NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Textielkanaal zorgt voor prettig klimaat in tijdelijke opstelling van restaurant
De hoge mate van flexibiliteit is een belangrijke troef van textielkanalen ten opzichte van galvakanalen’

Textielkanaal zorgt voor prettig klimaat in tijdelijke opstelling van restaurant

De textielkanalen van Prihoda bewezen reeds ruimschoots hun nut in tal van projecten. Met een nieuwe realisatie in de tijdelijke opstelling van een restaurant in Bazel, bewijst Prihoda dat de textielkanalen ook in dit soort omstandigheden uitstekend van pas komen. 

‘Het grote voordeel van een textielkanaal in zo’n tijdelijke constructie? De flexibiliteit en het installatiegemak.’

Gijsels bvba, verhuur van aggregaten en stroom­groepen, zocht naar een geschikte oplossing voor een restaurant in het Waaslandse Bazel. Vanwege een verbouwing aan de zaak bood de restauranthouder zijn klanten een tafel en een maaltijd in een tijdelijke opstelling, via een tent (opgebouwd door Geco Concept). “Het bleek echter bijzonder moeilijk om voor een homogene temperatuur in de tent te zorgen”, licht Wesley Verlez, Accountmanager bij Prihoda, toe. “De eigenaar probeerde de tent te verwarmen met een warmeluchtblazer aan één zijde van de tent. Dat is geen ideale situatie, want aan de ene zijde hebben de klanten het te warm en aan de andere te koud.” 

In hun zoektocht naar een oplossing kwam Gijsels bvba bij Prihoda terecht. Verlez: “We konden hen ervan overtuigen dat een textielkanaal hier een prima oplossing kon betekenen. We hebben de textielkanalen voorgesteld aan de eindklant, die het principe nog niet kende. Mits een paar voorbeelden en hem te wijzen op de brede range aan mogelijkheden, was die snel overtuigd. Zo kon hij kiezen uit negen standaardkleuren die we aanbieden, zodat het kanaal kon matchen met de sfeer van het restaurant.” Prihoda leverde voor dit project een textielkanaal met een lengte van 18m70, goed voor een debiet van 8.000 m³/h. 

Prihoda leverde voor dit project een textielkanaal met een lengte van 18m70, goed voor een debiet van 8.000 m³/h.

Comfort waarborgen

De belangrijkste vereiste was dat het comfort van de klanten te allen tijde gewaarborgd moest worden. “Wie rustig zit te eten, wil uiteraard niet te warm of te koud hebben, en ervaart liever ook geen tochtgevoel. Laat dat nu net de grote sterkte van textielkanalen zijn”, zegt Verlez. “Textielkanalen garanderen immers een uniforme luchtverdeling over de volledige lengte van het kanaal en aan aanzienlijk lagere uitblaassnelheden.” Ook akoestiek was een belang­rijk aandachts­punt. “Geluid speelt een belang­rijke rol in een restaurant. Je wil immers niet dat klanten opschrikken van een aan­springende verwarmings­installatie. Textielkanalen absorberen net geluid in plaats van te produceren”, aldus Verlez. 

Met deze toepassing in een tijdelijke setting is Prihoda niet aan zijn proefstuk toe. Eerder beleverde het bedrijf ook al verschillende vaccinatiecentra, die werden opgericht om het coronavirus te lijf te gaan. “Het grote voordeel van een textielkanaal in zo’n tijdelijke constructie? De flexibiliteit en het installatiegemak”, legt Verlez uit. “Het is immers bijzonder eenvoudig om het kanaal aan de bouwstructuur van de tent te monteren. Het lichte gewicht van de textielkanalen is een bijkomende troef, want zo’n tentstructuur kan niet veel gewicht verdragen. En achteraf is het kanaal, als de tent terug afgebroken mag worden, eenvoudig te demonteren. Het is zelfs perfect mogelijk om het kanaal nadien op een andere plek van de zaak te hergebruiken. Die hoge mate van flexibiliteit is een belangrijke troef van textielkanalen ten opzichte van galvakanalen.”

‘De restauranthouder was zeer tevreden over de esthetiek van de oplossing, mede dankzij de zelfgekozen donkere kleur van het kanaal.’

Esthetiek

De introductie van het textielkanaal bleek een schot in de roos voor het restaurant: alle klanten kunnen in optimale temperaturen genieten van hun heerlijke maaltijden. “De restauranthouder was ook zeer tevreden over de esthetiek van de oplossing, mede dankzij de zelfgekozen donkere kleur van het kanaal. Bovendien blijft het Prihoda-kanaal ook zijn mooie ronde vorm behouden wanneer de verwarming niet aanstaat. In een setting zoals een restaurant zijn dergelijke esthetische aspecten natuurlijk van belang”, besluit Verlez.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details