NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Uitgebreid gamma en intensieve begeleiding voor PV-panelen

Uitgebreid gamma en intensieve begeleiding voor PV-panelen

Als distributeur in elektrotechnisch materiaal spreekt het voor zich dat Cebeo ook specialiseert in oplossingen voor hernieuwbare energie. Een uitgebreid aanbod aan fotovoltaïsche panelen en toebehoren is een belangrijk onderdeel van dat gamma. Cebeo helpt de installateurs bij het maken van de keuze, speelt kort op de bal en biedt materialen voor alle types PV-projecten.

In de filialen en op de Cebeo e-shop vindt de installateur niet enkel de panelen zelf, zegt Hilde Vandenberghe, Product Manager bij Cebeo. “Naast de panelen en omvormers bevat het gamma ook allerlei belangrijke toebehoren, zoals bevestigingsmateriaal voor montage op zowel platte als schuine daken. Dankzij de geboden totaaloplossing kan de installateur bij Cebeo terecht voor elk PV-project.”

Het vermogen van de PV-panelen die Cebeo aanbiedt gaat tot boven de 300 WP (Watt piek). “Binnenkort introduceren we panelen met een vermogen van 345 WP. We willen zoveel mogelijk vermogen op een zo klein mogelijke oppervlakte kunnen aanbieden. Dat komt omdat de esthetiek in België een grote rol speelt, meer dan in andere landen, zoals bijvoorbeeld Italië.”

Energy management

Cebeo houdt ook de vinger aan de pols van de technologie: geen enkele nieuwe evolutie ontsnapt aan het waakzame oog van de distributeur. Vandenberghe: “Zo zetten we sterk in op energy management. De vraag hiernaar is in opmars, zeker nu de digitale tellers op komst zijn. De mensen willen weten hoe ze hun overproductie optimaal kunnen aanwenden.” De toekomst voor opslag van energie uit zonne- panelen, is nog vaag. “Men is volop op zoek naar gepaste oplossingen. De technologie, zoals die voor thuisbatterijen, staat nog niet helemaal op punt en is nog te duur om rendabel te zijn. Maar dat is een kwestie van tijd. Met Cebeo willen we tegen 2020 klaar zijn voor de oplossing van de toekomst.”

Cebeo PV-panelen

Er heerst onzekerheid op de PV-markt, bijvoorbeeld over de introductie van de digitale meters en de compensatieregeling voor terugdraaiende tellers. (Beeld: Patrick Holderbeke)

 

Calculator

Omdat de keuze voor panelen en bijhorend materiaal niet altijd vanzelfsprekend is, zweert Cebeo bij een doelgerichte begeleiding van de installateurs. “Zo bevatten onze website en webshop een PV-calculator waarmee je op een betrouwbare manier de terugverdientijd van een installatie kan berekenen. Deze tool is heel handig voor zowel de installateur als de bouwheer. Andere calculators laten toe om te berekenen welk bevestigings- materiaal er nodig is.” Daarnaast staan Cebeo-specialisten inzake hernieuwbare energie ter beschikking om op allerhande vragen een antwoord te bieden en echt een oplossing op maat uit te werken. En in het opleidingsprogramma ‘Cebeo Campus’ voorziet de distributeur een gevarieerd trainingstraject. “In verschillende opleidings- modules gaan we dieper in op andere aspecten rond PV-installatie, zoals de omvormers of het bevestigingsmateriaal.”

Elektro installateurs

Die ondersteuning komt voor de meeste installateurs goed van pas, meent Vandenberghe. “Iemand die dagelijks zonnepanelen installeert, zal wellicht minder begeleiding nodig hebben. Maar het gros van ons klantenbestand bestaat uit elektro installateurs, die niet elke dag een PV-installatie plaatsen. Toch zien we dat de kennis inzake zonnepanelen bij de installateurs in het algemeen toeneemt.”

Cebeo legt bovendien de nodige flexibiliteit en soepelheid aan de dag om ten dienste te staan van de installateurs. “De meeste grote leveranciers eisen voorafbetalingen of transportkosten, of hebben bepaalde beperkingen inzake de hoeveelheid die aangekocht kan worden. Dat is bij Cebeo niet het geval, net zoals dat geldt voor alle andere Cebeo-producten”, zegt Vandenberghe. Ook de ruime voorraad en snelle levering spelen in het voordeel van de installateurs.

Onrust

Hilde Vandenberghe stelt vast dat er onzekerheid heerst op de PV-markt, bijvoorbeeld over de introductie van de digitale meters en de compensatieregeling voor terugdraaiende tellers. “Het is nog koffiedik kijken. Veel hangt af van de beslissingen die op politiek niveau genomen worden.” Ondanks de onrust gelooft Vandenberghe met overtuiging in zonnepanelen. “De toekomst van de sector is rooskleurig. Al moeten we ons ook klaar houden voor nieuwe technologieën. Zo opent de technologische doorbraak rond waterstofpanelen vele perspectieven.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details