NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Unica breidt uit in Noord-Nederland met overname Pranger-Rosier

Unica breidt uit in Noord-Nederland met overname Pranger-Rosier

Dit is het grootste zelfstandige installatiebedrijf van Noord-Nederland met een omzet van circa € 55 miljoen en 250 medewerkers. Pranger-Rosier is sinds 1967 actief en sindsdien uitgegroeid tot een allround installatiebedrijf met vestigingen in Dokkum, Leeuwarden en Sneek. De voorgenomen acquisitie van Pranger-Rosier is de grootste overname in de geschiedenis van Unica, dat met een gerealiseerde omzet van € 539 miljoen in 2020 en circa 3.000 werknemers een van de grootste technisch dienstverleners van ons land is.

Versterking regionale aanwezigheid 

Met deze overname versterkt Unica zijn regionale positie in Noord-Nederland, waar het met de vestigingen in Groningen en Emmen ook zelf al actief is. Dankzij de overname krijgt Unica toegang tot een nieuwe klantgroep in Friesland en andere delen van Noord-Nederland en bouwt Unica daar zijn activiteiten uit, met name op het gebied van technisch beheer en onderhoud. Pranger-Rosier wordt na de overname met zijn drie vestigingen opgenomen in het vestigingennetwerk van Unica Building Services, dat daarmee de landelijke dekking uitbreidt naar 17 locaties. De overname wordt definitief nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn goedkeuring heeft verleend.

John Quist, CEO van Unica: “Pranger-Rosier past qua dienstverlening en cultuur perfect bij Unica en geeft ons de gewenste versterking in Noord-Nederland. De samenvoeging kan beide bedrijven vele voordelen bieden. De acquisitie van Synto in Zeeland in 2019 was een vergelijkbare overname die gericht was op verdere regionale uitbreiding van onze dienstverlening. Regionale verankering blijft onderdeel van de acquisitiestrategie, in combinatie met versterking van onze gespecialiseerde bedrijvenclusters.”

Pranger-Rosier: versnelling van groei onder eigen naam 

De directie van Pranger-Rosier ziet op haar beurt de aansluiting bij Unica als een belangrijke stap om de groei te versnellen en het aantal specialismen uit te breiden. Het bestaande directieteam blijft verbonden aan het bedrijf. Pranger-Rosier heeft een sterke regionale naamsbekendheid en reputatie en blijft om de herkenbaarheid in de markt te behouden onder eigen naam opereren vanuit de bestaande vestigingen in Dokkum, Leeuwarden en Sneek.

“Als gevolg van de overname kunnen wij onze klanten een breder dienstenpakket aanbieden”, zegt Marc Mulder, algemeen directeur van Pranger-Rosier. “We nemen afscheid van de families Pranger en Rosier, maar worden onderdeel van een bedrijf met een vergelijkbaar familie-DNA. Wij zien ook veel voordelen in het decentrale bedrijfsmodel van Unica dat zijn bedrijven veel autonomie en ondernemingszin geeft. We zien er naar uit om onze dienstverlening als onderdeel van Unica verder uit te breiden in het Noorden van Nederland.”

Combinatie van autonome groei en door acquisities  

Unica realiseert zijn groeistrategie enerzijds middels autonome groei, door vanuit de bestaande bedrijven nieuwe klantsegmenten aan te boren. Daarnaast versterkt Unica zijn organisatie met regionale of gespecialiseerde acquisities. Gerichte overnames zijn voor elk cluster onderdeel van de groeistrategie. Unica verwacht de komende jaren elk jaar meerdere overnames te kunnen doen. Voor dit jaar verwacht Unica een omzet te realiseren van minimaal € 600 miljoen en een verdere groei van het rendement.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details