NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
UV-C brengt mogelijkheden én ­gevaren met zich mee
Nu de interesse in en de mogelijkheden van UV-C om corona te bestrijden toenemen, predikt Cebeo eerst en vooral waakzaamheid.

UV-C brengt mogelijkheden én ­gevaren met zich mee

Als geëngageerde en vooruitstrevende groothandel zoekt ook Cebeo mee naar oplossingen om het coronavirus te bestrijden. Ook Cebeo is er rotsvast van overtuigd dat UV-C-straling een deel van de oplossing kan zijn. Toch pleit Cebeo tegelijkertijd voor voorzichtigheid: UV-C-straling is immers schadelijk voor de mens. Daarom doet Cebeo er alles aan om zijn klanten voldoende te informeren over de voorschriften en de risico’s die verbonden zijn aan UV-C. 

UV-C is een techniek die Cebeo al langer bekend is. De groothandel heeft verschillende producten rond UV-C in zijn gamma. “We bieden al langer dan vandaag UV-C-producten aan, maar dan voor een andere toepassing”, verduidelijkt An Moors, head of product management bij Cebeo. “Zo wordt UV-C vaak gebruikt in vijvers, om zweefalgen ­tegen te gaan. UV-C komt ook voor in operatie­zalen en laboratoria, voor ontsmettingsdoeleinden.” ­Cebeo biedt zowel UV-C-lampen als armaturen aan. Ook systemen die UV-C combineren met ventilatie maken deel uit van het Cebeo-gamma. Het aanbod varieert van residentiële tot meer professionele toepassingen, die in plafonds worden ingebouwd. “De mogelijkheid in ventilatiesystemen om de lucht te zuiveren van bacteriën is wel een innovatie. Ventilatiesystemen konden tot op heden al filteren op stoffen en vervuiling, maar niet op bacteriën”, merkt Moors op. 

UV-C is een techniek die Cebeo al langer bekend is.

Meer dan een hype

Moors is ervan overtuigd dat UV-C meer is dan een hype. “Het is zeker en vast een oplossing die de tand des tijds zal doorstaan. Er komt dan wel een ­vaccin tegen corona, maar er zullen nog ­pandemieën op ons afkomen. Dankzij UV-C is het mogelijk om, aan relatief lage bedragen en met een eenvoudige installatie, ruimtes snel en efficiënt te ontsmetten.” Nu de interesse in en de mogelijk­heden van UV-C om corona te bestrijden toenemen, predikt Cebeo eerst en vooral waakzaamheid. Moors: “We willen onze klanten voldoende informeren over de mogelijke gevolgen wanneer deze producten massaal ingang op de markt vinden. UV-C heeft potentieel én toekomst, maar het is tegelijkertijd een heel gevaarlijke technologie. UV-C-licht is niet zichtbaar, maar de stralen kunnen wel tot diep in de huid doordringen. Dat kan leiden tot huidkanker of beschadiging van de ogen.”

‘Het is zeker en vast een oplossing die de tand des tijds zal doorstaan.’

Daarom worden ruimtes in de medische sector volledig afgesloten wanneer de UV-C-lamp in werking is. Duidelijke symbolen wijzen erop dat de toegang op die momenten verboden is. “Als deze toestellen zomaar op de markt gebracht worden, riskeren ze in een verkeerde toepassing gebruikt te worden. Er is daarom dringend nood aan richtlijnen, door middel van certificering en normering, zoals we die nu kennen in de medische sector. De overheid heeft daar een zeer belangrijke rol in te spelen. Anders dreigen we overspoeld te worden door producten die niet altijd waarschuwen voor de dreigende gevaren.”

In afwachting van duidelijke regels heeft Cebeo het initiatief genomen om zelf aandacht te besteden aan een correct en veilig gebruik. “We stellen de producten ter beschikking, maar nooit voordat de klant een formulier heeft ondertekend. Daarin leest hij wat de gevaren van UV-C zijn en hoe hij daarmee moet omspringen. Het document bevat ook een engagementsverklaring om ook de eindklant voldoende te informeren”, aldus Moors. 

De B AIR-V2 zorgt de klok rond voor desinfectie in aanwezigheid van mensen en dieren. Het toestel kan virussen, bacteriën, gisten- en schimmelsporen vernietigen.

Ver UV-C

In de verdere toekomst ziet Moors heil in ‘ver ­UV-C’. “Deze technologie heeft dezelfde voordelen als ­UV-C, maar is veel minder schadelijk voor de mens. Tot nu toe bestaan er echter nog maar prototypes van. Ver UV-C komt er zeker aan, maar tot dan is waakzaamheid geboden”, besluit Moors.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details