NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Textielkanalen beste ventilatie-oplossing in Hoegaardse sporthal
Sporthal De Struysvogel in Hoegaarden staat er al lang: de deuren openden in 1981. Het gebouw kreeg in de loop der jaren dus al heel wat opfrissingswerken.

Textielkanalen beste ventilatie-oplossing in Hoegaardse sporthal

Sporthal De Struysvogel in Hoegaarden staat er al lang: de deuren openden in 1981. Het gebouw kreeg in de loop der jaren dus al heel wat opfrissingswerken. Nu kwam ook de ventilatie aan de beurt. Dat gebeurde onder andere met de textielkanalen van Prihoda. 

De bestaande ventilatie-oplossing in De Struys­vogel had, zeker nu de coronapandemie de eisen voor luchtverversing heeft aangescherpt, zijn beste tijd gehad. “De grote sporthal werkte enkel met gasbranders met verse lucht die langs die branders werd gestuurd,” legt Sander Van de Velde van Verplaetsen, de installateur uit Herent, uit. “Dat was niet optimaal voor de aanwezige sporten en voor de andere evenementen die in de sporthal plaatsvinden, zoals beurzen, seniorenfeesten, koffietafels of concerten.” Een tweede aandachtspunt: de mindere isolatie van het gebouw maakte dat de verwarmingskosten sterk opliepen.

Wesley Verlez, Product & Sales Manager bij Prihoda: ‘Door verschillende technieken te combineren, kunnen we perfect bepalen waar in een ruimte we welke luchtsnelheid willen.’

Badmintonpluimpjes

De installateur koos ervoor om de grote sporthal te voorzien van een grote luchtgroep met een gasbrander in de groep zelf op het dak. Aansluitend kwamen er dan textielkanalen van Prihoda die de lucht over de hele ruimte transporteren, goed voor zo’n 120 meter. Van de Velde is, zeker voor sporthallen, een grote voorstander van die oplossing. “Ze zijn ten eerste veel makkelijker te plaatsen dan andere oplossingen. We deden er in Hoegaarden vier dagen over, dat zou anderhalve week geweest zijn bij galvakanalen met roosters. Maar ook de luchtverdeling is veel makkelijker te sturen, wat in sporthallen toch belangrijk is. Met galvakanalen stootten we vaak op een te hoog debiet, wat ons op klachten van de badmintonclubs kwam te staan: de pluimpjes vlogen weg.” 

Wesley Verlez, product & sales manager bij Prihoda, vult aan: “Door verschillende technieken te combineren, kunnen we perfect bepalen waar in een ruimte we welke luchtsnelheid willen. Zo kunnen we één terrein vrijwaren van debiet, terwijl we het wel toelaten op de andere terreinen. We kunnen ook doorlatende en luchtdichte kanalen combineren om op dat vlak zo flexibel mogelijk te zijn.”

Kleuren en condensatie

Textielkanalen zijn ook esthetischer. Prihoda biedt sowieso al 9 standaard­kleuren aan zonder meerkost, maar het bedrijf kan ook textieldiffusers en luchtkanalen produceren in elke Pantone-kleur, met elk design, logo of foto op. Zo kunnen ze een eye-catcher worden of net opgaan in de kleuren van het interieur. Met textielkanalen is er ook geen risico op onaangename neveneffecten zoals condensatie, dankzij de licht doorlaatbare stof die een isolerend luchtlaagje creëert rond het textielkanaal.

De installateur koos ervoor om de grote sporthal te voorzien van een grote luchtgroep met een gasbrander in de groep zelf op het dak, met aansluitend textielkanalen van Prihoda die de lucht over de hele ruimte transporteren.

Naar het wassalon

Nog een voordeel dat Van de Velde opsomt: het makkelijke onderhoud. “Een galvakanaal moeten we openmaken en ter plekke reinigen met een borstel. Textiel is makkelijker: je haalt de luchtsokken er makkelijk af. Je kan ze zelfs naar een wassalon brengen. Eén van onze klanten bestelde bijvoorbeeld tweemaal het aantal textielkanalen, zodat hij meteen de wissel kan maken bij een onderhoudsbeurt.”

Beste oplossing voor sporthal

Bij Verplaetsen zijn ze ook voor volgende sporthalprojecten overtuigd van de textielkanalen van Prihoda. Van de Velde: “Gemeentes zijn er weg van, studiebureaus zien het voordeel voor het budget en het is ook beter voor de verdeling van de lucht. We gaan dus verder met Prihoda in zee voor wedstrijd­aanbestedingen, zoals het nieuwe Wildersportcomplex in Sint-Pieters-Leeuw. Deze oplossing is nog niet helemaal ingeburgerd, maar ik denk dat iedereen op termijn zal zien dat dit voor zulke projecten de beste oplossing is.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details