NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Tweede editie Solar Solutions Kortrijk wordt groter en meer divers
Ook tijdens de tweede editie van Solar Solutions Kortrijk gaan de European Solar Games België door, een wedstrijd waarin installateurs PV-installaties zo snel, goed en veilig mogen moeten installeren.

Tweede editie Solar Solutions Kortrijk wordt groter en meer divers

De tweede editie van Solar Solutions Kortrijk, die plaatsvindt op woensdag 2 en donderdag 3 oktober in Kortrijk Xpo, wordt groter en meer divers dan de eerste editie in het najaar van 2023. De vakbeurs voor professionals in hernieuwbare energie volgt daarmee de evolutie van de markt, die groeiende is.

De markt van duurzame energie in België blijft zich ontwikkelen, met opmerkelijke groei in geïnstalleerd PV- of zonnepanelenvermogen. Vorig jaar ging het om een nieuw geïnstalleerd vermogen van 1,7 GW, een stijging van 72% ten opzichte van de toevoegingen in 2022 (985 MW) die België op de achtste positie in de wereldwijde ranglijst van 2023 plaatst, drie plaatsen hoger dan het voorgaande jaar. De verwachting is dat de groei blijft toenemen de komende jaren en dat België deel blijft uitmaken van de zogenaamde GW-club, bestaande uit de landen met een jaarlijkse groei aan zonnepanelen van boven de 1GW. 

Een beeld van de eerste editie van de beurs, die 6.000 bezoekers lokte.

Daarnaast weerspiegelt ook de 68% groei van duurzame verwarmingssystemen in 2023 de groeiende trend naar duurzame energie in België. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) meldde meer dan 50.000 verkochte warmtepompen in 2023. Nooit eerder werden er zo veel verkocht. De verkoop van cv-ketels daalde vorig jaar dan ook met 32%, van 223.000 in 2022 naar 152.000 in 2023.

Het aantal volledig elektrische auto’s in België verdubbelde in een jaar, van ruim 70.000 op 1 augustus 2022 naar bijna 140.000 op 1 augustus 2023. Bedrijven bezitten 80% van die elektrische vloot, particulieren de overige 20%! In Vlaanderen groeide het aantal volledig elektrische auto’s in 2022 met ongeveer 30.000, bijna een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl er ook ruim 40.000 plug-inhybrides werden toegevoegd. De publieke ruimte in Vlaanderen heeft nu meer dan 25.000 laadequivalenten (een laadequivalent is niet hetzelfde al een laadpaal of -punt, maar drukt het aantal wagens uit dat er dagelijks mee moet kunnen worden opgeladen, red.), met een doelstelling van 35.000 laadequivalenten tegen 2025.

EV charging is een van de vier pijlers van de beurs.

Op Solar Solutions Kortrijk, dat plaatsvindt op woensdag 2 en donderdag 3 oktober in Kortrijk Xpo, kunnen bezoekers niet alleen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie ontdekken, maar ook de synergiën tussen zonne-energie en andere duurzame technologieën. Solar Solutions legt daarbij de nadruk op het verbinden van internationale fabrikanten, distributeurs en groothandels met installateurs, adviseurs, ontwikkelaars en andere duurzame professionals in België en Noord-Frankrijk. Bezoekers kunnen deelnemen aan seminaries waarin ze kennis kunnen opdoen over de nieuwste innovaties en trends, gepresenteerd door vooraanstaande experts. De beurs omvat vier hoofdpijlers:

  • Solar: met een uitgebreid aanbod aan efficiënte zonnepanelen, slimme omvormers en gebruiksvriendelijke montagesystemen;
  • Green HVAC: diverse types (hybride) warmtepompen;
  • Smart Storage: oplossingen voor energieopslag, zowel voor zakelijke als residentiële gebruikers;
  • EV charging: alles wat nodig is voor het aanleggen van oplaadmogelijkheden voor elektrisch vervoer.

De meest innovatieve producten uit elke categorie zijn te zien op de Innovation Boulevard, waarbij het beste product uit elke categorie zal worden bekroond met de felbegeerde Best Innovation Award. Ook tijdens deze tweede editie van Solar Solutions Kortrijk gaan de European Solar Games België door, een wedstrijd waarin installateurs PV-installaties zo snel, goed en veilig mogen moeten installeren. 

De tweede editie van Solar Solutions Kortrijk vind plaats op woensdag 2 en donderdag 3 oktober in Kortrijk Xpo.

Succesvolle Internationale samenwerking

Solar Solutions Kortrijk is een initiatief van Solar Solutions Europe, een joint venture tussen Good! Events & Media uit Nederland en Xpo Group uit België. Solar Solutions Kortrijk maakt deel uit van de succesformule van Solar Solutions International, met edities in Amsterdam, Düsseldorf, Bremen en straks ook Leipzig. Voor de Belgische editie wordt nauw samengewerkt met ODE, de Vlaamse organisatie voor duurzame energie, die aanwezig zal zijn met sectorfederaties PV Vlaanderen, het Warmtepomp Platform en het Warmtenetwerk Vlaanderen en EDORA, de Waalse federatie voor hernieuwbare energie. Met meer dan 150 exposanten – 25 meer dan voor de eerste editie – en een verwachte 8.000 bezoekers – 2.000 meer dan voor de eerste editie – lijkt Solar Solutions Kortrijk de grootste vakbeurs voor duurzame energie in België te gaan worden.

Solar Solutions Kortrijk vindt plaats in Kortrijk Xpo, een modern en goed bereikbaar hallencomplex op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Meer informatie over de ticketverkoop en exposantenmogelijkheden is beschikbaar op www.solarsolutionskortrijk.be.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details