NLFR

Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

Smart real estate in een stroomversnelling

Ook in de projectontwikkeling wordt door het veelvoud van technieken aanwezig in een modern appartement meer en meer gekozen voor een smart home-oplossing in plaats van de conventionele elektrische installatie. Vecolux, een Belgische specialist inzake smart homes, levert KNX-aangedreven oplossingen aan die voor zowel projectontwikkelaar, syndicus en bewoner een serieuze meerwaarde bieden.Ook in de projectontwikkeling wordt door het veelvoud van technieken aanwezig in een modern appartement meer en meer gekozen voor een smart home-oplossing in plaats van de conventionele elektrische installatie. Vecolux, een Belgische specialist inzake smart homes, levert KNX-aangedreven oplossingen aan die voor zowel projectontwikkelaar, syndicus en bewoner een serieuze meerwaarde bieden.

Vecolux is 35 jaar geleden begonnen als importeur van elektrotechnisch materiaal. Vandaag de dag is het bedrijf gespecialiseerd in het aanbieden van oplossingen die gebouwen slimmer maken. Reeds drie generaties van de familie Vetters zijn actief in het bedrijf dat ze zelf opgericht hebben. Waar ze vroeger productgericht werkten, zijn ze sinds een tiental jaar veeleer bezig met het aanbieden van oplossingen en service voor zowel de residentiële (projectontwikkeling) als de hotelmarkt.

“Onze keuze destijds om KNX te te beginnen verdelen was zeer bewust, we waren op zoek naar een duurzame optie voor zowel Vecolux als zijn klanten.” zegt Ruben Vetters, Technisch Sales Advisor en kleinzoon van de oprichter van Vecolux. “We werken samen met een vijftiental merken die enkel KNX oplossingen bieden. Met een combinatie van hardware van deze 15 merken, waaronder bijvoorbeeld het Spaanse Zennio, het Duitse Elsner en veel meer, bieden wij één totaaloplossing voor de real estate-markt.”

KNX als troef bij real estate-oplossingen

Daar ligt de sterkte van KNX: bovenop dat het systeem niet gebonden is aan één merk, is het techniekoverschrijdend. Vetters: “Dat biedt de zekerheid dat de standaard binnen een tiental jaar niet zomaar verdwijnt, er zijn immers al meer dan 450 fabrikanten die KNX-producten vervaardigen. Maar ook kan de KNX hardware van iedere fabrikant zonder veel moeite met KNX producten van de andere communiceren.” Zo is er mogelijkheid tot diversificatie binnen de oplossingen die Vecolux aanbiedt. “Ook na verloop van tijd is het mogelijk voor de bewoner om zijn bestaande installatie uit te breiden of aan te passen zonder dat daarbij de bestaande hardware afgebroken moet worden.”

Daar stoppen de voordelen voor de eindgebruiker niet. “In appartementsgebouwen bieden we standaard in elk appartement één centrale display aan. Eén gebruiksvriendelijk touchpaneel dat dienst doet als thermostaat en als bedieningspaneel voor onder meer verlichting, rolluiken, ventilatie en meer. Bovendien kan de eindgebruiker zelf zijn sferen, aanwezigheidssimulatie en tijdsklokken instellen. Als kers op de taart heeft de bewoner ook de mogelijkheid om via een app de controle over de woning over te nemen. Eén gebruiksvriendelijk toestel, passend in een inbouwdoosje van 68 millimeter, bedient de hele woning. Het scherm doet tegelijkertijd dienst als een ­binnenpost videofonie.”

Eenvoudige installatie en toekomstgericht

Maar waar ligt dan de meerwaarde voor de projectontwikkelaar? “Naast onze professionele in-house ondersteuning en service is het voor een installateur ook steeds eenvoudiger om KNX toe te passen in hun projecten. Minder bekabeling en minder bouwuren compenseren de prijs van de slimme hardware, maar resulteren ook in minder fouten.” De implementatie van deze producten biedt ook tal van extra mogelijkheden naar monitoring en afrekening van de energiestromen in appartementsgebouwen.

Daarenboven lanceerde Zennio recent de ALLinBOX 1612, een all-in-one apparaat met voeding,  16 uitgangen voor verlichting, rolluiken of koeling/verwarming, 12 digitaal-analoge ingangen voor drukknoppen, temperatuursensoren of bewegingsmelders. “De IP interface zorgt ervoor dat beheer vanop afstand mogelijk gemaakt wordt en er met appartementoverschrijdende technieken gecommuniceerd kan worden. Door de integratie van verschillende componenten in één wordt de installatie en programmatie nogmaals sterk vereenvoudigd en wordt het totale kostenplaatje gedrukt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details