NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Stijgende populariteit luchtreinigers schept groeikans voor installateurs
Ook in kantoren waar niet elk bureau continu bezet is, voorzien luchtreinigers heel lokaal en tijdelijk extra luchtzuivering, aanvullend op het ventilatiesysteem.

Stijgende populariteit luchtreinigers schept groeikans voor installateurs

De corona-uitbraak maakte luchtreinigers populairder dan ooit. De trend was daarvoor al ingezet, door een groeiend besef over het belang van binnenluchtkwaliteit. Ventilatie biedt een eerste antwoord binnen dat kader. Alleen kunnen we niet zomaar overal ventilatie-units plaatsen, en is ventilatie in drukbezette ruimtes vaak ontoereikend. Dat creëert commerciële opportuniteiten voor HVAC-installateurs die ook luchtreinigers aanbieden.

Euromate produceert al sinds 1975 professionele luchtreinigingssystemen. Business Developer Marco Balkema werkt al 26 jaar bij de onder­neming, en kende nooit eerder zo’n grote vraag als de voorbije jaren. “Bedrijven erkennen de impact van zuivere binnenlucht op de gezondheid en productiviteit van hun werknemers, en zetten luchtreiniging steeds meer in om de werkvloer aantrekkelijk te maken en ziekteverzuim te beperken”, aldus Balkema.

Marco Balkema, Business Developer Euromate (Beeld: Euromate).

Oplossing voor oudere gebouwen

In gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen, kantoren en industriële omgevingen stapelt binnenluchtvervuiling zich snel op, met nadelige gevolgen voor de gezondheid. Daarom is ventilatie in België al sinds 2006 verplicht in nieuwbouw. Maar wat in oudere gebouwen? “Een ventilatiesysteem plaatsen in bestaande gebouwen vraagt ingrijpende werken. Lucht­reinigers vormen een budgetvriendelijk alternatief zonder breekwerk. Wij bieden verschillende modellen aan: stand-alone toestellen, in- en opbouwsystemen, zowel on/off als automatisch gestuurd. Zo hebben we een gepast product voor elke situatie”, zegt Marco Balkema.

Aanvulling op ventilatie

Volgens gezondheidsnormen moet binnenlucht elk uur 4 à 5 keer volledig ververst worden. Gemiddeld gebeurt dat in geventileerde ruimtes maximaal twee keer per uur. Bij een hoge bezetting, bijvoorbeeld in kantines, vergader­zalen of klas­lokalen, is de ventilatie dan ook veelal ontoe­reikend. Ventilatiedebieten worden berekend op basis van het ruimtelijk volume en als er meer mensen zijn, gaan de systemen niet harder draaien, tenzij ze CO2-gestuurd zijn. Lucht­reinigers zijn een interessante aanvulling op ventilatiesystemen, om de lucht in elke ruimte voldoende te zuiveren zonder het ventilatiedebiet te verhogen.

Beperking van de stookkosten

De Euromate toestellen werken door middel van recirculatie: ze zuigen binnenlucht aan, filteren hem en sturen hem gezuiverd weer de ruimte in, zonder warmte­verliezen zoals bij natuurlijke en mechanische ventilatie, die buitenlucht aan­voeren. Bovendien herverdeelt een lucht­reiniger de lucht in de ruimte en daarmee ook de warmte uit de bovenste luchtlagen. “Zeker in gebouwen met hoge plafonds levert dat een belangrijke temperatuurwinst op en kan je de verwarming zeker een graad lager zetten zonder comfortverlies”, bevestigt Balkema. En aangezien elke graad minder een energiebesparing van zo’n 4% oplevert, kan dat wel tellen.

Stand-alone luchtreinigers zijn een goede oplossing in oude schoolgebouwen waar het plaatsen of aanpassen van een ventilatiesysteem onmogelijk is.

Installateur speelt grote rol

Omdat de ‘installateur aan huis’ de bestaande elektrische en HVAC-installaties goed kent, is het de aangewezen persoon om een luchtreinigings­systeem te plaatsen. Euromate geeft installateurs technische bijstand op de werf en opleidingen over capaciteit, installatie en onderhoud. Geplaatste Euromate systemen zijn aanpas­baar volgens de veranderende noden van de klant: een lucht­reiniger die bijvoorbeeld tabaksrook filterde in een rookruimte, kan nu met een andere filter ingezet worden in de strijd tegen virus dragende aerosolen.

Betrouwbare lokale producent

Euromate ontwikkelt en produceert alle toestellen in eigen huis, met zoveel mogelijk Europese onderdelen. Dat levert betrouwbare kwaliteit op, waardoor de Nederlandse fabrikant vijf jaar garantie kan bieden in combinatie met een onderhoudscontract. Alle producten zijn getest in onafhankelijke testcentra en geaccrediteerd door de Belgische overheid. Dat is vaak anders gesteld bij de nieuwe luchtreinigerfabrikanten die als paddenstoelen uit de grond schieten door de exponentieel stijgende vraag. 

Samen met de gezuiverde lucht blazen luchtreinigers de warmte van boven naar beneden. Zo leveren ze ook een belangrijke energiebesparing op.

Unieke innovatie voor opslag en logistiek

Logistieke centra, met een komen en gaan van transporteurs, zijn een aantrekkelijke plek voor virussen. Ook opdwarrelend stof verspreidt er zich graag. De nood aan luchtzuivering is dus groot, maar erg variabel over de omvangrijke ruimte. Daarom ontwikkelde Euromate het ‘Air Monitor System’ AMS 5: met sensoren wordt de vervuiling voor en na de installatie van een luchtreinigingssysteem continu gemonitord, en diezelfde sensoren sturen de werking van het systeem mee aan. Een mooi voorbeeld van hoe de fabrikant meedenkt met de klant.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details