NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Sterke coördinerende rol maakt van Tweewaters een succesvol totaalproject
Het indrukwekkende project Tweewaters in Leuven is een werk van lange adem geweest.

Sterke coördinerende rol maakt van Tweewaters een succesvol totaalproject

Het indrukwekkende project Tweewaters in Leuven is een werk van lange adem geweest. Samen met Stéphane Beel Architecten en Xaveer de Geyter Architecten koesterde de stad Leuven de ambitie om het voormalige industriële gebied aan de Leuvense Vaartkom nieuw leven in te blazen. Tweewaters is het resultaat, met de befaamde ‘Balk van Beel’ als blikvanger. Giacomini kon een totaalpakket aanbieden voor de uitrusting van de verwarmingsinstallatie, die uit zowel vloerverwarming als radiatoren bestaat. Het inventieve Giacomini-systeem met satellieten, uitgerust met een dubbele warmtewisselaar, bleek de sleutel tot succes. 

External Project Manager Carla Van Gassen, en Internal Project Manager Arnaud Vard.

In een dergelijk groot project als Tweewaters is het voor het studie­bureau en het installatie­bedrijf alleen maar voor­delig om een beroep te kunnen doen op een en dezelfde partner voor de uit­rusting van de verwarmings­installatie. Giacomini, leiding­gevende speler op vlak van warmte­distributie, stond de ontwerper bij in de studie­fase. 

Vroeg betrokken

“Een groot voordeel was dat we onze expertise al vroeg in het project met de andere partijen konden delen. We waren immers al van bij de studiefase betrokken bij het project”, zegt Carla Van Gassen, Project Manager Vlaanderen bij Giacomini. “Dat betekent dat we het project van a tot z konden begeleiden vooraleer het tot uitvoering werd gebracht. Al van bij het begin kunnen mee­denken op vlak van leiding- en dimensionerings­berekening en de satelliet­bepaling is in zo’n project van on­schat­bare waarde. We kunnen vanuit onze over­koepelende rol een belang­rijk deel van het studie­werk voor onze rekening nemen en zo de klant ontzorgen.” 

Tweewaters bestaat uit twee delen: in het toren­gebouw is elk appartement voorzien van vloer­verwarming. In de Balk van Beel zijn de meeste woningen uit­gerust met standaard radiatoren, al is er in sommige apparte­menten ook vloer­verwarming gelegd. De warmte wordt vanuit een collectieve stookplaats via het primaire circuit tot bij de appartementen gebracht.

Als marktleider inzake woningstations heeft Giacomini een belangrijke troef: het bedrijf fabri­ceert alle nodige materialen en units in huis en kan zo een eerstelijnsoplossing bieden. Zo konden de 216 satellieten, montageplaten en overdrukventielen, de naregelingen, thermostaten, kringmotoren en clipthermometers stuk voor stuk bij dezelfde partner worden aangekocht. “Van het radiatorkraanwerk over de leidingen en perskoppelingen, tot de naregeling en de satellieten, we kunnen werkelijk een totaalpakket aanbieden”, zegt Van Gassen. 

Tweewaters bestaat uit twee delen: in het torengebouw is elk appartement voorzien van vloerverwarming. In de Balk van Beel zijn de meeste woningen uitgerust met standaard radiatoren, al is er in sommige appartementen ook vloerverwarming gelegd.

Vooraf geassembleerde montageplaten

Prefab speelde een belangrijke rol in Tweewaters en maakte een aardige efficiëntiewinst mogelijk. Van Gassen: “De montageplaten werden vooraf door ons geassembleerd. Het installatiebedrijf moest die op de werf alleen nog aan de muur bevestigen en de hoofdleiding aansluiten. Bij de oplevering kan de satelliet erop bevestigd worden en is de installatie – na ontluchting en
spoeling – gebruiksklaar.”

In alle grote projecten is een efficiënte logistieke organisatie een absolute must. Ook in Tweewaters was een planmatige aanpak essentieel om ervoor te zorgen dat alle materialen tijdig op de werf konden aan­komen. De recente make-over van de project­dienst van Giacomini heeft daar­toe bijgedragen. De spil van het systeem is de intense samen­werking tussen de External Project Manager, Carla Van Gassen, en de Internal Project Manager, Arnaud Vard. 

Als marktleider inzake woningstations heeft Giacomini een belangrijke troef: het bedrijf fabriceert alle nodige materialen en units in huis en kan zo een eerstelijnsoplossing bieden.

Coördinerende rol

Daarmee profileert Giacomini zich als een betrouw­bare partner voor het hele project, zo licht Sales Manager Wim Gijbels toe: “In het ver­leden nam Giacomini voornamelijk de rol van fabrikant op zich. Nu worden we meer en meer een systeem­leverancier. We leveren niet alleen de materialen, we sturen ook de plaatsing aan. De pre-assemblage van de montage­platen, zoals we in Tweewaters deden, sluit aan bij die filo­sofie. Dit vergt natuurlijk een grote coördinerende rol. Daarom is die samen­werking tussen Carla en Arnaud van groot belang. Dit zijn onze twee toppers, die elk dossier samen in handen nemen en er een totaal­project van maken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details