NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Solarmarkt schittert tijdens vakbeurs voor zonne-energie
Met de nieuwste lay-out- en calculatietools die op InterSolution gepresenteerd werden, kunnen projecten razendsnel berekend worden.

Solarmarkt schittert tijdens vakbeurs voor zonne-energie

De sector van zonne-energie bruist, en dat was op InterSolution niet anders! Meer dan 5.800 professionals – meer dan twee keer zoveel als vorig jaar – brachten op 25 en 26 januari een bezoek aan de internationale solarvakbeurs in Gent. Ook de voornaamste aanbieders en producenten in de solarmarkt, uit alle hoeken van de wereld, waren talrijk vertegenwoordigd met indrukwekkende stands.

Met een beursvloer die 40 procent ruimer was dan vorige keer, viel er voor solarprofessionals weer heel wat kennis en business te rapen op dé netwerk- en vakbeurs voor zonne-energie voor de Benelux. Omdat de beurs vroeg in het jaar plaats­vindt, kreeg de bezoeker een goed beeld van de innovaties die de markt van zonnepanelen, om­vormers, energieopslag, laad­oplossingen, montage­systemen, regel­technieken, software en moni­toring dit jaar in petto heeft. 

Met exposanten uit 12 verschillende landen (onder meer België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, China, Oostenrijk, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Korea…) mag InterSolution zich met recht en reden een internationale beurs noemen. De bezoekers – elektriciens, solarteurs, aan­nemers, installateurs, dakwerkers, loodgieters, architecten enzovoort – komen voornamelijk uit België (82%) en Nederland (16%). Voor vele standhouders is en blijft de tweedaagse vakbeurs in Flanders Expo de voornaamste toegangspoort tot de Benelux-solarmarkt. 

De grote belangstelling dit jaar zegt veel over het enthousiasme en de verwachtingen die heersen in de markt. Delphine Martens, Exhibition Manager: “Het bruiste op de beursvloer en er was veel bedrijvig­heid op de standen. Dat bevestigt het gevoel dat het een bijzonder jaar wordt voor de zonne-energiesector. We zijn trots op de kwaliteit van de contacten die hier gelegd worden. De beurs ongetwijfeld weer heel wat zakelijke opportuniteiten voor de aanwezigen opgeleverd, waar zij de rest van dit jaar de vruchten van kunnen plukken.” 

De beursorganisatie kijkt graag vooruit naar de volgende editie, op woensdag 17 en donderdag 18 januari 2024.

Energie-uitdagingen 

De uitdagingen voor de solarmarkt op het vlak van energietransitie zijn enorm, en dat was duidelijk zicht­baar op InterSolution. Solarbedrijven inves­teren voortdurend in het zoeken naar nieuwe oplossingen op het gebied van zonnepanelen, om­vormers, montagematerialen en opslag voor residentieel en commercieel gebruik. De markt van omvormers en batterijen blijft zich razendsnel ontwikkelen. Het elektriciteitsnet vereist dan ook alsmaar meer intelligente omvormers. Op de residentiële markt bieden leveranciers steeds vaker hybride omvormer­oplossingen aan, die componenten van een pv-omvormer en batterij­omvormer combineren. 

Ook software was een groot onderdeel van het beursaanbod. Met de nieuwste lay-out- en calculatietools die op InterSolution gepresenteerd werden, kunnen projecten razendsnel berekend worden – inclusief materiaallijst, ballastplan en duidelijke tekeningen voor op het dak. Op het gebied van montage is er een groeiende aandacht voor circulariteit en het beperken van materialen. 

‘De beurs ongetwijfeld weer heel wat zakelijke opportuniteiten voor de aanwezigen opgeleverd, waar zij de rest van dit jaar de vruchten van kunnen plukken.’

20 masterclasses

Dit jaar werden er niet minder dan 20 master­classes georganiseerd door exposanten (Bebat, Durasun, Esdec, Fronius, Growatt, ODE PV-Vlaanderen, Qcells, SMA Benelux, SolarEdge, TW Solar en Virto). Onderwerpen waren onder andere het pv-beleid in Vlaanderen, de do’s & don’ts voor grootschalige zonnedakprojecten, het vermijden van verbruikspieken in het kader van het Vlaamse capaciteitstarief en de toekomst van hernieuwbare energie. 

De beursorganisatie kijkt graag vooruit naar de volgende editie, op woensdag 17 en donderdag 18 januari 2024 (met nocturne op woensdag) in Gent. Geïnteresseerde standhouders kunnen zich nu al aanmelden via [email protected].  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details