01:04
21-06-2016

Softwareprogramma voor elektrische schema’s erg populair

Eenvoudig, gebruiksvriendelijk en altijd synchroon: dat is Trikker, een programma speciaal voor elektriciens. Bij de keuring van een elektrische installatie zijn elektriciens bij wet verplicht om schema’s voor te leggen. Trikker biedt de ideale oplossing om die schema’s op een eenvoudige en correcte manier te ontwerpen. 

“Elektriciens zijn verplicht om twee soorten schema’s te maken. Ten eerste een ééndraadschema, dat de logische opbouw van de installatie voorstelt,” legt Kurt De Vocht van Bluebits uit. “Het tweede is het situatieschema: een grondplan van het gebouw, waarop alle toestellen, schakelaars, stopcontacten en lichtpunten worden aangeduid.” De moeilijkheid is dat die twee schema’s volledig gelijk moeten zijn. In Trikker zijn ze continu gekoppeld, zodat je geen fouten meer kan maken.

Feedback en updates
De meeste andere pakketten op de markt vertrekken vanuit het situatieschema en genereren éénmalig een ééndraadschema. Kurt De Vocht: “Dat doen wij net niet: wij vertrekken standaard vanuit het ééndraadschema. Je kan onmiddellijk daarna het toestel dat je daar gebruikt hebt, een plek geven op je grondplan. Sinds de laatste update is het ook mogelijk om in de omgekeerde richting te werken: je kan dan losse symbolen op het situatieschema plaatsen die je achteraf toewijst aan een kring op het ééndraadschema.”

Bij Trikker staat gebruiksgemak centraal. Er wordt daarom voortdurend aan updates en verbeteringen gewerkt, gebaseerd op de feedback en suggesties van klanten. Ook tal van kleinere verbeteringen maken het tekenen makkelijker. Zo kan je geïmporteerde pdf- en AutoCAD-plannen kopiëren en plakken op een andere pagina en werden er een aantal extra symbolen toegevoegd.

Voortdurende groei
Het aantal elektriciens dat gebruikt maakt van Trikker blijft gestaag groeien. Ondertussen werkt ongeveer één derde van de Belgische elektriciens met Trikker. Het softwareprogramma reikt zelfs buiten de landsgrenzen: ook firma’s in Nederland, Frankrijk en Luxemburg tekenen er hun schema’s mee. Bovendien wordt Trikker gebruikt in een 130-tal technische scholen en opleidingscentra.

Tekst: Kaylie Lemmens Beeld: Bluebits

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Software , Thema , Trikker

Installatie en Bouw België partners

MEWA Dynamic Shorts