NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Universiteit Antwerpen klaar voor de toekomst dankzij ingrijpend renovatieproject

Universiteit Antwerpen klaar voor de toekomst dankzij ingrijpend renovatieproject

Voor de eerste fase van de renovatie van de gebouwen op de Paardenmarkt van de Universiteit Antwerpen (voorheen IHAM en Hogeschool Antwerpen) kreeg Ingenieursbureau BOTEC de opdracht in samenwerking met DMT Architecten en Bureau Bouwtechniek bestaande lokalen om te vormen tot computerlokalen voor een 300-tal studenten. Na de ingebruikname van de computerlokalen in januari 2020 vangt de tweede fase aan. Deze omvat de renovatie en restauratie van de bestaande gebouwen voor de huisvesting van de opleiding Productontwikkeling.. 

Door een algemeen gebrek aan computerklassen bij de UA zullen de nieuwe lokalen reeds in gebruik worden genomen vóór aanvang van de tweede fase en zullen deze zo goed als continu bezet worden.

Dit leidde echter tot twee vooraf op te lossen problemen. De bereikbaarheid van deze pc-lokalen tijdens de werken van de tweede fase was cruciaal. De huidige toegang is in de tweede fase immers werfzone. Daarom werd een doorbraak met het bestaande aangrenzende gebouw R gecreëerd.

In de tweede fase verdwijnt bovendien het bestaande sanitair blok op de binnenplaats. Om dit op te vangen werd per niveau in het aangrenzende gebouw E ruimte gemaakt voor nieuw sanitair.

Pc-lokaal in finale afwerkingsfase.

Klimatisatie

Om een gezond binnenklimaat te garanderen in de nieuwe lokalen werd geopteerd voor de plaatsing van een ventilatiesysteem D. In samenspraak met en op aangeven van BOTEC heeft de bouwheer zeer bewust gekozen om de pc-lokalen wel te voorzien van de nodige ventilatie.

Voornamelijk in dit type lokalen is dit een noodzaak, gezien apparatuur zoals computers en printers droge, stoffige lucht veroorzaken.

De ventilatie wordt per lokaal belastingafhankelijk geregeld in functie van de gemeten CO2–waarde en de temperatuur. Daarbij wordt de lucht ingeblazen via een centraal gependeld textielkanaal. 

Verder werd na een grondige voorstudie en kosten-batenanalyse door BOTEC, gekozen voor de plaatsing van twee lucht-waterwarmtepompen om enerzijds de warmteverliezen ten gevolge van de ventilatie in de wintermaanden te compenseren en anderzijds de lucht in de zomermaanden te kunnen koelen.

Gezien het aantal aanwezige personen, de oriëntatie en de warmte-opwekkers in de lokalen was het voorzien van een topkoeling sterk aangewezen. De lokalen zullen in de maanden juli en augustus eveneens gebruikt worden, waardoor de keuze van koeling nog meer verantwoord is.

Data, verlichting, toegangscontrole- en camerabewakingssysteem

De inrichting van computerlokalen vraagt uiteraard aandacht voor de enorme hoeveelheid data-bekabeling, waarbij de bestaande gedecentraliseerde opstelling van de dataracks in de kelder van gebouw D ontoereikend was. Daarenboven moeten de bestaande racks verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe fietsenstalling, die gebouwd wordt in fase 2. Om alle nieuwe en bestaande datapunten te centraliseren werd een nieuw datalokaal gecreëerd op de vierde verdieping dat op het centraal punt wordt voor de gebouwen D en E. Van hieruit werden alle nieuwe en bestaande datapunten gevoed.

In het kader van energiebesparing werd geopteerd om alle lokalen te voorzien van de nieuwste generatie ledverlichting en deze daglichtafhankelijk te regelen door middel van een meting van het invallend zonlicht per lokaal.

Alle lokalen zijn eveneens voorzien van een toegangscontrole- en camerabewakingssysteem dat volledig in beheer is bij de bouwheer.

Met de herhaalschermen, centrale bediening van de geluidboxen en volledige wifidekking worden dit pc-lokalen die volledig klaar zijn voor de toekomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details