NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Stappenplan naar groenere verwarming
Bovengrondse tank.

Stappenplan naar groenere verwarming

Wist je dat 85 procent van het huishoudelijk energieverbruik naar verwarming gaat? En dat 13 procent van de CO²-uitstoot in België van diezelfde woningverwarming komt? In de strijd tegen de klimaatopwarming moeten deze cijfers dringend naar omlaag. En hierbij kan ieder van ons zijn of haar steentje bijdragen tot een futureproof en groenere verwarming. Antargaz geeft jou een goed stappenplan.

Gascondensatieketel met propaangas: de ideale tussenoplossing.

Een eerste stap naar milieuvriendelijker verwarmen doe je met een doorgedreven isolatie van jouw woning. Want hoe meer warmte je in huis kan houden, des te minder energie je moet verbruiken. Enkel isoleren volstaat echter niet. Het is ook belangrijk om de juiste brandstof te kiezen. En dat is niet altijd eenvoudig, want veel woningen in ons land zijn oud, te groot en worden nog steeds op stookolie verwarmd. Zoveel zelfs dat bijna de helft van de totale CO²-uitstoot van verwarming op stookolie afkomstig is.

Weg met die vervuilende stookolieketel! De beste manier op weg naar futureproof verwarming is de grootste vervuilers aanpakken. Daarom wordt het vanaf 2035 in België niet meer mogelijk om een stookolieketel te kopen. Heb je momenteel in Vlaanderen een nieuwbouw- of renovatieproject? Ook hier zijn stookolieketels verleden tijd, en deze wettelijke spelregel is nu al van toepassing.

Ondergrondse tank.

Maar welk alternatief moet je dan kiezen? Aardgas is een optie, maar wat als er geen aardgasnetwerk bij jou in de buurt ligt? Dan is een warmtepomp of een gastank de beste optie voor een nieuwbouw- of renovatiewoning. Opteer je voor een gastank, dan heb je de keuze uit butaan- of propaangas. Beide gassen zijn evenwaardig en kun je gebruiken voor verwarming en koken. Butaangas ken je van de bekende flessen, terwijl propaangas meestal opgeslagen wordt in boven- of ondergrondse tanks.

Gascondensatieketel met propaangas: de ideale tussenoplossing

Beschik jij niet over het budget om te bouwen of grondig te renoveren? Dan is een warmtepomp zelfs niet de beste oplossing. Want in een oudere woning die niet optimaal geïsoleerd is, moet je heel wat extra elektriciteit verbruiken om je warmtepomp te laten draaien. De ideale tussenoplossing om je uitstoot toch te verminderen is een omschakeling op een gascondensatieketel, die je voedt met propaangas. Zo stoot je niet alleen tot 39% minder CO² uit dan met een stookolieketel, maar hou je verwarmen toch betaalbaar tot je een hernieuwbare energiebron kan kiezen.

CO²-gecompenseerd propaangas: uitstekende keuze op lange termijn

Propaan is een uitstekende keuze als toekomstgerichte verwarmingstechniek. Met CO²-gecompenseerd propaangas zet je alvast een goede stap op het vlak van duurzaam verwarmen. Op lange termijn kan je eventueel overschakelen op biogas. Een extra voordeel hierbij is dat je je condensatieketel op die manier niet meer moet aanpassen of vervangen.

Wil je nog een stapje verder gaan? Combineer dan (bio)gas met een warmtepomp, zonneboiler of zelfs een warmtekrachtkoppelingsinstallatie om je woning van elektriciteit en warmte te voorzien.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details