laten toe om de perfecte balans te vinden tussen energiezuinigheid en comfort. Afstand is bovendien geen punt meer. De installateur of eindklant kan vanop kantoor of op de baan ingrijpen of bijsturen. Ook voor de bedrijfszekerheid zijn ‘smart panels’ een goede zaak. Ze kunnen fouten detecteren en zo productiestilstand voorkomen. Daar komt nog bij dat de veiligheid, zowel van personen als van de omgeving, beter gegarandeerd is.”

Gericht advies en opleiding

CEBEO

Smart panels laten toe om de perfecte balans te vinden tussen energiezuinigheid en comfort.

 

Cebeo wil de markt laten kennismaken met de wereld van de ‘smart panels’. Dat doet de distributeur op verschillende manieren. Filip Vanhalst: “Het is onze taak om zo goed mogelijk in te spelen op de vraag van de klant en het juiste aanbod te selecteren uit de vele innovaties die op de markt voorhanden zijn. Wij helpen de klant als het ware om door het bos de bomen te blijven zien. Daar staat ons label ‘approved by Cebeo’ voor. Installateurs weten dat wanneer ze bij ons een product aankopen, het kwalitatief is en door ons wordt ondersteund. We hebben dit label in het verleden verdiend en willen dat ook elke dag blijven waarmaken.” Anderzijds stemt Cebeo ook zijn opleidingen af op de innovaties in de markt, zowel intern als extern. “We hebben in onze verkooporganisatie, die verdeeld is over vier regio’s, drie niveaus van kennis bepaald. Het hoogste niveau zijn de experts die in onze regionale competentie centers uitsluitend bezig zijn met slimme installaties. Wij maken hen vertrouwd met de technologie en zij adviseren aan de klant wat voor hem de beste oplossing is”, aldus Filip Vanhalst. Cebeo biedt ook opleidingen aan voor installateurs in de Cebeo Campus. In het aanbod voor 2019 is ook een opleiding rond ‘smart panels’ voorzien.

Verder voert Cebeo ook marketingcampagnes samen met zijn leveranciers om de innovaties in de sector bekend te maken. Op de beurs Cebeo Technologie 2019 in Brussels Expo van 21 tot 23 mei zullen ook de ‘smart panels’ in de kijker staan, naast andere innovaties van de fabrikanten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details