Naast de optimale luchtverdeling, is ook het geluid geproduceerd door de luchtkanalen een factor die het welzijn bepaalt. Prihoda textielkanalen zijn uiterst licht, geluidsarm en laten zich op maat in ieder interieur inpassen.
De voordelen van textielkanalen zijn in de praktijk al veelvuldig aangetoond. Toch zijn die voordelen nog niet altijd genoeg bekend, zegt Wesley Verlez, Account Manager bij Prihoda. “Soms wil de bouwheer strakke klimaatplafonds, of net een industriële look met metalen kanalen. Nochtans zijn beide oplossingen minder flexibel dan textielkanalen.”
Prihoda, deel van de bedrijvengroep Linum Group, is in België en Frankrijk exclusief verdeler van de textielkanalen van het Tsjechische merk Prihoda. Eén kernwoord dat alle voordelen van textiel bundelt, aldus Verlez: winst. “Ten eerste voor de installateur, want hij wint op vlak van installatietijd en personeelskost, kan flexibeler werken in zijn planning, en hij bespaart op transportkosten om materiaal aan te voeren naar de werf. De bouwheer geniet van een goedkopere aankoop (dankzij de voordelen voor de installateur) en krijgt er comfort en hygiëne (want Prihoda- textielkanalen zijn afwasbaar) bovenop. Textielkanalen zijn voor de bouwheer altijd een prijsgunstige maatwerkoplossing, geschikt voor zeer specifieke toepassingen en met een optimale akoestiek.”
Textielkanalen hebben tal van voordelen ten opzichte van metalen luchtkanalen. Verlez: “Textiel resulteert in een uniforme luchtverdeling zonder tocht. Voor het even welke toepassing is maatwerk mogelijk, ook in vochtige omstandigheden. En de bouwheer kan, zonder extra kosten, kiezen voor diverse kleuren.” Ook de feilloze reiniging en onderhoud, het lichte gewicht en de eenvoudige installatie zijn belangrijke troeven van de textielkanalen.
Textielkanalen zijn in tal van projecten een uitstekende keuze, maar zeker in supermarkten en stores wordt dit materiaal vaak toegepast. Supermarkten, grote kledingwinkels,… ze dragen steeds winkelcomfort hoog in het vaandel. Een comfortabel luchtverdelingssysteem is daarom vaak een topprioriteit. “De juiste temperatuur bepaalt de shopbeleving en -intenties van de klant”, licht Verlez toe. “Er kan dus perfect gewerkt worden met slimme temperatuurzones om de klant te allen tijde in de juiste mood te laten winkelen. In grote winkeloppervlakken zijn de Prihoda membraankanalen optimaal. Ze kunnen zowel voor warme als gekoelde lucht ingezet worden (éénzelfde kanaal), en vooral ook vanop vrij hoge hoogte uitblazen, onzichtbaar voor de klant.”
Bij de optimale winkelervaring speelt ook geluid een belangrijke rol. Verlez: “Een HVAC-installatie wordt liefst niet gehoord. De NR waarde (Noise Rating) wordt dus meer en meer naar voor geschoven bij HVAC-berekeningen. En textielkanalen, gemaakt van polyester, absorberen het geluid van de luchtstromen veel beter dan galva of aluminium. Zelfs met kleine diameters kan een NR van 30 gemakkelijk gehaald worden, daar waar 35 min of meer de norm is. Om in galva een gelijkaardige NR te halen, moet de diameter een stuk groter worden, met negatieve gevolgen op vlak van transport- en installatiekost, complexiteit van de installatie en ophanging.”
Bovendien is textiel voor 100 procent condensvrij, opnieuw in tegenstelling tot metaal. Ook dit is een belangrijk voordeel, zeker in de retailsector. “Geen enkele supermarkt wil dat er condensdruppels op uitgestalde waren, of erger nog, op de winkelende klant terechtkomen”, zegt Verlez.
Prihoda zorgt voor een ontwerp en offerte van haar textielkanalen binnen de 24 uur, met AutoCAD-tekeningen, CFD-analyse en technische gegevens via eigen software. “De software van Prihoda is de motor van ieder project, klein of groot”, stelt Verlez. “Samen met de klant bekijken onze experts welke techniek er best toegepast worden: gewone kanalen of membraan? Ze bepalen ook onder meer de stromingsprofielen en de optimale keuze van ophanging aan het plafond”, vervolgt hij. “Een project met textielkanalen kan van a tot z vooraf uitgerekend en uitgetekend worden, zodat de installateur tijdens de uiteindelijke plaatsing niet meer moet bijschaven, of het systeem door last-minute aanpassingen ter plaatse aan efficiënte moet inboeten.”