NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Totaalpakket inzake gebouwtechnieken
Belcotec is gevestigd in de Willis Building in Geel.

Totaalpakket inzake gebouwtechnieken

In amper één decennium is Belcotec, dat gespecialiseerd is in verwarming, ventilatie en koeling (HVAC), uitgegroeid tot een klasse 8-aannemings­bedrijf in zijn sector. Dit betekent dat deze jonge, dynamische onderneming kan deelnemen aan de grootste overheidsaanbestedingen. Vorig jaar heeft Belcotec zijn eigen elektriciteitsbedrijf opgestart en zo is het geëvolueerd naar een volwaardige, VCA**-gecertifieerde techniekenpartner voor de vele tevreden klanten.

Het voltallige Belcotec-team. (Beeld: Tineke De Vos)

Het was afgevaardigd bestuurder Jan Vangeel die Belcotec in 2012 oprichtte met slechts een handvol medewerkers. Door zich meteen op de projectmarkt te concentreren, groeide Belcotec de voorbije tien jaar uit tot een gerenommeerde speler met circa 110 werknemers. Tel daar de 150 mensen in onderaanneming bij en het bedrijf stelt zo dagelijks 250 mensen tewerk. “Belcotec groeit mooi door, maar dat willen we wel op een gezonde en duurzame manier doen”, zegt projectdirecteur Frank Helsen. “Omdat er wat overlapping bestaat tussen HVAC en elektriciteit, hebben we in 2021 een apart elektriciteitsbedrijf opgestart. Op die manier kunnen we de bouwsector een nog uitgebreider pakket multitechnieken aanbieden. Vooral in elektrische technieken zien we een belangrijke groeipool, ook omdat we steeds meer rond gebouwbeheersystemen werken. Daarbij is het van belang om over de nodige expertise te beschikken op het vlak van elektrische aansturing en verlichting, waar tal van synergieën tussen HVAC en elektriciteit mogelijk zijn.”

Een dergelijk beheersysteem zorgt ervoor dat alle mogelijke elektrische en werktuigbouwkundige installaties in een gebouw centraal aangestuurd en bediend kunnen worden. “Bovendien zitten we met onze specialisaties volledig in lijn met de energietransitie, die vooral in de gebieden isolatie en verwarming moet plaatsvinden. En dat impliceert opportuniteiten en groeipotentieel voor Belcotec. Door volop in te zetten op geïntegreerde technieken als HVAC en elektro onder één dak ontzorgen we onze klanten volledig.”

Een Belcotec-medewerker tijdens het uitvoeren van zijn dagtaak. (Beeld: Tineke De Vos)

Betrokken van ontwerpfase tot afwerking

De klanten van Belcotec zijn grotere aannemers, projectontwikkelaars en industriële spelers die voornamelijk actief zijn in de projectmarkt. Het werkterrein van Belcotec gaat van openbare gebouwen zoals woonzorg- centra, scholen, politie- en brandweerkazernes tot appartementen, kantoor-gebouwen en hotels in de private sector. Een bijkomende sterkte van Belcotec is dat de onderneming de kennis en expertise heeft om in alle fases van de bouwoperatie nauw en actief betrokken te zijn, vanaf de ontwerpfase tot de uiteindelijke afwerking. Frank Helsen: “Zo beschikken we inmiddels over vijf BIM-specialisten die een gebouw met alle bijbehorende technieken en installaties ontwerpen in een 3D-model. Op die manier brengt men de knelpunten vooraf in beeld om vervolgens de correcte oplossing te zoeken. In feite ontwikkelen de BIM-specialisten zo een virtuele tweeling van het uiteindelijke gebouw.”

Scheldehof in Antwerpen (Nieuw Zuid).

Belcotec heeft daarnaast ook een vijftal medewerkers die gespecialiseerd zijn in de plaatsing van een eigen gebouwbeheersysteem. “Dat zijn eerder IT-profielen dan klassieke techniekers, dus hier is de synergie tussen HVAC en elektro het grootst”, aldus Helsen. “We werken ook nauw samen met onderwijsinstellingen als Thomas More en KU Leuven op de Innovatiecampus in Geel. Studenten lopen stage in onze onderneming en wij ondersteunen hen bij hun masterproef.” Belcotec is sinds 2017 immers gevestigd op diezelfde Innovatiecampus, meer bepaald in de Willis Building. In dit volledig energie- en uitstootneutrale gebouw werden de meest vooruitstrevende Belcotec-technieken toegepast. “De Willis Building fungeert dan ook als een echte proeftuin voor onze technieken en speeltuin voor smartbuildingconcepten”, zegt Helsen. 

Brigade Canine in Neder-Over-Heembeek. 

Ongekende uitdagingen en versnelling energietransitie

“Belcotec wil ook in de toekomst een onafhankelijk techniekenbedrijf met bijzondere aandacht voor zijn medewerkers blijven”, blikt Frank Helsen vooruit. “Want zonder hen kunnen we onze duurzame groei onmogelijk realiseren. Met groei doel ik niet alleen op de omvang van ons bedrijf, maar zeker ook op de verbreding en verdieping van ons aanbod. Zo is ook prefab een tendens waarop we volop inzetten. Dit maakt het immers mogelijk om – in optimale omstandigheden in ons atelier – stookplaatsen te bouwen en ze op de werf opnieuw in elkaar te zetten. Als techniekenbedrijf blijft Belcotec focussen op de nieuwste ontwikkelingen en innovaties in de sector. De huidige energiecrisis zorgt voor ongekende uitdagingen en versnelt de energietransitie aanzienlijk. Dit creëert kansen en opportuniteiten voor ons bedrijf.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details