NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Unieke Eco+module van Euromate zorgtvoor gezonde lucht en bespaart energie
Dust Free Industrial 8500

Unieke Eco+module van Euromate zorgtvoor gezonde lucht en bespaart energie

TOTAAL ONTZORGD NA INSTALLATIE

Euromate’s Air Monitor Systeem (AMS 5) meet de luchtkwaliteit in industriële omgevingen gedurende langere perioden. De Dust Free Industrial 8500 (DFI) luchtreinigers, die tot nu toe in veel gevallen op dezelfde stand ingesteld waren, zorgen voor schone binnenlucht. De nieuw ontwikkelde Eco+module stuurt de DFI’s nu aan op basis van de actuele stofconcentratie. De luchtreinigers passen zich daardoor aan een hoger of lager debiet aan. “Dat betekent dat ze niet meer de hele dag op volledige capaciteit hoeven te draaien, dit gebeurt alleen als het nodig is. Dat bespaart tussen 20 en 40 procent aan energie”, zegt Ard van Bergeijk, manager Operations/Engineering bij Euromate in Breda.

Anders gezegd meten strategisch gepositioneerde sensoren voortdurend de stofconcentratie in de ruimte en communiceren de meetresultaten direct naar een centraal punt, de zogenoemde ‘touch control’, die vervolgens de DFI-luchtreiniger aanstuurt. Ard van Bergeijk: “AMS 5 is in 2021 geleidelijk geïntroduceerd. De bedoeling was onze klanten met dit luchtmonitoringssysteem inzicht te geven in de stoflast in hun bedrijf en hen daarvan bewust te maken. Meteen hadden we echter al het idee dat we er meer mee zouden kunnen, bijvoorbeeld door het aansturen van DFI’s op basis van actuele metingen. Dat hebben we nu geïntroduceerd.”

AMS 5 met touch control

Systeem regelt het zelf

Van tevoren bespreekt Euromate de streefwaarden (aantal microgram stof per kuub), die voor iedere klant anders kunnen zijn. “Nu regelt het systeem zelf of het zachter kan draaien, waardoor het energie bespaart. Dat is het hele idee erachter. De hele dag het hoogste debiet hoeft niet meer. Behalve wanneer de klant lager wil gaan dan de streefwaarden, dan moet het systeem altijd voluit werken. Dat is echter theorie, want alle stof weghalen kan niet en hoeft ook niet. Op een gegeven moment zijn dan de energie die je erin stopt en de hoeveelheid stof die je er uithaalt niet meer in verhouding. De streefwaarde is goed genoeg.” Van Bergeijk benadrukt dat het systeem uitgebreid is getest, ook in de praktijk bij een aantal klanten om ervaring op te doen.

‘Niets meer te doen’

Euromate kan met AMS 5 in combinatie met Eco+module en de DFI helemaal ontzorgen. “Eenmaal geïnstalleerd hoef je er niks meer aan te doen”, zegt Ard van Bergeijk. “Dat stuk energiebesparing is natuurlijk ook een belangrijk element. Constant gezonde lucht tegen een zo laag mogelijke ‘total cost of ownerschip’, dat is uiteindelijk wat het oplevert. Een systeem voor professionele stofafzuiging dat je één keer instelt en waaraan je daarna niets meer hoeft te doen. Het regelt zichzelf. Als het bijvoorbeeld meer bedrijvigheid meet gaat het automatisch over op een hoger debiet.”

Luchtmonitoringssystemen zijn niet helemaal nieuw, maar aansturing van industriële stofafzuiging op basis van stofconcentratie is dat wel. Deze unieke combinatie zorgt ervoor dat luchtkwaliteit nu maatwerk is.

Over Euromate

Euromate is gevestigd in Breda en houdt zich al ruim 47 jaar bezig met een gezonde luchtkwaliteit voor bedrijven en hun werknemers. Of het nu gaat om oplossingen voor luchtreiniging in industriële hallen, klaslokalen, praktijken van huisartsen en tandartsen, kapperszaken of kantoren, in tal van ruimtes hangen hun professionele luchtreinigers, overal ter wereld. Het bedrijf heeft 70 medewerkers en is actief in vijftig landen. Naast de verkoop van professionele luchtreinigers biedt Euromate ook advies, metingen en monitoring voor gezonde lucht in organisaties.

Meer informatie via www.euromate.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details