NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Unieke ingebouwde warmtepomp garandeert constante inblaastemperatuur
IV Produkt is al meer dan vijftig jaar een hoogkwalitatieve producent van luchtbehandelingskasten. Het bedrijf zet sterk in op innovatie en produceerde reeds in de jaren tachtig units met ingebouwde warmtepompen.

Unieke ingebouwde warmtepomp garandeert constante inblaastemperatuur

AirX is de exclusieve verdeler van IV Produkt in België. Vooral de unieke ingebouwde warmtepomp van de luchtgroep van IV Produkt mag gezien worden, en bewijst de voortdurende drang naar innovatie van de Zweedse pionier. Met zijn jarenlange expertise toont AirX zich een betrouwbare partner op de Belgische markt. ‘Maatwerk is nodig in deze sector. De luchtgroep is het hart van de installatie en dient correct te functioneren, afhankelijk van de precieze noden van de klant’, zegt Gunter Quipor, Business Unit Manager en partner in AirX.

AirX staat bekend als specialist in het inregelen en opmeten van ventilatie­systemen. Daarnaast is het bedrijf ook de rechtstreekse verdeler van het Zweedse IV Produkt in België. IV Produkt is al meer dan vijftig jaar een hoogkwalitatieve producent van luchtbehandelingskasten. Het bedrijf zet sterk in op innovatie en produceerde reeds in de jaren tachtig units met ingebouwde warmtepompen. “Een belangrijke troef van IV Produkt is dat het bedrijf sterk inzet op energie-efficiënte innovaties van zijn luchtgroepen”, zegt Gunther Quipor. “Dat uit zich onder meer in een bijzonder geavanceerde sturing en regeling. De luchtgroepen slagen erin een zo hoog mogelijk rendement te halen in de warmterecuperatie en kunnen zo aan een zo laag mogelijk verbruik ventileren en klimatiseren.

AirX installeert zelf geen luchtgroepen, want het bedrijf ziet installateurs als klanten en niet als concurrenten.

Partner van de installateur, geen concurrent

AirX levert altijd plug-and-play luchtgroepen. Zo bespaart de installateur op zijn kostbare montage-uren, en daalt de kans op fouten. “De luchtgroepen worden volledig voorgemonteerd en -gekableerd geleverd. De installateur hoeft de luchtgroep dus niet meer zelf samen te bouwen op de werf”, aldus Quipor. AirX installeert zelf geen luchtgroepen, want het bedrijf ziet installateurs als klanten en niet als concurrenten. “Onze ambitie is vooral om sàmen met hen projecten beter te maken. Daarom leveren we de luchtgroepen niet alleen, de installateur kan ook bij ons terecht voor de opstart en inregeling.”

De unieke positie van de condensor en verdamper bij de ingebouwde warmtepomp, springt bij de IV Produkt-luchtgroepen extra in het oog. “Dat doet IV Produkt helemaal anders dan andere fabrikanten”, licht Quipor toe. “Een standaard warmtepomp gaat altijd gepaard met ontdooicycli, met als gevolg dat er tijdelijk koude lucht wordt ingeblazen en het comfortniveau niet te allen tijde optimaal blijft. IV Produkt kiest voor warmtepompen die zorgen voor een thermisch neutraal klimaat, in de winter én in de zomer. Ook als het buiten vriest, kunnen we in het gebouw een constante inblaastemperatuur van 21 à 22 °C garanderen, zonder dat er bijkomende verwarming moet worden aangesproken – en er dus ook geen extra energieverbruik aan te pas komt. Dankzij de hoge COP op de compressor kan de klant rekenen op een laag verbruik.” Deze revolutionaire technologie maakt van IV Produkt pioniers in de sector. “Ook voor klanten is het een nieuw gegeven, maar het duurt niet lang voor ook zij overtuigd worden door de voordelen van het systeem.”

‘De luchtgroepen worden volledig voorgemonteerd en -gekableerd geleverd. De installateur hoeft de luchtgroep dus niet meer zelf samen te bouwen op de werf.’

Drukbalanscontrole

Met de ingebouwde drukbalanscontrole komt IV Produkt ook tegemoet aan de hoogste eisen op vlak van luchthygiëne. Quipor: “Sinds corona hechten we daar met z’n allen veel belang aan, maar het is goed om weten dat dit criterium bij IV Produkt al veel langer een belangrijk punt van aandacht is. Je wil vermijden dat de afgezogen lucht via het wiel terug in de toevoerlucht terecht komt. Dankzij de drukbalanscontrole wordt – via een gemotoriseerde klep op de extractie en een drukmeting tussen pulsie en extractie – een overdruk gecreëerd van toevoer naar extractie. Dankzij deze geautomatiseerde drukbalanscontrole is de kans op een lek kleiner dan 0,1 procent – bij een standaardwiel is dat 1 procent.”

Bij de ontwikkeling is ook aan de praktische werf­problemen gedacht, waar installateurs dag­dagelijks mee te maken krijgen. Het is immers mogelijk elke luchtgroep op te splitsen in kleine delen, zodat deze gemakkelijk door een standaard­deur geraken. “Dat maakt de luchtgroepen goed geschikt voor renovatietoepassingen. Daar zijn de deuren heel vaak een probleem – probeer maar eens een luchtgroep van twee of drie meter breed door een dubbele deur van amper 90 cm te krijgen. AirX kan samen met de klant kijken naar hoe we de luchtgroep kunnen opsplitsen om alle stukken vlot op de juiste plaats te krijgen.”

De cloudfunctie IV Cloud laat toe om de luchtgroepen over het internet vanop afstand te monitoren. Dat verhoogt de betrouwbaarheid van de installatie.

Monitoring vanop afstand

De cloudfunctie IV Cloud laat toe om de lucht­groepen over het internet vanop afstand te monitoren. Dat verhoogt de betrouwbaarheid van de installatie, aldus Quipor: “Dit is geen vervanging van het gebouwbeheersysteem, maar een zekerheid voor de installateur dat iemand met kennis van zaken zijn installatie in het oog houdt en indien gewenst zelfs vanop afstand optimaliseert. Voor de eindklant geeft dit de zekerheid dat zijn investering optimaal rendeert. AirX analyseert maandelijks alle data van de vele sensoren die aanwezig zijn in de luchtgroep. Indien nodig wordt altijd de installateur van de betreffende installatie ingeschakeld om een service uit te voeren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details