NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Tips om cv-installaties preventief te beschermen

Tips om cv-installaties preventief te beschermen

Als expert in sanitair en/of verwarming weet u dat het leidingwater in België van goede kwaliteit is. Maar weet u ook dat in vele regio’s het water kalkhoudend is en dat dit – ook voor cv-installaties – voor veel problemen kan zorgen, zoals storingen en hoge (onderhouds-)kosten voor de eigenaar? Kies dus best van bij de vulling voor water van optimale kwaliteit. Of vraag BWT om het juiste advies voor uw cv-water­behandelingsproject. 

De cyclus van het water.

De leidraad voor de installateur

In 2009 vaardigde de Duitse ingenieursvereniging VDI nieuwe richtlijnen uit voor de kwaliteit van cv-water: de zogenaamde ‘VDI-2035-richtlijn’. Sindsdien is die ook in België de referentie. De behandeling van cv-water beoogt 3 doelen: geen kalkafzettingen, geen corrosie en – wanneer tegelijkertijd ook warm drinkwater wordt geproduceerd – geen verontreinigingen.

1. BESCHERMING TEGEN KALKAFZETTINGEN

Wie zich complex rekenwerk wil besparen (specifiek volume, hardheid enz.) kiest voor de zoutarme bedrijfsvoering volgens de richtwaarden van de VDI-2035.

2. BESCHERMING TEGEN CORROSIE

Hoe lager het zoutgehalte (of de geleidbaarheid) in het water, hoe lager de corrosiesnelheid. Perfect zoutarm water is geosmoseerd (RO, Reverse Osmosis, omgekeerde osmose). Deze membraantechniek levert een pH-waarde die, na ontluchting en na enkele weken normaal verwarmen, op natuurlijke wijze tussen 8,2 en 8,9 uitkomt: een perfect compromis voor alle materialen die vandaag worden gebruikt, en conform aan alle richtlijnen.

3. BESCHERMING TEGEN VERONTREIGINGING VAN DRINKWATER

Wanneer het cv-water tegelijk gebruikt wordt voor de verwarming van sanitair drinkwater, moeten tevens de drinkwaternormen worden gerespecteerd  (DIN-1988-100 en EN-1717). Kiest u voor de toevoeging van chemische producten, dan verandert de EN-1717-gevarencategorie naar 4, moet de terugstroombeveiliging een BA-klep zijn, en moet de warmtewisselaar dubbelwandig zijn. Kies dus beter voor natuurlijk vulwater, zonder chemicaliën, zoals de VDI-2035 voorschrijft.

Welke producten kan ik gebruiken voor het opvullen van de cv-installatie?

Voor grotere gebouwen kan u het mobiele ­osmosetoestel (RO) (zie fig. 1) gebruiken en na de terugslagklep een (permanent) demineralisatie­patroon (zie fig. 2) plaatsen op het aanvulwater. Voor huishoudelijke cv-kringen biedt BWT een compactere mobiele koffer, met wegwerppatronen voor ontharding of demineralisatie (fig. 3). Op bestaande installaties met corrosieproblemen kan u, zonder ze stil te hoeven leggen, het cv-­water demineraliseren met een mobiel RVS-patroon (fig. 4).   

Een juist product voor elke toepassing.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?