NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
​Stijgende energieprijzen verhogen belang van hydraulische inregeling
‘We zien nog altijd dat vele installateurs terughoudend zijn om hydraulische inregeling aan te bieden aan hun klanten.’ (Beeld: Remeha)

​Stijgende energieprijzen verhogen belang van hydraulische inregeling

Sinds ATTB eind vorig jaar in een statement de hydraulische inregeling van verwarmingsinstallaties onder de aandacht bracht, is er heel wat veranderd. Vanwege de oorlog in Oekraïne swingen de energieprijzen immers het dak uit. En dat terwijl nog altijd veel te weinig mensen ­beseffen dat hydraulische inregeling voor een sterke energiebesparing kan zorgen. 

Al in december 2021 brak ATTB, met name de werk­groep ‘Hydraulica’ een lans voor het water­zijdig of hydraulisch afstellen van cv-installaties. De EPBD III richtlijnen verplichten elke EU-lidstaat immers om de verschillende domeinen van energie­besparende maatregelen toe te passen in de lokale regel­geving. Hydraulisch inregelen is een van de speerpunten van dat actieplan, maar volgens ATTB lopen we in België te veel achter de feiten aan. Verschillende sleutel­spelers uit de sector hebben daarom de krachten gebundeld. Binnen ATTB is een stuurcomité samengesteld, die bestaat uit enkele fabrikanten. Deze krijgt ondersteuning van een werkgroep en belangrijke stakeholders, om hydraulische inregeloplossingen voor gebouwen onder de aandacht te brengen bij de diverse overheden en andere stakeholders om op die manier de Europese doelstellingen te kunnen faciliteren en te realiseren. 

Mauro Manfredi, Managing Director bij Caleffi International. “In verschillende andere landen zien we sterke initiatieven naar boven komen, zoals in Frankrijk, Duitsland en Italië. In België is dat vooralsnog niet het geval, onder meer vanwege het complexe Belgische kader op vlak van regelgeving. Met ons statement in december gaven we een eerste schot voor de boeg. Intussen worden er verschillende initiatieven genomen, onder meer een studie vanuit het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), en die zien er veelbelovend uit.”

‘Een correcte opbouw en deskundige opstart van de installatie is belangrijk. Hydraulisch inregelen is daar een essentieel onderdeel van.’ (Beeld: Flickr)

Niet alleen ‘omdat het moet’

Hydraulisch inregelen moeten we niet enkel doen omdat ‘het moet van Europa’ – in het licht van stijgende energiefacturen is besparen op energie geen overbodige luxe, en dat laat nu net de grote troef zijn van een goede hydraulische inregeling. Manfredi: “De oorlog in Oekraïne kunnen we nooit als iets positief omschrijven. Maar de tumultueuze geopolitieke situatie kan er wel voor zorgen dat duurzaamheid meer top of mind wordt.”

“Mensen gaan actief op zoek naar manieren om energie te besparen, maar weten vaak niet dat de oplossing eigenlijk voor de hand ligt. Alleen al het inregelen van een verwarmingsinstallatie kan enorme winsten opleveren, zonder bijkomende kost. Dat moeten we meer in de verf plaatsen”, voegt Christophe Jooris (Managing Director bij IMI Hydronic) toe. Manfredi: “In tegenstelling tot een klein jaar geleden hebben we nu veel meer troeven in de hand om de verschillende partijen te overtuigen van het belang. Ook de installateur heeft nu de argumenten om de eindconsument te laten inzien waarom die hydraulische inregeling zo voordelig kan zijn. Aspecten als CO2-reductie, energiebesparing en comfort maken het verhaal positiever op lange termijn. Op die boodschap hameren we: hydraulisch inregelen is een quick win, een stukje laaghangend fruit.”

Fierheid van de installateur

Jooris: “We zien nog altijd dat vele installateurs terughoudend zijn om hydraulische inregeling aan te bieden aan hun klanten – uit vrees dat de hogere eindfactuur ervoor zal zorgen dat de klant voor een concurrent kiest. Toch hopen we dat de fierheid bij installateurs primeert, dat ze willen bewijzen dat ze expert zijn in hun domein. Dan zal de eindklant ook sneller durven meestappen in dat verhaal.”

Ook de opkomst van nieuwe systemen gaat hand in hand met een verhoogde aandacht voor hydraulische inregeling. “Aan de cijfers van ATTB zien we dat de verkoopcijfers van warmtepompen in de lift zitten, in navolging van Nederland en Frankrijk. Een warmtepomp vereist een systeemaanpak en een hydraulische inregeling. Voor collectieve installaties geldt hetzelfde. Als je dan niet zorgt voor een waterzijdige afstelling, riskeer je op korte termijn problemen met de installaties”, aldus Manfredi. 

‘Het in balans brengen van een installatie is een eenvoudige en goedkope manier om in onze woningen en gebouwen een significante hoeveelheid energie te besparen.’ (Beeld: Caleffi)

Fouten vermijden

Ook fabrikanten van verwarmingssystemen er­varen de noodzaak van hydraulische inregeling. Rudy Ballegeer, Account Manager bij Jaga: “In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld verlichting, is het niet altijd eenvoudig om de werking van radiatoren, vloerverwarming of ventiloconvectoren te controleren. Hoeveel water stroomt er precies door het toestel? Dat is moeilijk in te schatten. Daarom is een correcte opbouw en deskundige opstart van de installatie zo belangrijk. Hydraulisch inregelen is daar een essentieel onderdeel van. De opkomst van nieuwe technieken heeft die tendens alleen maar versterkt – we kunnen ons geen fouten permitteren.” 

Daarom is er ook nood aan controle-organismen, voegt Jooris toe. “Op dit moment kan bij wijze van spreken iedereen een verwarmings­installatie plaatsen. Je hebt geen certificaat nodig, tenzij je bij een warmtepomp de koel­leiding zelf moet aansluiten. Op vlak van de verwarmingswaterinstallatie leven we echt nog in het ‘wilde westen’.”

Publiek debat opentrekken

ATTB hoopt alvast dat de verschillende overheden in actie schieten en van dit thema een prioriteit maken. “Het is geen rocket science: mits goede wil vanuit de overheid, kan er veel in beweging komen. De partners op het terrein staan klaar om de nodige ondersteuning te geven”, aldus nog Manfredi. Hij hoopt ook de publieke opinie wakker te kunnen schudden. “In de media gaan de debatten nog heel vaak over gas-of kerncentrales. Over het in balans brengen van een installatie lees je niets in de krant. Dat is heel vreemd, want het is net een eenvoudige en goedkope manier om in onze woningen en gebouwen een significante hoeveelheid energie te besparen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details