NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Stroomverdeling in fabriek papierproducent krijgt nieuwe boost dankzij flexibel en  modulair kastsysteem
‘Dankzij het uitstekende denk- en ontwerpwerk van alle betrokken partijen hebben we heel wat plaats kunnen besparen – de footprint van het project werd gehalveerd.’

Stroomverdeling in fabriek papierproducent krijgt nieuwe boost dankzij flexibel en modulair kastsysteem

De papierproducent Stora Enso Langerbrugge heeft vorig jaar een van zijn stroomverdelingsinstallaties vervangen op de site in Gent. Siemens Energy koos voor een samenwerking met Rittal en het VX25 Ri4Power-aanbod, het vlaggenschip van de marktleider op het vlak van industriële kastsystemen. Nauw onderling contact, minutieuze planning, doordachte pre-engineering en de modulariteit van de Ri4Power-kastsystemen, resulteerde in de aflevering van een futureproof stroomverdelingsinstallatie.

Stora Enso Langerbrugge, gelegen in de Gentse kanaalzone, produceert jaarlijks meer dan 500.000 ton kranten- en magazinepapier op basis van 100% oud papier voor verkoop in landen over heel West-Europa. Wereldwijd is Stora Enso een vooraanstaande leverancier van duurzame oplossingen voor verpakkingen, biomaterialen, houtconstructies en papier. Deze zin voor duurzaamheid vertaalt zich ook in het energiebeleid. Op de site in Langerbrugge voorzien twee bio-energiecentrales in meer dan 70% van de elektriciteitsbehoefte en helpen drie windturbines om zo duurzaam mogelijk gerecycleerd papier te maken.

De energieverdeling voor verschillende machines op de site was vorig jaar aan vervanging toe. Na twintig jaar had de bestaande installatie haar houdbaarheidsdatum bereikt. Wisselstukken waren niet meer beschikbaar en onderhoud was niet langer mogelijk. Daarom deed Stora Enso een beroep op Siemens Energy om de nieuwe installatie die aan alle huidige eisen en specificaties voldoet, te plaatsen. Siemens Energy is een van ‘s werelds meest toonaangevende ondernemingen op het gebied van energietechnologie. Het unieke portfolio van Siemens Energy biedt een oplossing voor elke uitdaging in de industrie en omvat aandrijftechnologie en automatisering, evenals energieopwekking, -transmissie en -distributie.Paats- en kostenbesparing

Voor de pre-engineering en levering van de kastsystemen voor de nieuwe stroomverdeling, rekende Siemens Energy op Rittal. Een uitdaging die kwam kijken bij de lay-out van de nieuwe installatie, was de footprint van de vorige. “Waar de kasten vroeger stonden in de technische ruimte, vertrekken tal van kabels naar de machines op de site”, vertelt Philippe De Wulf, account manager Industrie/IT bij Rittal. “De nieuwe kasten moesten perfect op deze vloerdelen passen. Ook de toevoer van de hoofdvoeding of busbar moest in rekening worden gebracht. Dat was een grote uitdaging voor ons. Meestal worden er in dergelijke projecten nieuwe kabels getrokken en heeft de exacte plaats van de kabels niet zoveel belang. Hier was locatie hyperbelangrijk, en dus moest het plaatje voor de volledige honderd procent kloppen.” “We waren heel veeleisend op vlak van plaatsing. De verregaande modulariteit van het systeem dat Siemens Energy en Rittal voorstelden, was dan ook een belangrijke troef”, haalt Nero Pieters, ingenieur automatisatie bij Stora Enso Langerbrugge, aan. “We hadden in dit project nood aan een partner die kon meedenken om te eindigen met een modulaire en flexibele oplossing. Het was belangrijk om de installatie tot in de puntjes te plannen. Die puzzel hebben we daarom op voorhand gelegd, samen met Rittal, Siemens Energy en kastenbouwer P&I.“ “Tijdens de pre-engineeringfase hebben we met Siemens Energy een creatief concept uitgewerkt dat aan de hoge eisen tegemoet kwam”, gaat De Wulf verder. “Hierdoor diende de bekabeling niet herlegd te worden. Bovendien konden we het aantal kastenrijen terugbrengen van vier naar twee. Ook zo konden we plaats en kosten besparen.” En met succes, zo pikt Pieters in: “Op vijf dagen tijd werd de oude installatie weggehaald en de nieuwe geplaatst, aangesloten en in gebruik genomen. Op die manier is de stilstandtijd voor onze productie tot een minimum beperkt gebleven.”

‘Op vijf dagen tijd werd de oude installatie weggehaald en de nieuwe geplaatst, aangesloten en in gebruik genomen.’

VX25 Ri4Power

Voor de kastsystemen viel de keuze meteen op de VX25 Ri4Power-reeks van Rittal. “De modulaire opbouw van deze kastsystemen was een enorm pluspunt. Enerzijds kregen we zo letterlijk de ruimte om de installatie maximaal af te stemmen op de bestaande lay-out. Anderzijds is Ri4Power compatibel met zowat alle apparatuur op de markt, ook de nieuwste technologieën. Dit gaf ons de vrijheid om te kiezen voor de meeste optimale componenten zoals monitoringtools en frequentiesturingen. Het resultaat is een futureproof stroomverdelingsinstallatie waar Stora Enso Langerbrugge nog decennialang op zal kunnen rekenen”, vertelt Roel Driesen, project manager bij Siemens Energy. Een andere doorslaggevende factor in de keuze voor Ri4Power was de vereiste dat de installatie moet voldoen aan de IEC 61 439-norm voor laagspanning. Ri4Power is een open systeem dat hiervoor gecertificeerd is, vandaag zelfs tot 6000A.

Nero Pieters haalt nog een ander voordeel aan: “Ook de mogelijkheid om met producten van verschillende leveranciers te werken, is van belang gebleken. Bij verschillende modules zijn we naarmate het project vorderde van keuze moeten overschakelen. We konden het binnenwerk van de kasten echter eenvoudig aanpassen en konden zo extra of andere modules installeren, zonder dat we aan het oorspronkelijke ontwerp moesten raken.”

‘We konden het binnenwerk van de kasten eenvoudig aanpassen en konden zo extra of andere modules installeren, zonder dat we aan het oorspronkelijke ontwerp moesten raken.’

Strakke lijn en moderne uiterlijk

Alle partijen zijn tevreden over het eindresultaat – niet in het minst Stora Enso Langerbrugge zelf. “Dankzij het uitstekende denk- en ontwerpwerk van alle betrokken partijen hebben we heel wat plaats kunnen besparen – de footprint van het project werd gehalveerd”, aldus Nero Pieters. “De installatie werkt niet alleen naar behoren, het ontwerp ziet er ook goed uit. Het is aangenaam om het lokaal te betreden, dankzij de strakke lijn en het moderne uiterlijk van de kasten.” “Dergelijke samenwerkingen tussen verschillende partijen kunnen best complex zijn, maar door nauw onderling contact bekwamen we het gewenste resultaat. Alle partijen waren steeds op de hoogte van de status van het dossier, zo konden we het op de juiste manier afleveren”, besluit Philippe De Wulf.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details