NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ultrasnelle besturingstechnologie als hét fundament van uw slim gebouw
EtherCAT biedt de voordelen van een ultrasnelle, uiterst flexibele communicatietechnologie die openstaat voor alle gevestigde gebouwbussystemen voor een breed scala aan toepassingen.

Ultrasnelle besturingstechnologie als hét fundament van uw slim gebouw

Een modern gebouw komt met een groot eisenpakket. Het moet energie-efficiënt en duurzaam ‘werken’, heel veel functionaliteiten herbergen – van uitgebreid energiebeheer tot laadinfrastructuur voor elektromobiliteit – en ook nog eens voldoen aan alle wettelijke vereisten. De ruggengraat om alles optimaal te integreren? De op EtherCAT gebaseerde besturingstechnologie van Beckhoff. De ultrasnelle datacommunicatie is dé voorwaarde voor een efficiënte, centrale automatiseringsarchitectuur. Bovendien kan een breed scala aan netwerktopologieën worden geïmplementeerd in functie van de behoeften van de klant en kunnen alle bestaande subbussystemen ook met een hoge mate van flexibiliteit in de topologie worden toegevoegd.

In 2023 mocht EtherCAT twintig kaarsjes uitblazen en bevestigde het daarmee zijn succes als krachtig realtime ethernetsysteem en open IEC-standaard voor uiteenlopende toepassingen. Deze omvatten een brede waaier aan functies in industriële en bedrijfsgebouwen, zoals airconditioning, verlichting en zonwering, technische regelcentra voor toevoersystemen, evenemententechnologie en meettechnologie in energiedistributiesystemen. Snelle, consistente en betrouwbare dataverwerving wordt steeds belangrijker. Wetgeving vereist nu dat energie- en verbruiksgegevens voor niet-residentiële gebouwen worden geregistreerd, wat alleen efficiënt en kosteneffectief kan worden bereikt met hoogwaardige communicatietechnologie. Het belang van een hoge datatransmissiesnelheid wordt ook bevestigd door de VDI 3814-norm, deel 1 (Building automation and control systems (BACS) – Fundamentals). Die stelt dat de reactietijden van gebouwautomatiseringssystemen een belangrijke invloed hebben op hun bruikbaarheid, omdat wanneer een automatiseringssysteem voor een ruimte onbeperkte flexibiliteit heeft, snelle communicatie tussen alle segmenten, kamers en gebieden vereist is. 

Met de EL6821 1-kanaalscommunicatie-interface kunnen DALI/DALI-2-componenten eenvoudig worden geïntegreerd in het krachtige EtherCAT-netwerk.

Centrale filosofie

Specificaties kunnen optimaal worden geïmplementeerd met de op EtherCAT gebaseerde centrale automatiseringsfilosofie. Die is gebouwd op gecentraliseerde besturingstechnologie. Dit betekent dat de besturing naar behoefte wordt gedistribueerd naar een of meer industriële pc’s. Deze technologie wordt voorzien van de vereiste gegevens via gedecentraliseerde I/O’s en snelle EtherCAT-communicatie. Een kostengeoptimaliseerde structuur kan dus worden opgezet met zo weinig mogelijk controllers die het vereiste aantal I/O-componenten kunnen aansturen als alternatief voor de meer complexe, conventionele benaderingen die over het algemeen veel controllers hebben die elk slechts enkele I/O’s aansturen. Deze centrale filosofie wordt ondersteund door de openheid van de op EtherCAT gebaseerde systeemoplossing: EtherCAT biedt een technologische basis voor de integratie van alle veldbussystemen voor gebouwautomatisering en voorkomt zo de bottleneck in subsystemen die vaak optreedt bij conventionele gegevensoverdracht. BACnet/IP, BACnet-MS/TP, DALI, DMX, EnOcean, KNX/EIB, Modbus, M-Bus, MP-Bus en SMI kunnen bijvoorbeeld naadloos worden geïntegreerd via de relevante EtherCAT Terminals en busklemmen.

Nieuwe EtherCAT Terminal voor DALI-2

Bovendien staat deze technologie nooit stil. Dat bewees ook de afgelopen editie van Light + Building. Daar werd de nieuwe EL6821 EtherCAT Terminal voorgesteld, een flexibele EtherCAT-communicatie-interface, gecertificeerd volgens de DALI-2-standaard. Hiermee kunnen maximaal 64 DALI/DALI-2-slaves en 64 DALI-2-inputapparaten worden aangesloten. De EtherCAT Terminal programmeert moeiteloos met behulp van TwinCAT 3-functieblokken. Voorts bevat de EL6821 ook een geïntegreerde DALI-busvoeding die kan worden uitgeschakeld met een gegarandeerde uitgangsstroom van 220 mA. De inbedrijfstelling en het gebruik van de EtherCAT Terminal worden ondersteund met signaalleds als statusindicatoren en twee digitale ingangen, waardoor ingebruikname kinderspel wordt. De TwinCAT 3 System Manager maakt het eenvoudig en gemakkelijk om de EL6821 en de DALI-apparaten te configureren en te parametreren. De TwinCAT 3 PLC-bibliotheek Tc3_DALI werd uitgebreid getest en is beschikbaar voor programmeringsdoeleinden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details