NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Testo | Nieuwe klimaatmeter uiterst geschikt voor metingen conform de normen

Testo | Nieuwe klimaatmeter uiterst geschikt voor metingen conform de normen

Specialist in meetinstrumenten Testo lanceert in januari een nieuwe klimaatmeter: de Testo 400. De nieuwe meter is een verbeterde versie van de Testo 480 en is een uitstekend toestel voor wie nood heeft aan uiterst nauwkeurige metingen die voldoen aan verschillende normen.

Testo biedt klimaatmeters voor alle soorten toepassingen aan, gaande van kleine meters met of zonder display tot meer professionele toestellen, met een uitgebreider pallet aan mogelijkheden. De Testo 400 past in de hoogste categorie: het is de topper onder de klimaattoestellen van Testo, die uitstekend geschikt is om bijvoorbeeld opleveringen te doen, waarbij hoogwaardige metingen onmisbaar zijn. Koen Van Nieuwenhove, Product Manager HVAC bij Testo: “De Testo 400 is erop voorzien om metingen uit te voeren die voldoen aan heel wat normeringen. Zo is het mogelijk om een HVAC-rastermeting uit te voeren die conform is aan EN ISO 12599: een veelgevraagde toepassing voor bijvoorbeeld facility management bedrijven. Ook voor comfortmetingen en lokale onbehaaglijkheidsmetingen (PMV/PPD-metingen) door preventieadviseurs of het CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk) is het toestel geschikt. De meting verloopt conform EN ISO 7730. Een genormaliseerde meting betekent meer zekerheid over de nauwkeurigheid van het meetresultaat.”

Testo Klimaatmeter

Het design werkt erg intuïtief, aangezien de display veel weg heeft van die van een smartphone.

 

USB-C-voelers
Net zoals de recent gelanceerde rookgasmeter Testo 300 valt de Testo 400 op door zijn aangepaste design, maar vooral door zijn extra functionaliteiten. De aansluiting werkt anders: in plaats van connectoren wordt er nu gebruik gemaakt van USB-C-voelers. Die zijn steviger en kunnen langs beide zijden aangesloten worden (anders dan bij micro- of mini-USB). Dit alles resulteert in een eenvoudige en vooral foutenvrije aansluiting. Twee sondes kunnen worden aangesloten via USB-C, en daarbovenop kunnen via BlueTooth nog eens vier draadloze voelers verbinding maken met de Testo 400. Het interne geheugen kan 1 miljoen metingen opslaan. Wie nood heeft aan meer geheugen, kan het toestel verbinden met een loggerbox. Daarop kunnen nog eens twee temperatuurvoelers en vier USB-C-sondes aangesloten worden.

Het design werkt erg intuïtief, aangezien de display veel weg heeft van die van een smartphone. Bovendien is het mogelijk om het toestel via Wi-Fi te verbinden met internet. Een klant kan een rapporten dus niet alleen opslaan in het geheugen: hij kan onmiddellijk een kort PDF-rapport verzenden via e-mail. Het is bovendien niet meer nodig om updates manueel te downloaden via de computer: dit kan vanaf nu op het toestel zelf.

Onzekerheidsprofiel
Ook voor metingen in een groot kanaal is de Testo 400 een goede keuze, omdat deze de onzekerheid die hier vaak mee gepaard gaat kan bepalen. Van Nieuwenhove: “In grotere luchtkanalen (bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen en kantoorgebouwen) moet je meerdere metingen in hetzelfde kanaal uitvoeren en daar een gemiddelde van maken. Maar met een gewone meter ben je niet zeker dat het resultaat strookt met de werkelijkheid, en dus voldoet aan de ontwerpeisen. Toevallige omstandigheden kunnen immers een rol spelen. Een groot voordeel van deze genormaliseerde meting met de Testo 400 is dat het toestel een onzekerheidsprofiel toevoegt aan het resultaat. Die geeft de foutenmarge aan: ligt het onzekerheidsprofiel bijvoorbeeld op 8 procent, dan weet je dat de verkregen waarde kan variëren met hooguit 8 procent.”

De Testo 400 wordt aangeboden als modulair systeem: het toestel kan gecombineerd worden met een ruim assortiment aan sondes, al naargelang de te meten parameters. De adviseurs van Testo kunnen in overleg gaan met de klanten, om te bekijken welke sondes ze nodig hebben.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details