NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Soudal: continuïteit en optimalisatie voor Plant 2 warehouse in Turnhout

Soudal: continuïteit en optimalisatie voor Plant 2 warehouse in Turnhout

Soudal is een wereldspeler in het segment van silicone, lijm, PU-schuim en andere producten voor bouw, industrie en doe-het-zelf. De hoofdzetel in Turnhout stuurt vestigingen in 44 landen aan, waaronder 19 productiefaciliteiten. In 2017 had Soudal een geconsolideerde omzet van € 755 miljoen en 3000 werknemers.

Het bedrijf is nog steeds in volle groei. In 2014 kondigde Soudal een investering aan van € 35 miljoen. Als onderdeel daarvan werd in 2015 gestart met de renovatie en uitbreiding van de bestaande “Soudal Plant 2”. In Plant 2 wordt PU-schuim geproduceerd voor montage, isolatie en verlijming. Dankzij een aanbouw van 9500 m² vergrootte zowel de productiecapaciteit als het magazijn van Plant 2. Er werden 25 loskaden voorzien en 20000 palletplaatsen.

Die extra 9500 m² moet in de winter verwarmd worden met een minimumtemperatuur van 15°C. Soudal koos voor continuïteit. Plant 2 maakte al gebruik van watergevoede luchtverhitters en het leidingtracé was dus reeds aanwezig. Bovendien was de stookplaats recent nog vernieuwd. Dat wist installateur Versanico, sinds jaar en dag leverancier van Soudal. “Soms moet je het warm water niet heruitvinden. Soudal was tevreden over zijn watergevoede systeem. Het is een performante methode om grote volumes te verwarmen. Er was dus geen reden om te veranderen. We kozen samen met de klant voor destratificatie om de resultaten te optimaliseren”, aldus Joris Boonen van Versanico.

Warme lucht stijgt immers. Door destratificatie met steunventilators wordt de verwarmde lucht weer tot aan het grondniveau gecirculeerd, waar de warmte nodig is. Destratificatie verhoogt zo het comfort, maar zorgt ook voor aanzienlijke energiebesparingen. Er gaat namelijk veel minder warme lucht verloren aan het dak. Destratificatie verkort bovendien de opwarmtijd. Versanico koos voor Soudal voor Reznor DS4 steunventilators, geleverd door Molimex-therm. 60 eenheden werden doorheen de nieuwe ruimte geplaatst.

De warme lucht wordt geproduceerd door in totaal 17 nieuwe Sabiana Atlas watergevoede luchtverwarmers, eveneens geleverd door Molimex-therm. “Molimex-therm heeft decennialange ervaring met de combinatie luchtverwarming en destratificatie. Die optimalisatie maakt echt het verschil op vlak van comfort én efficiëntie. Klanten kunnen rekenen op een energiebesparing van 10% tot 15%. Dat is niet weinig”, aldus Wim Ros, Sales Manager Benelux van Nortek Global HVAC Belgium en Molimex-therm.

Watergevoede systemen hebben twee grote voordelen: ze vereisen weinig onderhoud en extractie van rookgassen is niet nodig. De laatste jaren wordt vaak gekozen voor de combinatie met hernieuwbare energie. “Als je een watergevoed systeem voorziet, moet je er wel rekening mee houden dat een lagere aanvoertemperatuur een groter toestel vereist om de gevraagde warmte af te geven. Bovendien werk je met een extra medium, water, om de energie af te geven aan de ruimte en zijn er relatief meer leidingverliezen”, aldus Wim Ros. “Het is dus belangrijk het systeem goed te ontwerpen en optimalisatie met destratificatie te voorzien.”

“De Atlas van Sabiana is een performante, betrouwbare oplossing voor industriële ruimtes zoals Plant 2”, zegt Wim Ros. De warmtewisselaar van de Atlas is uitgevoerd met stalen buizen met een diameter van 22 mm en aluminium lamellen, waardoor de units een extra lange levensduur hebben. Bovendien is de warmtewisselaar met stalen buizen ideaal voor fabrieken waar alle buizen en uitrusting uit staal vervaardigd zijn. Het vermijdt immers een fysisch en chemisch onevenwicht door de interactie van de verschillende metalen. Door de grote diameter van de buizen vermindert de waterzijdige weerstand. Dit levert een besparing op het pompvermogen en een verhoogde verwarmingscapaciteit.

Het hele systeem is nu al meer dan twee jaar operationeel. Installatie en ingebruikname waren eenvoudig omdat het om een integratie ging eerder dan een volledig nieuw systeem. Dankzij de uitbreiding van het bestaande systeem in combinatie met destratificatie kreeg Soudal zowel de continuïteit als de optimalisatie die het zocht.

Soudal Plant 2 projectfiche:

Vereisten:

 • Werken met watergevoede luchtverhitters en bestaand leidingtracé.
 • Minimumtemperatuur van 15°C.
 • Efficiëntie.
 • Optimalisatie van warme luchtverdeling.

 

Project:

Verwarmen van een uitbreiding van de Soudal “Plant 2” productiehal met watergevoede luchtverhitters in combinatie met steunventilators voor destratificatie. De klant werkte rechtstreeks met installateur Versanico uit Turnhout. De toestellen werden geleverd door Molimex-therm.

Technische gegevens:

 • Nieuwe productieruimte van 9500 m².
 • Leidingtracé voor watergevoede luchtverhitters reeds aanwezig.
 • Toestellen:
  • Verwarming: Sabiana Atlas watergevoede luchtverwarmers:
   • 3 units met 27,6 kW verwarmingscapaciteit (type 5)
   • 14 units met 41,2 kW verwarmingscapaciteit (type 7)
  • Destratificatie: Reznor DS4 steunventilators: 60 units met 4250 m3/u luchtverplaatsing

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details