NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Techbim Content vanaf nu open-source

Techbim Content vanaf nu open-source

BIM

BIM staat voor Building Information Modelling of Building Information Management. In beide gevallen betekent BIM een ingrijpende vernieuwing van het bouwproces met nieuwe sleutelbegrippen zoals samenwerking i.p.v. concurrentie, openheid i.p.v. afscherming van knowhow. De implementatie van BIM vereist een goede samenwerking binnen de eigen organisatie, een optimale samenwerking met andere partijen in de keten en resulteert in een kostenbesparing door een efficiëntere werkvoorbereiding, calculatie en uitvoering.
Door het toenemend gebruik van BIM door de verschillende actoren in het bouwproces groeide ook de noodzaak tot standaardisatie.

Techbim Content

Daarom heeft Techlink op de beurs Install Day 2018 samen met beroepsfederaties ORI (advies- en ingenieursbureaus) en IFMA Belgium (Facility Managementbedrijven) alsook met steun van de Confederatie Bouw en het WTCB, het standaardisatie-initiatief Techbim gelanceerd.
Techbim voorziet in een Gemeenschappelijke Generieke Parametrische Objecten Bibliotheek voor technische installaties in België om te gebruiken in BIM-modelleersoftware. De Techbim objectenbibliotheek (=Techbim Content) is vandaag enkel beschikbaar voor Autodesk Revit ®. Deze software wordt vandaag door het merendeel van de ingenieurs- en adviesbureau’s, aannemers en installatiebedrijven gebruikt in een BIM-omgeving.
In een latere fase is het de bedoeling dat Techbim zal werken aan bibliotheken voor andere BIM-modelleersoftware.

Techbim Content vanaf nu open-source

Als objectenbibliotheek van én voor de sector zijn de initiatiefnemers blij te kunnen aankondigen dat de Techbim Content vanaf vandaag open-source ter beschikking is voor gebruik in Belgische bouwprojecten. Joël Dewalheyns, Teamleader van Techlink stelt “Geen betere gelegenheid dan de beurs Digital Construction Brussels om aan te kondigen dat de Techbim Content vanaf nu open-source ter beschikking is voor alle BIM-gebruikers”. Dit zijn installatiebedrijven & algemene aannemers, advies- en ingenieursbureaus, facilitaire bedrijven en gebouweigenaars.

Kris Van Dingenen, Algemeen Directeur van Techlink is heel enthousiast: “Door het open-sourcen realiseren we een open speelveld voor Belgische partijen die elkaar nu kunnen aanspreken en vinden rond een sectorstandaard inzake BIM voor technische installaties. Applicatiebouwers kunnen eindelijk software ontwikkelen waarmee ze de hele sector kunnen bedienen. Fabrikanten kunnen nu ook de data van hun producten specifiëren en structureren volgens de Techbim Content waardoor de BIM-gebruikers deze makkelijk kunnen gebruiken in de generieke objecten van de sector. Fabrikanten zoals Daikin, Niko, Grada, Tolemail, Jaga, Interalu, Henrad, Stelrad en B.E.G. kunnen vandaag al productgegevens conform Techbim aanleveren of zullen dit op korte termijn doen. Welkom in de open digitale wereld!” De Techbim Content is toegankelijk via de Techbim Content Suite op www.techbim.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details