NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Studio F. A. Porsche heeft een badkamerserie ontworpen met heldere, minimalistische objecten die tegelijkertijd natuurlijkheid uitstralen

Studio F. A. Porsche heeft een badkamerserie ontworpen met heldere, minimalistische objecten die tegelijkertijd natuurlijkheid uitstralen

Qatego van Studio F. A. Porsche: Personaliseerbare badkamerserie met verwijzingen naar de natuur

  • Twee designpijlers die een harmonieus geheel vormen: rechtlijnig meubilair en zacht afgeronde sanitair objecten
  • Samenspel van materialen: sanitaire objecten van keramiek met hout en natuursteen en baden van DuroCast Plus (mineraalmarmer) en sanitair acryl 
  • Uitgebreide mogelijkheden voor personalisatie met verschillende maten, kleuren, vormen en materialen 
  • Anti-vingerafdrukcoating (consolepaneel en supermatte oppervlakken) en tip-on-functie voor eenvoudig openen en sluiten van lades en kastdeuren

De badkamer wordt steeds meer een plek van welzijn en ontspanning – een tegenpool van de dagelijkse drukte en een bijzonder persoonlijke, essentiële ruimte. Een bewuste levensstijl komt overeen met een vormtaal die puur en duurzaam is en die tegelijkertijd steunt op natuurlijke materialen. Net als de nieuwe badkamerserie Qatego, die Studio F. A. Porsche voor Duravit ontwierp: hout, keramiek en natuursteen vormen samen een harmonieus badkamerinterieur dat met vakkundig geaccentueerde nissen een onmiskenbare, huiselijke sfeer creëert. De ontwerpers zien de wastafel en het meubel als een creatieve en functionele eenheid.

“Met Qatego hebben we ons gericht op de behoeften van mensen in de vertrouwde en intieme omgeving van de badkamer. Daarom was het voor ons belangrijk om de objecten een sterke emotionele kwaliteit te geven die verder gaat dan hun functionaliteit”, beschrijft Henning Rieseler, Design Director Studio F. A. Porsche. Terwijl de kasten strak en minimalistisch zijn gehouden, vallen de sanitaire objecten op door hun afgeronde vorm. De ontwerpers verwijzen in hun ontwerp naar archetypen: “Keramiek als materiaal heeft de neiging zachtere vormen te hebben door de verwerking en het bakproces, terwijl onze perceptie van meubels over het algemeen recht toe recht aan is”, verklaart de ontwerpstudio.

Strikt geometrische meubels

De meubels in de collectie hebben een lineair design en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: als console onderkast met een lade waarop een opzetwastafel rust of die naadloos overgaat in een inbouwwastafel. Fijn afgewerkt en voorzien van een schaduwvoeg, lijkt de bovenzijde van de onderkast te zweven. Het functionele opbergsysteem van de meubelen wordt gekenmerkt door een spannende afwisseling van open en gesloten vlakken en loopt als een creatieve rode draad door alle designelementen, zo ook bij de hoge kasten met draaideuren, spiegels en spiegelkasten met planken. De open vakken met optionele verlichting maken de strakke geometrische vorm van de meubels losser en brengen een huiselijke sfeer en transparantie in de badkamer. Ze zijn geschikt voor het presenteren van mooie parfumflesjes of andere decoratie zoals een mooie schaal of vaas.

Spelen met kleuren & materialen

De meubels van de badkamerserie Qatego, gemaakt van duurzaam, PEFC*-gecertificeerd hout, zijn verkrijgbaar in acht kleuren die variëren tussen glanzend wit, natuurlijke en ingetogen nuances als taupe mat en sterke tinten zoals grafiet mat. Daarnaast maken houttinten zoals gemarmerd eiken, zwart eiken, terra eiken en naturel eiken het natuurlijke kleurenspectrum van Qatego compleet. Ze kunnen ook worden gecombineerd met de unikleuren, waarbij de tweekleurige variant een bijzonder ontwerpkenmerk is. Net als de natuursteen die Duravit voor het eerst gebruikt: in zijn ontwerp combineert Studio F. A. Porsche de keramische wastafel met stenen platen van Carrara-marmer, travertijnkalksteen en Lavica-steen, als een verdere verwijzing naar de natuur. Ook hier zijn er verschillende maatwerkmogelijkheden: de massieve stenen plaat van 1000 of 1400 mm breed kan rechtstreeks aan de muur worden bevestigd en de opzetwastafel kan er bovenop worden geplaatst. De consolesteunen van antracietkleurig metaal dienen ook als handdoekhouders. Als alternatief kan de 1000 mm brede stenen plaat op een houten console geplaatst worden, waardoor een harmonieuze symbiose van twee materialen en structuren ontstaat. Een bijzonder designhighlight zijn de afgeronde randen en inkepingen in de hoogwaardige stenen platen rechts of links van de opzetwastafel, waarin accessoires zoals borstels of zeepdispensers kunnen worden ondergebracht. Elk van de toegepaste natuursteenplaten is een unicum, wat tot uiting komt in de verschillende iriserende kleuren en aders. De beschermende impregnering op het steenoppervlak vereenvoudigt de reiniging.

Zacht afgeronde sanitaire objecten

De vormentaal van het sanitair combineert heldere vormen met een zachte overgang naar de bovenrand, die fijn en precies is uitgewerkt. Door water gepolijste kiezelstenen met een aangenaam gevoel vormden de inspiratiebron voor het ontwerp. “Op dit punt zijn we een weg ingeslagen die nogal ongebruikelijk was voor Studio F.A. Porsche: het idee was om iets natuurlijks, bijna zachts te creëren en zo de functionaliteit van het ontwerp opnieuw te interpreteren”, legt Henning Rieseler uit. De rechthoekige wastafels zijn verkrijgbaar in vier uitvoeringen: als wandmodel en als opbouwwastafel met een kraanplateau dat veel opbergruimte biedt. Er is ook een half-inbouwwastafel en een inbouwwastafel met karakteristieke gewelfde zijkanten, die verkrijgbaar is met een bijpassende, naadloos aangesloten console-onderkast. De blikvanger van de serie is de 600 x 400 mm grote opzetwastafel, die naast de normale versie ook verkrijgbaar is in een versie met sterk gewelfde zijkanten. De vorm van het vrijstaande bad is afgeleid van deze opzetwastafel en trekt ongetwijfeld ieders aandacht. Het is gemaakt van gekleurd mineraal gietwerk DuroCast Plus met een fluweelachtig fijn oppervlak. Net als bij het acryl inbouwbad is er een ergonomisch gevormde steun die de onderrug ondersteunt en zo een aangenaam zitcomfort garandeert.

De sanitaire objecten worden aangevuld met hangende en staande toiletten en bidets die naadloos in het totaalconcept passen. Dankzij de voorgemonteerde scharnieren kan de toiletbril snel en eenvoudig bevestigd worden. Alle keramische elementen zijn optioneel verkrijgbaar met het antibacteriële keramische glazuur HygieneGlaze, dat een ongekende standaard vormt op het gebied van hygiëne. Al na zes uur is ca. 90% van de bacteriën geëlimineerd, na 24 uur is ca. 99,9% van de bacteriën (bijv. E. coli-bacteriën) verwijderd.

De kranenserie Wave, design by Duravit, is een karakteristieke aanvulling op het sanitair en vervolledigt het doordachte designconcept met vijf verschillende oppervlakken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details