NLFR

Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Belimo ontwikkelt en produceert aandrijvingsoplossingen voor de energie-efficiënte besturing van HVAC-installaties.

Snelle selectie en instelling van ­kleppen en sensoren met apps

Smartphones, tablets en laptops zijn niet meer weg te denken op de bouwwerf van vandaag. Heel wat producenten spelen daar handig op in, met digitale tools en apps die het leven van de installateur gemakkelijker maken. Zoals Belimo, fabrikant van aandrijvingen voor luchtkleppen, waterkleppen en sensoren. Met een reeks apps vinden installateurs snel de weg in het productassortiment en stellen ze kleppen en sensoren handig en draadloos in.

Het Zwitserse bedrijf Belimo is al bijna 50 jaar wereldwijde marktleider in aandrijvings­oplossingen voor de energie-efficiënte besturing van verwarmings-, ventilatie- en airconditionings­installaties. Het bedrijf focust consistent op de behoeften van zijn klanten, wat niet alleen leidt tot installatievriendelijke producten maar ook tot een ruim aanbod aan workshops, opleidingen, tools en apps. Sisse Knops van Belimo België belicht graag hun populaire installateursapps.

De meeste aandrijvingen en sensoren stel je draadloos in met de Belimo Assistant App en de Duct Sensor Assistant App.

De juiste klep op de juiste plaats

“In de Belimo Valve Sizer app geef je een aantal parameters in zoals het debiet, drukverschil, type aansluiting en nominale diameter en je krijgt meteen de geschikte kleppen voorgesteld in de gepaste maat en met de juiste aandrijving. Er is een online desktopversie van deze app en je kan hem gratis downloaden voor op je tablet of smartphone”, legt Sisse Knops uit. 

Nieuwe kleppen zonder zorgen 

Wil je een oude klep van Belimo of een ander merk vervangen, dan kan je beroep doen op de Belimo RetroFIT-app. Knops vertelt hoe die in zijn werk gaat: “Als je het type van de bestaande klep ingeeft, krijg je een lijst van beschikbare producten waardoor je ze kan vervangen, niet alleen uit ons assortiment maar ook van verschillende merken. Wat nog straffer is: je kan ook gewoon met je mobiel toestel een foto nemen van het identificatieplaatje van de klep die je wil vervangen, meestal herkent de app de klep dan al en stelt hij op basis daarvan de beschikbare alternatieven voor.” 

De Belimo Valve Sizer toont je op basis van enkele criteria de weg naar de juiste klep.

Draadloos instellen en opvolgen

De Valve Sizer en RetroFIT-app tonen je de weg naar het juiste product. Wanneer je het geplaatst hebt, kan je het met een andere app instellen. “Dat is de Belimo Assistant App. Je kan er onze HVAC-aandrijvingsoplossingen draadloos mee bedienen en de werking van het systeem opvolgen op je smartphone of tablet. Met NFC-communicatie is dat heel eenvoudig: je legt je mobiel toestel op de motor en je zit meteen in de instellingen. Je kan de instellingsgegevens vanuit de app mailen of doorsturen via WhatsApp of sms, en je kan ze in de app zelf opslaan”, aldus Knops.

Met de RetroFIT-app vind je snel een geschikt alternatief voor verouderde of defecte aandrijvingen en sensoren, ook van andere merken.

Sensoren beheren vanop afstand

“Dezelfde tool, maar dan voor sensoren, is de Belimo Duct Sensor App. Met die app kan je bij­voor­beeld de temperatuur-, CO2- en vocht­sensoren van een ventilatie­systeem draad­loos instellen via bluetooth. Je kan er de uitgangs­signalen individueel mee configureren, verschillende meetbereiken instellen, offset­waarden aanpassen en het Live-Zero-signaal en boxen­systeem para­metreren, om de belangrijkste functies maar even op te noemen.” 

“Om het digitaal verhaal te vervolledigen, wil ik hier nog aan toevoegen dat onze producten kunnen communiceren via de gangbare protocollen voor gebouwautomatisering zoals BACnet, Modbus of Belimo Cloud. Daardoor kan je ze dus niet enkel met onze apps regelen en opvolgen maar kan men ze ook meten, bedienen en onderhouden via moderne gebouwbeheersystemen”, sluit Knops af.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details