NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Tot 33% besparen met een aircoheater, de toegankelijke warmtepomp

Tot 33% besparen met een aircoheater, de toegankelijke warmtepomp

In een Belgisch gezin gaat gemiddeld driekwart van het energieverbruik naar verwarming. Besparen op je verwarming betekent dus een fikse verlaging van je energiefactuur. Warmtepompen verbruiken zo’n 75% minder energie dan stookketels. Daarom worden ze aangeprezen als een rendabele duurzame investering. De aircoheater is het goedkoopste type warmtepomp, dat geen ingrijpende werken vereist. Je kan er tot 33% mee besparen op je stookkosten, en het systeem koelt ’s zomers ook energiezuinig bovendien.

Verwarmen met ¾ gratis energie

Aircoheaters zijn lucht/lucht-warmtepompen. Ze halen warmte-energie uit de lucht en geven ze af aan de omgeving via warme lucht. Dat kan in twee richtingen: energie uit de buitenlucht benutten om je woning te verwarmen, of warmte uit je woning onttrekken en ze naar buiten sturen om je huis te verkoelen. Daarom worden ze ook ‘omgekeerde airco’s’ genoemd. Een aircoheater werkt op stroom. Hij gebruikt om te verwarmen zo’n ¾ gratis warmte-energie uit de omgeving en ¼ elektriciteit. Als hij op je zelf opgewekte zonnestroom werkt, verwarm of koel je zo goed als kosteloos, én zonder enige CO2-uitstoot.

Plaatsing zonder ingrijpende werken

De twee andere types warmtepomp, lucht/water en geothermisch, geven warmte af via verwarmingswater op lage temperatuur. Ze werken wel met een hoger rendement dan lucht/lucht-toestellen, maar je hebt er vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren voor nodig. Voor wie nog geen vloerverwarming of radiatoren heeft, betekent dat kostelijk breekwerk. Als je al klassieke radiatoren hebt, moet je ze vervangen door exemplaren op lage temperatuur, en ook daar hangt een stevig prijskaartje aan vast. Dat soort aanpassingen zijn overbodig bij de installatie van aircoheaters. Bij dat systeem worden de buiten- en binnenunit met een leiding door je muur met elkaar verbonden, en daarmee is de kous af.

Ideale vervanger van elektrische (bij)verwarming

Je kan je hele woning verwarmen en koelen met aircoheaters, met een binnenunit in elke ruimte. Wie zo energiezuinig in zijn thermisch comfort voorziet, kan in Vlaanderen een premie krijgen van 300 tot 480 euro. Plaats je aircoheaters ter vervanging van je louter elektrische woningverwarming of ligt er geen aardgasnet in je straat, dan is de mogelijke premie zelfs 600 tot 720 euro. Een aircoheater is ook heel interessant om een bepaalde ruimte, zoals een bureau of aanbouw, goedkoop en snel (bij) te verwarmen of te koelen, gezien de lage investeringskost en het feit dat de aircoheater 75% minder stroom verbruikt dan zuiver elektrische verwarming en mobiele airco’s.

Laagste investering van alle warmtepompen

“Een nieuwe aircoheater-installatie kost je duizenden euro’s minder dan een lucht/water- of geothermische warmtepomp. En misschien heb je er wel al een in huis, want tot hiertoe werden veel aircoheaters gewoon als airco geplaatst, louter om te koelen dus”, vertelt Hans Van der Perre, Senior Executive Director van Groupe Atlantic Belgium. “In dat geval kan je besparen door er ook mee te verwarmen, zeker in het tussenseizoen en als je hem laat werken op groene stroom.”

De enige beperking tegenover de andere warmtepomptypes, is dat de aircoheater geen warm water maakt. Daar brengt een bijkomende warmtepompboiler de uitkomst, een duurzame oplossing met een korte terugverdientijd en een mogelijke premie van 900 tot 1.080 euro. Over beide systemen, de aircoheater en de warmtepompboiler, bracht Groupe Atlantic verhelderende e-boeken uit. Je kan ze gratis downloaden op www.atlantic-aircoheaters.be en www.sosenergiefactuur.be.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details