T-Plus Flamco plunjer, slagpen en trigger
01:18
31-05-2017

T-plus: aftakkingen maken terwijl de installatie in bedrijf blijft

Bij het maken van een aftakking in een bestaande installatie kan schade ontstaan doordat er altijd nieuwe lucht en vuil in het systeem komt. Flamco biedt een oplossing met de T-plus, een techniek waarmee een aftakking kan worden gemaakt zonder dat een systeem hoeft te worden stilgelegd, afgetapt of bevroren. Een nieuw en slim afslagmechanisme maakt dit alles mogelijk. 

Om een bestaande installatie uit te breiden, te renoveren of om te bouwen met traditionele werkmethodes, moet het systeem stilgelegd en vervolgens afgetapt of bevroren worden om de nodige aftakkingen te kunnen installeren. “Als een installatie wordt afgetapt om eraan te kunnen werken en opnieuw wordt bijgevuld, komt er nieuwe zuurstof in het systeem”, klinkt het bij Flamco. “Dit kan corrosie veroorzaken. Bevriezen van de vloeistof in de leidingen en daarin boren om de aftakkingen te installeren, is een alternatieve maar geen betere methode. Door het boren komen splinters in het systeem die ook aanzienlijke schade kunnen aanrichten.”

Dit alles leidt uiteindelijk tot een korte levensduur van de installatie. Om dat te verhelpen, brengt Flamco T-plus op de markt. Het systeem kan bij het aftakken gewoon in werking blijven dankzij de gepatenteerde techniek die een combinatie van een plunjer, slagpen en een trigger omvat. Vooral de afslagtechniek met de trigger springt in het oog. “Dit nieuwe afslagmechanisme garandeert een snelle en perfecte aftakking, ook als er weinig bewegingsruimte beschikbaar is”, stelt Flamco.

T-Plus afslagmechanisme Flamco

Efficiënte werking
In het huis van de T-plus bevindt zich een plunjer. Zodra de pin uit de trigger wordt getrokken, raakt de slagpen de plunjer en ontbrandt de lading. Hierbij ontstaat gasdruk, die de plunjer voortdrijft en de buis precies op maat opensnijdt. Het uitgesneden buisdeel wordt opgeborgen in het huis van de T-plus en kan daardoor niet in de leiding komen. De pakking zorgt voor een optimale afdichting, zodat er geen kans is op lekkages.

“Installateurs besparen met dit systeem op montagetijd en -kosten. Voor organisaties betekent dit dat zij geen hinder ondervinden van de technische ingreep. Hun productieproces kan onverstoord verder gaan en ze worden minder geconfronteerd met storingen in de toekomst.”, aldus Flamco.

Een complete serie
De T-plus is er in twee uitvoeringen: een gietijzeren versie voor dikwandige stalen buizen en een messing-variant voor koperen buizen, dunwandige stalen buizen, c.v.-buizen en roestvrijstalen buizen. De T-plus is er in alle gangbare buismaten.

Tekst: Liesbeth Verhulst / Beeld: Flamco

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners

EXOS.lijnBlueKit TS-AIO ventilatieregelsysteem voor liftschachten