NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Talk About Gas | Brussel

Talk About Gas | Brussel

‘Gas heeft een belangrijke rol in de energietransitie’

Op 29 november organiseerde gas.be in Brussel voor het eerst Talk About Gas (TAG), de opvolger van Gasday: een conferentie waarin er letterlijk gepraat werd over gas. TAG wierp een blik op de ambitieuze klimaatdoelstellingen, hoe die bereikt kunnen worden, en waar de toekomst van gas ligt. Conclusie: gas zal zeker tot 2050, en ook erna, nog een belangrijke rol te spelen hebben.

Een discussie is pas zinvol als je een beeld hebt van de verwachte evoluties. Daarom vroeg Gas.be aan het Britse onderzoeksbureau Delta Energy & Environment om de evolutie van de Belgische gasvraag tot 2050 in kaart te brengen. Stephen Harkin kwam op TAG de resultaten voor de residentiële Vlaamse markt voorstellen.

1,75 miljoen gastoestellen
Een opvallende conclusie is dat er voor 2050 wellicht weinig verandering te zien zal zijn in de energiemix. Niet-condenserende gasketels zullen op korte termijn verdwijnen en nieuwe technologieën zullen aan belang winnen, maar gas blijft een belangrijke energiebron. “Een condenserende gasketel heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar. Ketels die in de komende jaren geplaatst worden blijven dus nog zeker tot 2050 staan. Daarom zal het aandeel van gas in de jaren ’30 pieken, om daarna lichtjes af te zwakken. Maar tegen 2050 verwachten we dat er nog altijd ongeveer 1,75 miljoen gastoestellen in Vlaanderen zullen staan, vooral condenserende gasboilers. Daarnaast verwachten we 1,4 miljoen elektrische verwarmingsoplossingen, zoals een warmtepomp.”

Voor Bram Claeys van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) moeten er verschillende alarmbellen afgaan na het horen van de conclusies van dit onderzoek. “Wie denkt dat we het voldoende zal zijn om tegen 2050 30% minder gas te verbruiken, die ligt niet wakker van het Klimaatakkoord van Parijs. Met dit scenario gaan we nog altijd richting een temperatuurstijging van 3 à 4 graden.” Harkin is het daarmee eens: “Enkel een interventie van de overheid (zoals het verlagen van de prijs van elektriciteit) en een groeiend besef bij de consumenten kunnen voor een kentering zorgen.”

De gassector wil een actieve rol spelen in het debat. Juan Vazquez van sectorfederatie gas.be is er alvast van overtuigd dat gas ook in de toekomst een rol zal blijven. Ook binnen gas ligt er (duurzaam) potentieel, aldus Vazquez: “We zijn er al in geslaagd om de efficiëntie en duurzaamheid van gas te verhogen, dankzij de opkomst van condenserende gasketels. Misschien zal het aandeel fossiel gas na 2050 wel sterk afnemen, maar ook binnen gas zijn er innovatieve technologieën die aan belang winnen, zoals biogas. Dé oplossing bestaat vandaag nog niet. We moeten naar een combinatie van alle oplossingen die vandaag al bestaan én die morgen nog moeten worden uitgevonden.”

Competitiviteit
Ook Peter Claes van industriefederatie FEBELIEC (wiens leden goed zijn voor 30% van het Belgische elektriciteits- en aardgasverbruik) is sceptisch over de alternatieven die nu op tafel liggen. “Voor mij is het niet duidelijk of we met de bestaande technologie tegen 2050 succesvol en betaalbaar kunnen decarboniseren. Bovendien is er een dunne grens tussen het verlagen van de CO2-uitstoot en het aantasten van onze competitiviteit. Kunnen we alles op alles zetten om de klimaatdoelstellingen te bereiken als we merken dat andere landen niet volgen?”

De onzekerheid over de energievoorziening van morgen bleek meer dan ooit uit de resultaten van een poll die werd georganiseerd: 50% van de stemmers op TAG gelooft niet dat we tegen 2050 een hernieuwbaar energiemodel zullen hebben. “De mogelijkheden zijn er nochtans, maar er zijn heel wat kosten aan verbonden. Kost voor de gebruiker blijft een grote barrière, en het wordt belangrijk om de beweegredenen van de consumenten voldoende te begrijpen”, zegt Harkin. “Er kan nog een beetje gepraat worden, maar niet te lang meer”, besluit Bram Claeys.  

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld TAG

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Gas.be.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Masuiplein 15
1000 Brussel
België
Telefoonnummer +32 2 383 02 00 E-mailadres [email protected] Website gas.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?