NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Strijden tegen corona en luchtvervuiling met geschikte innovaties

Strijden tegen corona en luchtvervuiling met geschikte innovaties

Bedrijven leven niet op een eiland. Ze staan in nauw contact met de wereld rondom hen. Het spreekt dan ook voor zich dat een wereldwijde crisis als het coronavirus ook alle sectoren en mensen in het bedrijfsleven treft. Engels Group, actief in uiteenlopende sectoren, zag het als zijn persoonlijke missie om innovaties te lanceren die tijdens en na corona een duidelijke meerwaarde kunnen betekenen.

Het effect van UVC-straling op pathogene micro-organismen in water of lucht is wetenschappelijk bewezen.

 

In de loop der jaren exploreerde Engels Group ­nieuwe markten en domeinen. Intussen is de familiale onderneming uitgegroeid tot een groepering met drie divisies: elektrogroot­handel D. Engels, HVAC-specialist Thermo Comfort, en ­Engels ­Surfaces, gespecialiseerd in Solid ­Surfaces-producten. “We hebben veel raakvlakken met ­sectoren zoals de horeca en de zorg, toevallig twee sectoren die elk op een heel andere manier zeer sterk beïnvloed worden door corona”, zegt ­Patrick Leenaerts, Sales Director bij Thermo ­Comfort. “We zagen het dan ook als onze taak om ons steentje bij te dragen in de strijd tegen het virus. In volle coronacrisis zijn we onmiddellijk gestart met de verdeling van FFP1- en FFP2-mondmaskers, geschikt voor gebruik in ziekenhuizen.”

Maar ook het gevarieerde productgamma van ­Engels Group biedt mogelijkheden. Het bedrijf lanceerde drie innovatieve producten die rechtstreeks of onrechtstreeks hulp kunnen bieden in de strijd tegen COVID-19.

UVC-lampen

De UVC-zuiveringslampen kunnen de lucht zuiveren. Deze stralers zijn van Europese makelij, ontwikkeld door de firma LUXIBEL, en voorzien van alle benodigde veiligheidsattesten en uitgerust met ingebouwde controllers. Het effect van UVC-straling op pathogene micro-organismen in water of lucht is wetenschappelijk bewezen.

“Er bestaan twee mogelijkheden”, zegt Leenaerts. “Enerzijds zijn er de B Direct toestellen, die zowel lucht als oppervlaktes binnen de 15 minuten ­desinfecteren.” Tijdens deze desinfectie­periode mag er niemand in de ruimte aanwezig zijn. Dankzij controle­mechanismen zoals aanwezigheids­detectoren blijft de veiligheid gegarandeerd.

Ook in vergaderzalen komen de UVC-lampen goed van pas.

 

Luxibel B Air en B Hybrid zijn ook UVC-lampen, maar deze zorgen voor 24/24 luchtdesinfectie, in aanwezigheid van mensen en dieren. De lampen elimineren bacteriën, virussen en (sporen van) schimmels in de lucht.

“Een mooi praktijkvoorbeeld waarbij de UVC-stralers echt hun nut bewezen: een kartinghal, waarbij een UVC-lamp werd gebruikt om de helmen van de racers te bestralen. Na een bestraling van 15 minuten komen ze virusvrij terug uit de kast”, aldus ­Leenaerts. Maar ook in kantoren, retailshops, horeca­zaken en scholen zijn de UVC stralers een belangrijk hulp­middel in de strijd tegen het coronavirus.

Een opleidingsprogramma hiervoor wordt verder uitgewerkt , gezien Engels Group deze producten verkoopt via de professionele ‘Authorised Distributors’, die in het bezit zijn van een certificaat van kennis en opleiding.

Handgels en sprays

We kunnen er niet meer naast kijken: op alle openbare plaatsen wordt uitdrukkelijk gevraagd om zoveel mogelijk de handen te reinigen. Daarom zette Engels Group in de productie van handgels en sprays. “We hebben enerzijds sprays in een spuitbus, en anderzijds ook een automatisch spray­systeem met bewegingsdetectie. Dit komt goed van pas in bijvoorbeeld winkelruimtes, slaapkamers of vergaderzalen”, besluit Leenaerts.   


Airco met ­luchtreiniging

Gloednieuw is de Dual Cool Purifier van LG, die verdeeld wordt door Thermo Comfort. Hét unieke aspect van dit airconditioningtoestel is de mogelijkheid om naast te koelen en te verwarmen ook de lucht te reinigen. Leenaerts licht toe: “Het toestel zuigt omgevingslucht aan. Een sensor meet hoe vervuild de lucht is. Op basis van die meting stuurt de unit ionen uit, die ervoor zorgt dat bacteriën worden afgebroken.”

Bovendien laat de Dual Cool Purifier te allen tijde toe om de luchtkwaliteit te monitoren. Zo weet de gebruiker meteen of de lucht zuiver genoeg is, en of er nog verder gefilterd dient te worden.

“Een belangrijke innovatie, want de laatste maanden is de aandacht voor luchtreiniging sterk toegenomen”, weet Leenaerts. “Voordien vroegen sceptici zich nog wel eens af of dit soort oplossingen wel echt werkt, nu staat de noodzaak van een effectieve luchtreiniging niet meer ter discussie.”

De LG Dual Cool Purifier is beschikbaar als wandmodel, met een vermogen gaande van 2,6 tot 3,5 kWh .

U kan dit toestel gebruiken voor koeling en verwarming in de zomer en winterperiode, maar vanaf nu ook het hele jaar jaar door als luchtreiniger.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details