NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Solar carports bij UZ Brussel, Boortmalt en Westvlees samen goed voor 10.000 m² aan zonnepanelen

Solar carports bij UZ Brussel, Boortmalt en Westvlees samen goed voor 10.000 m² aan zonnepanelen

Goed voor planeet en portefeuille: IZEN helpt Belgische bedrijven verduurzamen en besparen met ­zonne-energie op industriële schaal

IZEN, het merk van VINCI Energies in België dat zich richt op 100% slimme energie, voltooide recent zijn derde grote solar carport in ons land, alles tezamen goed voor een oppervlakte van meer dan 10.000 m² aan zonnepanelen en meer dan 2,5 miljoen kWh aan hernieuwbare energie. Alle drie de projecten gebeurden in opdracht van Menapy, een Vlaamse groenestroomspecialist die met zijn solar-as-a-servicemodel in België, Frankrijk, Spanje en Italië optreedt als tussenpersoon en financier voor bedrijven, om hen te helpen zonder eigen investering de switch te maken naar goedkope en duurzame energie.

Local champions

Voor het ontwerp, de aankoop van de materialen en de plaatsing van de zonnepanelen gaat Menapy, dat opgericht werd door enkele solar-veteranen en Belgische investeerders, aan de hand van een kleine tender steeds op zoek naar de beste partner voor elk project. In België kwam IZEN daarbij voor de solar carports telkens als beste uit de bus.  

“In elk land werken we met local champions. Daarbij gaan we op zoek naar een combinatie van een heleboel verschillende factoren: engineering knowhow en expertise, veiligheid, de nodige schaal­grootte om alles tijdig op te leveren, zowel technisch als administratief, en natuurlijk een competitieve prijs. IZEN scoort sterk op alle vlakken, en leverde telkens bijzonder goed werk”, verklaart Tom Pollyn, oprichter en general manager van Menapy. “Verder is ook de communicatie voor, tijdens en na de installatie cruciaal. Ook daar wist IZEN zich te onderscheiden.”

Kwaliteit, betrouwbaarheid en langetermijndenken

“Zonne-installaties, zeker op industriële schaal, zijn bijzonder complexe projecten, waarbij je gegarandeerd voor onverwachte obstakels komt te staan. Op zo’n momenten maken onze twintig jaar ervaring, onze expertise ter zake en onze schaalgrootte het verschil, en dat merken klanten. Door voor kwaliteit, betrouwbaarheid en een duidelijke langetermijnvisie te gaan en te doen wat we zeggen, weten klanten dat ze ons met een gerust hart hun projecten kunnen toevertrouwen, tegen heel competitieve prijzen. En dus komen ze terug”, stelt Jo Van Beek, sales project manager bij IZEN. 

Menapy en IZEN realiseerden samen zo al drie solar carport projecten in België: voor UZ Brussel, WestVlees en Boortmalt, telkens tot grote tevredenheid van de eindgebruiker. Hoewel elke opdracht andere uitdagingen met zich meebracht, wist IZEN steeds de best mogelijke oplossing uit te werken door te kijken naar de specifieke omstandigheden op elke site.

Sven Hebbelinck, technisch directeur UZ Brussel: “Duurzaamheid is een van de pijlers van ons beleid. In 2018 besloten we daarom om 4.500 m² extra zonnepanelen op onze daken te plaatsen, bovenop de reeds bestaande. Nadien kwam daar nog eens een solar carport bij, met ook voorzieningen voor laadpalen. De omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de ligging op minder dan 60 meter van beschermd Natura 2000-gebied, en het feit dat de parking tijdens de werken in gebruik moest kunnen blijven, maakten de werken tot een huzarenstukje, maar dankzij de heldere communicatie, goede planning en opvolging van IZEN verliep alles verrassend vlot en zonder noemenswaardige moeilijkheden.”

Anthony Van Eeckhout, head of People at WestVlees – Belgian Pork Group: “WestVlees heeft enorm veel koeling nodig, en zet al jarenlang in op de verduurzaming van zijn energie- en waterverbruik. De solar carport past dus perfect binnen de bedrijfsfilosofie, en is bovendien een echt visitekaartje voor ons bedrijf – onze dank aan IZEN voor het mooie werk! De stroomproductie is trouwens niet het enige aspect, ook het regen­water van de solar carports wordt opgevangen en gezuiverd om daarna gebruikt te worden. Ook voor onze werknemers, die in een koele omgeving werken, is het een plus om hun auto ‘s avonds volledig opgeladen en aangenaam fris aan te treffen.”

Ook in de haven van Antwerpen mochten IZEN en Menapy al een solar carport bouwen, voor Boortmalt, de grootste moutgroep ter wereld. “We zijn een zeer energie-intensief bedrijf en verbruiken gigantisch veel warmte en elektriciteit om mout te maken”, vertelt Joris Van Valckenborgh, group energy manager bij Boortmalt. Omdat het bedrijf zijn CO²-uitstoot tegen 2030 met de helft wil verminderen, koos het voor een solar carport. “Er werden zestig laadpalen geïnstalleerd waar werknemers of bezoekers hun wagen kunnen opladen. Verder zorgt het afdak natuurlijk ook voor schaduw en verkoeling in de zomer.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details