NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Techlink Awards: prijzen voor “duurzame” projecten in de installatiesector

Techlink Awards: prijzen voor “duurzame” projecten in de installatiesector

Voor het tweede opeenvolgende jaar wil Techlink, de Belgische beroepsfederatie van alle mogelijke bedrijven in het ecosysteem van multifunctionele installaties, de aandacht vestigen op de projecten van haar leden die de energietransitie bevorderen

De energietransitie is een grote uitdaging in de sector van de multifunctionele installaties. De installateur wordt een echte energie-adviseur voor zijn klanten, die hen van A tot Z begeleidt in hun eco-verantwoordelijke aanpak. Daarom heeft Techlink besloten om enkele innovatieve en duurzame projecten in de sector in de schijnwerpers te zetten. Lidbedrijven konden één of meerdere dossiers indienen in één van de volgende categorieën: optimalisatie van de energie-efficiëntie bij renovatie, duurzame technische innovatie in een nieuw gebouw en duurzaam beheer. Dit jaar konden bedrijven deelnemen als zelfstandige (minder dan 11 werknemers) of als KMO (meer dan 11 werknemers). Bijna twintig inzendingen werden ontvangen en beoordeeld door een jury van experts. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een gala-avond op vrijdag 24 maart 2023 in Thor Central in Genk.

De energietransitie is aan de gang

Momenteel bestaat de energiemix in ons land nog grotendeels uit energie afkomstig van nucleaire centrales en fossiele energiebronnen zoals aardolie, aardgas of steenkool. Om tot een duurzamere levenswijze te komen, is het van essentieel belang de productie van hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zonne-, biomassa-, geothermische of hydro-elektrische energie te bevorderen. Dit geldt voor bijna alle menselijke activiteiten, zoals vervoer, industrie, verlichting en verwarming. Om dit te bereiken, moeten wij onze energiemix ongetwijfeld geleidelijk diversifiëren en dit is waar installateurs een rol kunnen spelen als adviseurs in de frontlinie om burgers te helpen de stap naar energietransitie te zetten.

Techlink Data Quality Awards

“Techlink is een van de toonaangevende stemmen in het maatschappelijk debat over de energietransitie in België en met de organisatie van deze Awards willen we onze leden huldigen die van deze transitie hun focus hebben gemaakt in hun dagelijks werk. Sinds 2022 en de fusie met de F.E.E. (Federatie van Elektriciteit en Elektronica) is Techlink de federatie geworden van ALLE schakels in de keten van onze sector. Daarom reiken we trofeeën uit aan installateurs die in hun dagelijks werk blijk geven van innovatie en duurzaamheid, maar ook aan fabrikanten die de digitalisering aanjagen door hun gegevens beschikbaar te stellen aan de markt.” 

Eric Piers, CEO van Techlink
Eric Piers, CEO van Techlink

1 jury voor 3 prijzen

Net als vorig jaar kon Techlink rekenen op de steun van experts op het gebied van energietransitie die bereid waren deel uit te maken van de jury: Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE Vlaanderen als juryvoorzitter, Xavier Kuborn en Bart Bleys van Buildwise, Peter Claeys, algemeen directeur van Volta en Jan Desmet, onderzoeksdirecteur van het EELab / Lemcko aan de UGent. Zij beoordeelden de verschillende dossiers die werden ingediend in 3 categorieën:

  • Optimalisatie van de energie-efficiëntie (Renovatie): Op welke manier en met welke technieken heb ik het energieverbruik van een bestaand gebouw tijdens een renovatie drastisch gereduceerd?
  • Innovatieve technische installatie (Nieuwbouw): Op welke manier heb ik een voor een nieuwbouwproject de meest energiezuinige of klimaatneutrale oplossing geadviseerd en geïnstalleerd?
  • Sustainable Management: Hoe heb ik duurzaamheid ook toegepast op mijn eigen bedrijfsvoering?

De jury heeft reeds beraadslaagd en zal op aanstaande vrijdag 24 maart tijdens een grootse gala-avond in Thor Central in Genk haar oordeel vellen.

Techlink Awards Night

De avond begint om 18:00 uur met een welkomstwoord door Eric Piers, CEO van Techlink. Daarna volgt een lezing door Dirk Van Damme, onderwijsexpert en voormalig hoofd van het Centre for Educational Research and Innovation (CERI) van de OESO. Hij zal de ongeveer 300 deelnemers uitleggen wat er op het spel staat in de “War for Talent” in onze sector. De uitreiking van de Techlink Awards vindt plaats om 19.30 uur en daarna zal Alexander Dewulf, voorzitter van Techlink, het academische gedeelte afsluiten om plaats te maken voor een feestelijke avond.

Dirk Van Damme
Dirk Van Damme

Wilt u de Techlink Awards bijwonen? Wilt u één of meer van de projecten die beloond zullen worden in de schijnwerpers zetten? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details