NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Tivoli Greencity, Laken | ‘Schoorstenen zijn de motor  van de verwarmingsinstallatie’

Tivoli Greencity, Laken | ‘Schoorstenen zijn de motor van de verwarmingsinstallatie’

Bij de ontwikkeling van het Tivoli Green City-project ging heel wat aandacht uit naar duurzaamheid. Daarvoor is niet alleen een zuinige verwarmingsinstallatie nodig: het rendement van de installatie hangt immers ook af van een goede rookgasafvoer. De schoorstenen in roestvrijstaal (rvs) van Europees marktleider Schiedel boden de juiste oplossing.

Schiedel heeft in binnen- en buitenland een flinke expertise in schoorstenen en rookgasafvoer opgebouwd. Het bedrijf verzorgde de rookgasafvoer in spraakmakende projecten als het nieuwe stadhuis in Hasselt, Corda Campus  in Hasselt, industriële bakkerij Lantmännen Unibake in Londerzeel,  de voetbalstadions van RSC Anderlecht, KV Oostende en KAA Gent, ziekenhuis AZ Zeno in Knokke, CHR La Citadelle te Luik, en al de vestigingen van een Europees distributiecentrum van een internationaal sportmerk in Ham. Met Tivoli Green City in Laken komt er nog een indrukwekkende referentie bij.

TIVOLI GREENCITY LAKEN

De keuze viel op de enkelwandige rvs-schoorstenen Prima Plus en de dubbelwandige rvs-schoorstenen ICS, in combinatie met elkaar, en de HP5000 voor de WKK.

 

HVAC-installateur Dauvister (EDF Luminus)  uit  Francorchamps plaatste hier 3 condensatieketels, 1 warmtekrachtkoppeling (WKK) en 1 pelletketel . Schiedel zorgde voor de schoorstenen. Marc Grootaers, projectleider bij Schiedel: “Voor de WKK  moesten we zorgen voor een speciale schoorsteen, die tot 5.000 Pa overdruk dicht moest zijn. De condensatieketels vereisten een schoorsteen die tot 200 Pa overdruk dicht moesten zijn.” Uiteindelijk viel de keuze op de enkelwandige rvs-schoorstenen Prima Plus en de dubbelwandige rvs-schoorstenen ICS 25. Voor de WKK werd HP5000 gebruikt, het meest performante systeem op de markt voor een dergelijke toepassing.

Weinig ruimte

“Er was weinig ruimte in de technische koker beschikbaar”, vervolgt Marc Grootaers. “Projectontwikkelaars willen natuurlijk zoveel mogelijk ruimte voor de woongelegenheden voorzien, maar het maakt ons werk er niet eenvoudiger op.”

TIVOLI GREENCITY LAKEN

Marc Grootaers, projectleider bij Schiedel.

 

Net zoals in de meeste grote projecten, stond Schiedel in voor de levering én de plaatsing. Marc Grootaers: “De plaatsing is immers van groot belang. Schoorstenen zijn de motor van een verwarmingsinstallatie: als de schoorstenen niet goed berekend zijn, te klein of overgedimensioneerd zijn, zal de verwarmingsketel nooit perfect kunnen werken. Je mag dan nog de zuinigste ketel staan hebben, zonder een goede schoorsteenwerking zal deze nooit het hoogste rendement halen. Een perfecte afstelling van de ketel is enkel mogelijk als de schoorsteen juist berekend is en correct geplaatst is geworden”, zegt Marc Grootaers.

Materiaal, diameter en plaatsing

Toch gaat er volgens Marc Grootaers soms nog te weinig aandacht naar de schoorsteen. “Ik ben al bouwwerven tegengekomen waar men de schoorstenen  waren  vergeten op te nemen in de plannen.” Een goede schoorsteen staat of valt met drie aspecten, zegt Marc Grootaers: “De kwaliteit van het materiaal, de diameter van elk rookkanaal en de kwaliteit van de plaatsing. Een goed geplaatste schoorsteen gaat met de juiste afstelling van de ketel en het nodige onderhoud zeer lang mee.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details