NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Textielkanalen schot in de roos in kunstgalerij
Het historische stadhuis van Hasselt, nu de thuishaven van Kunstuur Hasselt.

Textielkanalen schot in de roos in kunstgalerij

Comfortabel binnenklimaat en geluidsarme werking

Sinds april 2022 kan je in het historische stadhuis van Hasselt unieke kunstwerken bewonderen, onder de noemer Kunstuur Hasselt. Ook in een kunstengalerij demonstreren de textielkanalen hun unieke kwaliteiten. Geen tocht, een geluidsarme werking en een eenvoudige montage zijn slechts enkele van de troeven die van dit project een succesverhaal maakten.

Kunstuur Hasselt stelt topwerken van Belgische schilders tentoon. Bekende Vlamingen vertellen verhalen bij de schilderijen. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgt dat voor een uur betoverende kunst in een unieke locatie, het historisch stadhuis in het centrum van Hasselt. 

‘De textielkanalen gaan volledig op in de ruimte, omdat we de kleur ervan kunnen afstemmen op de noden en wensen van de klant.’

Lucht verspreiden over de ruimte

Een uitgekiende oplossing op vlak van klimatisatie drong zich op, die zowel het comfort van de bezoekers moest bevorderen als garanderen dat de werken in optimale staat zouden blijven. Een kolfje naar de hand van installatiebedrijf Comcoo. Bestuurder Frank Voortmans: “De grootste uitdaging bestond erin een constante temperatuur aan te houden en de ingeblazen lucht netjes te verspreiden over de hele ruimte. Het historisch stadhuis van Hasselt is een geklasseerd gebouw – we konden dus niet zomaar even meerdere gaten in het plafond boren en roosters plaatsen. Met een minimale opening moesten we een maximale luchtverdeling tot stand brengen.”

Om dat vraagstuk op te lossen, klopte Comcoo aan bij Prihoda. Comcoo deed al vaker beroep op de textielkanalen van Prihoda. Voor dit soort toepassingen zijn ze uitstekend geschikt, vindt ook Wesley Verlez, Product & Sales Manager bij Prihoda. “In een kunstgalerij wensen bezoekers niet alleen een comfortabel binnenklimaat, maar ook een goede akoestiek. En op dat domein slagen de textielkanalen met vlag en wimpel, want ze zijn bijzonder geluidsarm, zelfs wanneer ze op hun volle vermogen draaien. Een ander voordeel is dat ze tochtvrij zijn – je wil immers niet dat bezoekers koude of warme lucht in hun nek voelen terwijl ze de kunstwerken bewonderen.”

Ook esthetische redenen speelden mee. “De installatie mocht de ruimte uiteraard niet lelijker maken, of de aandacht afleiden van de kunstwerken aan de muur”, licht Voortmans toe. “De textielkanalen gaan volledig op in de ruimte, omdat we de kleur ervan kunnen afstemmen op de noden en wensen van de klant”, voegt Verlez toe. 

‘Met een minimale opening moesten we een maximale luchtverdeling tot stand brengen.’

Maatwerk

Prihoda laat zijn klanten niet aan hun lot over. Ook in het geval van Kunstuur Hasselt leverde het bedrijf maatwerk. “De vier kanalen zijn net zo groot als nodig is om aan alle vereisten te kunnen voldoen”, stelt Verlez. “Ze worden volledig op maat ontworpen op basis van berekende luchtstromen en de vereiste comfortgaranties.” Die berekeningen leidden tot vier kanalen in twee afzonderlijke ruimtes, twee kleine en twee grote kanalen. Om er zeker van te zijn dat alles klopte, deed Verlez persoonlijk de opmeting ter plaatse, samen met de installateur.

“De samenwerking met Prihoda liep zoals altijd gesmeerd, en dat was nodig. We hadden minder dan drie maanden de tijd om de volledige installatie af te ronden. Het was dus een grote uitdaging om alle materialen tijdig geleverd te zien, maar dankzij onze goede band met Prihoda is dat gelukt”, zegt Voortmans. Net voor de zomer werd de installatie in gebruik genomen. En met succes, want de installatie werkt naar behoren en er kwam nog geen enkele klacht binnen over het klimaat in de kunstzalen. “Het was de juiste oplossing op de juiste plaats”, besluit Voortmans.    

TECHNISCHE DETAILS
– 4 ronde Prihoda kanalen met Ø250 mm, microgeperforeerd. Samen goed voor 43 meter kanaal
– Luchtdebiet 1200 m³/h
– Beschikbare statische druk 150 Pa
– Stof 100% polyester, Brandklasse B-s1 dO, machine-wasbaar, Prihoda Art, eigen RAL kleurkeuze

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details