Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Splinternieuw winkelpark in Veurne krijgt primeur met Jumbo en wordt toonbeeld inzake duurzaamheid

PANO_BEELD-(8)

25 maart 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Op vrijdag 25 maart werd de eerste steen gelegd voor het nieuwe Veurnse retailpark Westpark, gelegen aan het WVI-bedrijventerrein Monnikenhoek. Projectontwikkelaars Pano Real Estate en Pattim (familie Panckoucke) voorzien een opening van de 9 handelszaken in november 2022. 

  • Drie nieuwe voedingswinkels voor Veurne: Lidl, Jumbo en Bon’Ap
  • Westpark Veurne wordt een toonbeeld inzake duurzaamheid.
  • 11.350 m² bruto-winkeloppervlakte.
  • Gratis parking voor 310 auto’s en 50 fietsen.

Start der werken

Eind november 2021 werd gestart met de grond- en funderingswerken van het winkelpark. De eigenlijke bouwwerken zullen ongeveer 5 maanden in beslag nemen. In augustus 2022 zullen de eerste winkelruimten worden opgeleverd aan de verschillende handelszaken en er wordt gemikt op een opening van het retailpark in november 2022.

“Hoewel de retailsector kampt met een aantal uitdagingen, merken we dat retailparken in het algemeen en goed doordachte projecten op goede locaties nog steeds erg gegeerd zijn. Ze zijn over het algemeen vlot bereikbaar en de huren en bijhorende lasten zijn lager dan in de binnenstad of in shoppingcentra. Er zijn grotere handelsruimten beschikbaar net als voldoende en gratis parkeergelegenheden en er is een sterke wisselwerking mogelijk met online shoppen (de winkel als showroom of als afhaalpunt).” verklaart Piet Panckoucke van Pano Real Estate

De cijfers bevestigen de populariteit: momenteel is 85% van het retailpark verhuurd. De ontwikkelaar bevestigt hiermee perfect op schema te zitten. De reeds aangekondigde winkels zijn Eggo, Jumbo, Bon’Ap, Fun, Bel&Bo, Lidl en Jysk. Voor de twee overige winkels zijn vergaande gesprekken lopende.

Winkelpark op WVI-bedrijventerrein Monnikenhoek

WVI staat in voor de realisatie van alle bedrijventerreinen in Veurne. De laatste uitbreidingen zijn Suikerfabriek (10 ha) en Monnikenhoek (21 ha). Met zo’n 36 bedrijven zijn beide terreinen volledig uitverkocht. “Voor het eerst in haar geschiedenis heeft WVI een grootschalige kleinhandelszone van 2,5 ha geïntegreerd in de ontwikkeling van een bedrijventerrein”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. “Samen met de stad Veurne heeft WVI Pano Real Estate geselecteerd als ontwikkelaar van de zone.” 

Duurzaamheid: CO2-neutraal gebouw als doel

Milieu en energie

“Westpark wordt een toonbeeld inzake duurzaamheid in de breedste zin van het woord. We hebben de ambitie om het winkelpark CO₂-neutraal te laten opereren als één van de eersten in Europa” zegt Thomas Panckoucke van Pattim.

“De inrichting en voorzieningen van Westpark Veurne zijn volledig in lijn met de noodzakelijke duurzame tendens. Zo zullen we 95 procent van de elektriciteitsbehoefte zelf voorzien door een zonnepaneleninstallatie op het dak. Hemelwater vangen we op in regenwaterputten en recupereren we als spoelwater voor de toiletten. En hoewel we een verharding aanleggen voor 310 wagens, zullen de klinkers van de bestrating waterdoorlatend zijn. Natuurlijk water sijpelt zo meteen in de bodem en wordt dus niet in een rioleringsnet vermengd met afvalwater. Daarmee helpen we de omliggende natuur, vegetatie en landbouw een handje. Want zo stijgt het grondwaterpeil, dat de jongste jaren onder druk kwam te staan”, licht Panckoucke de keuze toe. 

Op de volledige dakoppervlakte worden ongeveer 3.000 zonnepanelen geplaatst, goed voor een vermogen van ongeveer 1,2 MWp. Dit komt overeen met het gemiddeld elektrisch verbruik van maar liefst 250 gezinnen en zal een jaarlijkse besparing van ruim 350 ton CO opleveren. De zonne-energie zal maximaal lokaal verbruikt kunnen worden door de handelszaken en via één van de 6 laadpunten voor elektrische voertuigen.

Alle verlichting van wegenis, parkings en lichtreclames is met LED uitgerust. 

Mobiliteit

De site is multimodaal ontsloten en dus niet enkel goed toegankelijk voor auto’s, maar ook voor fietsers en voetgangers. De voetgangers kunnen het winkelpark veilig bereiken met de zebrapaden en aansluitende wandelpaden. We takken aan op het bestaande fietspad langs de Brugsesteenweg. De Lijn stopt vlak voor de deur aan halte Veurne Acacialaan. 

Sociale en economische impact op Veurne en de regio 

Veurne is een regionale en groeiende stad met een relatief beperkt aanbod aan grote handelsruimten. Anderzijds heeft het project voldoende schaal en door de uitstekende ligging vlak bij de stad zullen de handelszaken kunnen genieten van een regionaal verzorgingsgebied. 

Westpark geeft uitvoering aan een bestaand ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). “Dit RUP heeft als doel in deze zone een complementair en aanvullend aanbod te creëren ten opzichte van de handelsactiviteiten in de binnenstad en tegelijk de ‘poortfunctie’ van de plek op een kwalitatieve en volwaardige manier in te vullen’, aldus Peter Roose, burgemeester van Veurne. 

“We stellen vast dat de doelstellingen van het RUP behaald worden. Er worden grotere handelszaken aangetrokken die in de binnenstad geen plek vinden. Tenslotte wordt er ruimte gecreëerd voor grootschalige kleinhandel en wordt op deze manier antwoord geboden aan de toekomstige noden ten gevolge van de groei van de stad”, zegt Roose.

In totaal is er ruimte voorzien voor 9 handelszaken, samen goed voor ongeveer 160 jobs. Deze nieuwe arbeidsplaatsen worden maximaal lokaal gerekruteerd.  

“Het voorbije decennium investeerde WVI fors in de vernieuwing en uitbouw van de stad Veurne als aangename en leefbare stad in de Westhoek. Ruimte voor ondernemen is zo zeer tastbaar en zichtbaar geworden. De realisatie van het winkelpark Westpark vormt het sluitstuk voor het bedrijventerrein Monnikenhoek”, besluit Geert Sanders, algemeen directeur WVI.

Westpark Veurne

Westpark Veurne is een project van de familiale vastgoedontwikkelaars Pano Real Estate en Pattim (familie Panckoucke). Het project in aanbouw is gelegen aan de Brugsesteenweg en zal plaats bieden aan 9 winkels. Er worden 310 autoparkeerplaatsen voorzien en 50 overdekte fietsenstallingen. Pano Real Estate en Pattim ambiëren met Westpark Veurne een duurzaam winkelpark met de nodige landschappelijke integratie, insectenhotels, hergebruik van regenwater… De huurders kunnen gebruik maken van de energie opgewekt door de 10.000 m² zonnepanelen op het dak. De opening van Westpark Veurne is gepland voor november 2022.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details