NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Uitzonderlijke werf op de vliegbasis in Kleine-Brogel
‘Er zijn een aantal uitdagingen specifiek voor deze site, waardoor men beroep heeft gedaan op onder andere de studiedienst van Deschacht.’

Uitzonderlijke werf op de vliegbasis in Kleine-Brogel

In het Limburgse Kleine-Brogel wordt momenteel gewerkt aan een opmerkelijk project; zowel wat betreft de grootte van de site als de complexiteit van de werken. Voor de parking en los- en laadzone van de cargo wordt aan de hoofdstartbaan een betonnen verharding voorzien van wel 30.000 m². APK Wegenbouw werd geselecteerd om de werken uit te voeren. Om de afwatering in goede banen te leiden, kozen zij op hun beurt opnieuw voor een samenwerking met Deschacht. 

Leidend ambtenaar en tevens auteur van het bestek Bart Geerts aan het woord: “Het watermanagement dat bij deze opdracht komt kijken klinkt verraderlijk eenvoudig: bufferen, bezinken en afvoeren. Toch zijn er een aantal uitdagingen specifiek voor deze site, waardoor men beroep heeft gedaan op onder andere de studiedienst van Deschacht. Zo vormde de omvang van de werken een uitdaging. De volledige oppervlakte van de verharding wordt omgeven door afwateringsgeulen. Bovendien moeten deze goten aangesloten worden op een ondergronds buffer-en bezinkingsbekken. Een open bekken zou vogels aantrekken wat uiteraard een risico vormt voor de straalmotoren van de vliegtuigen. Ten derde is de belijning cruciaal om de vliegtuigen veilig te ontvangen. De verharding werd uitgevoerd in beton en niet in asfalt, door zijn drukvastheid voor de puntbelasting van de vliegtuigen. Een perfecte plaatsing is dus essentieel.“

‘Het resultaat mag gezien worden, wat uiteraard ook te danken is aan alle plaatsers.’

‘Prima prijs-kwaliteitsverhouding’

APK Wegenbouw, gespecialiseerd in de infras­tructuurwerken van waterleidingen en -installaties, energie­netten, telecom­netwerken en wegen­aanleg, schreef de materialen voor de werken. Werfleider Koen Brebels getuigt: “We hebben inderdaad terug gekozen voor een samenwerking met Deschacht. De producten die ze aanbieden hebben een prima prijs-kwaliteitsverhouding en het contact is zeer aangenaam. Dat we voor deze opdracht zowel een optimaal plan als hoogwaardige materialen dienden te gebruiken werd duidelijk toen in juni 2021 door hevige buien het ganse terrein blank kwam te staan. De verharding was toen zelfs nog niet geplaatst.”  

In totaal werd er 411 m Faserfix Super 300 01 (Hauraton) afvoergoten gelegd inclusief giet­ijzeren roosters KL F-900 (Collinet). Koen Brebels prijst de maatvastheid van de Faserfix goten. “Ondanks dat we moesten werken met beton kregen we een perfecte lijn in de goten: alles klikte mooi in elkaar. Het resultaat mag gezien worden, wat uiteraard ook te danken is aan alle plaatsers.” 

Via deze geulen loopt het water in een dubbel­wandige KWS olieafscheider HSKPEA090 (Collinet) naar een ondergronds bezinkingsbekken. Hiervoor leverde Deschacht 3600 stuks IT Plus Variobox SP. Het systeem is net ontworpen voor gebruik op grote gedimensioneerde toepassingen. Variobox  draagt bij tot dit duurzaam waterbeheersysteem door het overtollige water te infiltreren. 

Het afwatersysteem is klaar en de oplevering van de volledige werf gebeurde eind april 2022.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details