NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Te warm in huis? Deze 6 tips helpen je binnen het hoofd koel houden

Te warm in huis? Deze 6 tips helpen je binnen het hoofd koel houden

Op warme dagen is het vaak puffen en zweten op kantoor, op de trein, in de klas, … Wil je thuis niet hetzelfde lot ondergaan? Dan is het vooral kunst om te voorkomen dat de zonnewarmte binnen geraakt. Want dan is het kwaad geschied. Deze 6 tips helpen je op weg.

1 Overdag ramen en deuren dicht
Kondigt er zich een warme of hete dag aan? Hou de ramen en deuren dan dicht van ‘s morgens vroeg en open die pas opnieuw wanneer het ‘s avonds afkoelt. Het laatste wat je nodig hebt, is hete lucht die je woning binnenwaait en er de binnentemperatuur doet oplopen.

2 Hou de zon buiten
Ook een absolute aanrader op warme (lees: zonnige) dagen: voorkom dat de zon rechtstreeks op je ramen kan schijnen. Zeker op zuidgerichte ramen vermijd je met een dakoversteek of luifel, schuifpanelen of screens een serre-effect met bijbhorende tropische binnentemperaturen. Binnenzonwering zoals gordijnen en ‘stores’ hebben helaas niet hetzelfde effect, want dan is het kwaad al geschied en zit de warmte al binnen. In een goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning is het onbegonnen werk om die weer buiten te krijgen.

3 Screens of rolluiken neer, de hele dag
Heb je screens? Of wil je die laten plaatsen? Haal daar dan het maximum uit. Maak er ‘s morgens bij vertrek een gewoonte van om die neer te laten en hou ze in warme periodes de hele dag dicht. Uiteraard beschermen ook rolluiken je ramen tegen de warmte van de zon, maar dan zitten thuisblijvers wel de hele dag in het donker.

4 Buitenzonwering automatisch voor je geregeld
Een kleine vergetelheid – de screens ’s ochtends per ongeluk open houden – wordt tijdens de heetste dagen meteen afgestraft door extra graden op de thermometer binnen. Gelukkig zijn er ook ‘slimme screens’ die automatisch aangestuurd worden op basis van je voorkeuren en de meest actuele cloud data. Je hoeft daarvoor zelfs geen extra sensoren of domoticasysteem te voorzien. Een app met slimme sturing zoals de ‘Renson Solmate’ volstaat om zelfs bij renovatie of na-installatie je screens slim te kunnen aansturen.

5 Haal (‘s nachts) koele nachtlucht binnen
Als het ‘s avonds buiten koeler wordt dan binnen is het een goed idee om je ramen te openen. Zet bij voorkeur 2 tegenoverliggende ramen of een raam op elke verdieping open (samen met alle tussendeuren) om zoveel mogelijk koele nachtlucht binnen te halen. De bouwmaterialen slaan de koelte deels op om ze tijdens de volgende warme dag geleidelijk terug af te geven. Zo start je de volgende dag in huis niet alleen koeler, het warmt er ook minder snel weer op. Heb je geen veilig gevoel bij een open raam? Of hou je niet van vervelende insecten? Dan kan je inbraakveilige raamroosters met geïntegreerd muggengaas laten inbouwen. Interessant voor wie toch overweegt om z’n ramen te vervangen.

6. Leg een groene buffer aan
Strategisch geplaatste planten, struiken of bomen rond je woning vormen een natuurlijke buffer tegen de zon. Ook binnenshuis zijn planten een goed idee om de temperatuur onder controle te houden. Hun vochtigheid heeft een verkoelend effect op de binnenlucht.

En wat met airco?
Deze 6 tips zorgen voor ‘passieve koeling’ van je woning, aangezien je er eigenlijk gewoon mee voorkomt dat de temperatuur binnenshuis te hoog oploopt. Grijp je pas in wanneer het te laat is, dan moet je teruggrijpen naar ‘actieve koeling’ zoals airco. Tijdens hittegolven kan dat een prima aanvullend hulpmiddel zijn, maar het bespaart je in ieder geval flink wat op je energiefactuur als die op z’n minst niet het hele jaar door overuren moet draaien. Want vergis je niet: in heel wat nieuwe, goed geïsoleerde en luchtdichte woningen met grote ramen op het zuiden is dat helaas het geval. Beter voorkomen dan genezen dus, wil je niet alleen energiezuinig maar ook duurzaam koelen. De natuur dankt je!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details