NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Totaaloplossing voor ventilatie draagt bij tot een optimale winkelervaring
Deze Komfovent-luchtgroep is een van de vele oplossingen van Ventilair Group.

Totaaloplossing voor ventilatie draagt bij tot een optimale winkelervaring

Een gezond en aangenaam binnenklimaat in commerciële gebouwen en retail draagt bij tot een betere winkelervaring. Een juist gedimensioneerde en professioneel geplaatste ventilatieoplossing zorgt daarvoor. Ventilatiespecialist Ventilair Group gaat nog een stap verder met een totaaloplossing die ook oplossingen voor luchtbeheersing omvat, waaronder luchtgordijnen en destratificatieventilatoren. De zogenaamde retailoplossing werd gebundeld in een specifieke catalogus.

Een optimale klantbeleving kent vele aspecten. Het binnenklimaat is daar ongetwijfeld een van. Als klant merk je namelijk snel de aanwezigheid van geurtjes en vocht en ben je gevoelig voor tocht, temperatuur en – zij het vaak niet bewust – CO2. Het is ook bewezen dat de kwaliteit van de binnenlucht in commerciële gebouwen een essentiële rol speelt in onder andere de verspreiding van virusdeeltjes.

De sterkte van Ventilair Group is dat je er voor een complete oplossing terechtkan; ventilatie, luchtgordijn en destratificatieventilator. Ventilair Group heeft al die producten gebundeld in een specifieke retailcatalogus.

Ventilatiewet geeft richtlijnen

Daarom werd in de nasleep van de coronapandemie eind 2022 een nieuwe ventilatiewet voor publiek toegankelijke gesloten ruimtes opgesteld, die evenwel nog niet in voege is gegaan. De wet legt geen verplichtingen op met betrekking tot de binnenluchtkwaliteit, maar bepaalt wel indicatieve en niet-bindende referentieniveaus. De referentieniveaus worden bepaald op basis van de CO2-concentratie, omdat de hoeveelheid CO2 een goede indicator is van de luchtverversing in een ruimte.

Centraal of decentraal ventileren

Maar ventileren doe je dus zeker ook omwille van het comfort. Om de ventilatiebehoefte te bepalen, laat je best een berekening maken. Als basisregel geldt een debiet van minimum 22 m³/u per persoon die aanwezig kan zijn in de ruimte. Vanuit dat gegeven maak je een ventilatieplan op. 

Daarbij heb je de keuze tussen centrale en decentrale ventilatie, met elk hun voordelen. Bij centrale ventilatie staat één luchtgroep garant voor de ventilatie van een gebouw of een combinatie van ruimtes. Dankzij warmte- en vochtterugwinning is dit een comfortabele en energie-efficiënte oplossing. Ook sturing op basis van CO2-meting – een belangrijke indicator voor de luchtkwaliteit dus – is mogelijk.

Kies je voor een decentrale oplossing, dan kies je voor één compacte installatie per ruimte en heb je veel minder of geen luchtkanalen nodig. Ook bij decentrale ventilatie kan je het debiet regelen op basis van CO2. Een decentrale oplossing werkt even stil als een centrale.

Ventilair Group heeft in zijn productgamma zowel centrale als decentrale oplossingen en biedt ondersteuning bij het maken van de juiste keuze, in functie van elk concreet project. 

In retail, waar deuren vaak open en dicht gaan of zelfs openblijven, is het behoud van een aangename temperatuur een uitdaging. Een luchtgordijn is dan een uitstekende oplossing.

Luchtgordijn

De ventilatieoplossing is dus de kern van een totaaloplossing voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Maar in retail, waar deuren vaak open en dicht gaan of zelfs openblijven, is het behoud van een aangename temperatuur ook een uitdaging. Een luchtgordijn is dan een uitstekende oplossing. De constante stroom van lucht die uit het luchtgordijn komt, creëert een barrière die fungeert als een isolatielaag tussen de binnen- en buitenomgeving. Zo voorkom je dat te koude of warme lucht van buiten naar binnen gaat. Bovendien vergt de installatie van een luchtgordijn voor de ventilatie-installateur geen extra kennis. 

Vermengen van temperatuurlagen

Een ander element om de binnentemperatuur op een energie-efficiënte manier comfortabel te houden zijn destratificatieventilatoren. In een ruimte ontstaan er lagen met een verschillende temperatuur, de koudste onderaan en de warmste bovenaan. Een destratificatieventilator mengt die lagen door de bovenste laag, de warmste, naar onderen te duwen en creëert op die manier een meer gelijkmatige temperatuur in de ruimte. Daardoor win je aan comfort en bespaar je op verwarming. Ook dat is een eenvoudig te installeren toestel.

Onestopshop én service

De sterkte van Ventilair Group is dat je er voor een complete oplossing terechtkan; ventilatie, luchtgordijn en destratificatieventilator. Ventilair Group heeft al die producten gebundeld in een specifieke retailcatalogus, die je eenvoudig kan downloaden op www.ventilairgroup.be. 

Natuurlijk bestaat een oplossing uit meer dan alleen producten. Ventilair Group beschikt daarom ook over een team dat je als installateur of professionele eindklant ondersteuning biedt bij berekeningen, plannen en projectbegeleiding. Daarnaast heeft de ventilatiespecialist ook een sterke aftersalesafdeling. Zo biedt Ventilair Group meerwaarde. Meerwaarde die volgens de ventilatiespecialist zelf onmiskenbaar deel uitmaakt van zijn DNA.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details