NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Toonzalen Groothandels in Sanitair en Verwarming willen openen op afspraak

Toonzalen Groothandels in Sanitair en Verwarming willen openen op afspraak

Enerzijds zijn er winkels die hun activiteit interpreteren als vallende onder de definitie van “doe-het-zelfzaken” en anderzijds zijn er bedrijven die hun toonzalen openen op afspraak. Door deze dualiteit en het opereren in een grijze zone wordt er opnieuw met twee maten en gewichten gewerkt en steekt oneerlijke concurrentie ook nu weer de kop op.

FESAH vraagt dat het speelveld gelijk zou zijn voor iedereen en dus ook de toonzalen van de groothandels in Sanitair en Verwarming open mogen maar enkel op afspraak waarbij het naleven van de veiligheidsmaatregelen maximaal gegarandeerd wordt.

Als gevolg van het Ministerieel Besluit van 1 november 2020 zijn daags nadien alle niet-essentiële winkels voor particuliere klanten verplicht gesloten.

De nieuwe regering benadrukte hierbij tijdens een persconferentie dat er een gelijk speelveld zou gecreëerd worden voor iedereen.

De voorbije week heeft FESAH moeten vaststellen dat een aantal bedrijven die oplossingen en materialen aanbieden voor sanitaire en verwarmingstoepassingen, een loopje nemen met de definitie van “doe-het-zelfzaken” en sommige toch hun toonzalen openen op afspraak voor particulieren.

De groothandels in Sanitiar en Verwarming respecteren de opgelegde regels en zijn enkel geopend voor professionele klanten zoals installatiebedrijven en bouwpromotoren.

De deadlines in de contracten met promotoren en bouwbedrijven blijven ook in deze omstandigheden behouden wat maakt dat badkamers en verwarmingsinstallaties op tijd moeten geplaatst worden.

Kopers dienen dus hun badkamer te gaan kiezen en dit lukt, niettegenstaande de vele applicaties, nog steeds niet enkel via digitale weg.

De traditionele groothandel in sanitair en verwarming is per definitie een sector die geen grote toeloop van particulieren in de showrooms kent. Deze zaken zijn eerder een inspiratieruimte waar meerdere opstellingen kunnen worden bekeken en zij beschikken hiervoor over ruime toonzalen met dus in verhouding relatief weinig bezoekers.

Particulieren maken een afspraak om hun project te bespreken en keuzes te maken van diverse materialen die naderhand door een professionele installateur worden geplaatst. Er is dus zelden een directe verkoop.

De particulieren wachten dus momenteel af tot de toonzalen weer openen. Hierdoor verwacht men na 14 december een tsunami aan bezoeken in deze toonzalen. Dit is zeker niet bevorderlijk voor het terugdringen van de besmettingsgraad. Bovendien zullen de medewerkers van de groothandels in de toonzalen aanwezig moeten zijn in de periode na 14 december. Bijgevolg zullen deze mensen geen verlof kunnen nemen in de kerst- en nieuwjaarsperiode, een periode van welgekomen emotionele rust en mentale gezondheid in deze moeilijke tijden.

FESAH vraagt dus de minister van Binnenlandse Zaken om toe te staan dat zo spoedig mogelijk de toonzalen van de groothandels in Sanitair en Verwarming mogen openen, maar dit uitsluitend op afspraak.

Door dit afspraaksysteem garanderen deze bedrijven dat er maximaal 2 personen uit hetzelfde huishouden samen met een verkoper in de zeer ruime toonzalen aanwezig zijn. Bovendien wordt de afspraak beperkt tot een tijdspanne van 30 minuten en verloopt alles in perfect veilige omstandigheden (social distance, mondmaskers, gesprek achter plexiglas, handhygiëne, …) zoals de sector ook al sinds de eerste lockdown heeft bewezen

FESAH, de federatie van de Groothandels in Sanitair en Verwarming vraagt aan federaal minister van Binnenlandse Zaken Verlinden de toestemming om de toonzalen te mogen openen op afspraak voor maximum 2 personen tegelijk en uit hetzelfde huishouden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details