Zeker in scholen is gebleken dat op dit vlak het schoentje wel eens durft te wringen. Dat het vernieuwen van de ventilatie tot een systeem dat aan de belangrijke normen voldoet geen onbetaalbare hoeft te zijn, bewijst de realisatie van Prihoda in een school in Belsele. Hier bleken textielkanalen een uitgelezen oplossing.
Om te voldoen aan de nieuwe ventilatie- en CO2-normen ging basisschool Gavertje Vier in Belsele over tot de renovatie van de refter. Deze moest voldoende geventileerd worden dus met als gevolg een hoger ventilatiedebiet. Het bestaande ventilatiesysteem was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de vereisten.
Studiebureau DeGreE uit Erps-Kwerps ging op zoek naar een performante, efficiënte en betaalbare oplossing. In vakliteratuur stootte het studiebureau op textielkanalen van Prihoda, in België verdeeld door Prihoda. “We zijn samen rond de tafel gaan zitten, en ik heb voor hen een voorstel uitgewerkt”, vertelt Wesley Verlez, Product & Sales Manager bij Prihoda. “Textielkanalen boden in deze situatie een prima oplossing. De perforaties in de kanalen zijn afgestemd op het gevraagde debiet – 2.500 m³ in dit geval. Ook de montage is eenvoudig. Het is mogelijk om de kanalen in de ruimte op te hangen zonder dat daar zware breekwerken bij komen kijken, want textielkanalen zijn superlicht en kleiner in diameter in vergelijking met galva. Hier zijn ze bijvoorbeeld mooi in het vals plafond verwerkt. Bovendien zijn Prihoda textielkanalen in een brede variatie aan kleuren beschikbaar en zijn ze bijzonder prijsgunstig. Dat is een voordeel voor scholen, waar de beperkte budgetten wel eens in de weg durven staan van dure ingrepen. Ook het onderhoudsgemak mogen we niet vergeten. Daar ze wasmachinewasbaar zijn, kan alles regelmatig gereinigd worden, niet onbelangrijk in deze bijzondere tijden.”
Prihoda was niet aan zijn proefstuk toe. Naast heel wat retailruimtes plaatste het bedrijf ook al textielkanalen in heel wat Belgische scholen en onderwijsinstellingen, zoals Howest in Kortrijk, Kasterlinden in Sint-Agatha-Berchem en Vlerick Business School in Gent. “De verwachtingen zijn in elk project hetzelfde: de klant wil graag zoveel mogelijk comfort en zo weinig mogelijk tocht. Aangezien de textielkanalen maatwerkproducten bij uitstek zijn is het altijd mogelijk om daar een klantspecifiek antwoord op te bieden”, aldus Verlez.
Prihoda leverde twee ronde pulsiekanalen met een diameter van 400 mm en een lengte van respectievelijk 8 en 16 meter. Omdat het vormvaste kanalen zijn, blijven ze ook wanneer het systeem niet in werking is mooi rond. “Opvallend in dit project is dat we ook twee textielen extractiekanalen hebben voorzien”, gaat Verlez verder. “Vele mensen weten zelfs niet dat zo’n type bestaat. We hebben daarvoor speciaal een rechthoekige profielstructuur ontwikkeld. Op esthetisch vlak is die keuze duidelijk een meerwaarde gebleken.” De textielkanalen zijn niet alleen bijzonder performant, maar ook geluidsarm. Verlez legt uit: “In tegenstelling tot galva absorbeert textiel geluid. Dat was in dit project een belangrijk argument, want de refter wordt ook gebruikt als studiezaal.”
“De firma ACAR uit de ATS Groep nam de installatie op zich in nauw overleg met onze customer care dienst. Op een drietal dagen tijd was de complete installatie afgerond”, zegt Verlez. Hij blikt tevreden terug op het eindresultaat. “We zijn zeer tevreden met deze realisatie. In de toekomst willen we de mogelijkheden van textielkanalen in schoolgebouwen nog meer in de verf zetten. Vele scholen hebben baat bij een oplossing die in hun budget past, een kleine diameter heeft en vooral een hoge flexibiliteit aan de dag legt.”