NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
UZ Leuven | Leuven

UZ Leuven | Leuven

Technische zorg voor de toekomst

Het nieuwe ziekenhuis voor Vrouw, Kind en Erfelijkheid van UZ Leuven, onderdeel van het masterplan voor Campus Gasthuisberg, mikt op de toekomst: een betere leefbaarheid van de ziekenhuisbeleving. IMTECH Belgium NV stond mee in voor de realisatie van dit project, meerbepaald voor de technische infrastructuur.

IMTECHVoor verschillende kritische lokalen, zoals de operatiezalen, de fertiliteitsafdeling en de isolatiekamers, was de technische installatie van cruciaal belang.

Het ziekenhuis is volledig gericht op alle activiteiten rond zwangerschap, bevalling, nazorg en een compleet kinderziekenhuis, op een totale oppervlakte van 38.000 vierkante meter. Zorgen voor moeder en kind worden er gebundeld onder één dak. Zowel raadplegingen als hospitalisatie-eenheden krijgen er hun plek.

All-in partner in technieken

Met technische projecten voor onder andere het REGA-Instituut (KU Leuven), het St.-Franciskusziekenhuis (Heusden-Zolder), het CHU Saint-Pierre (Brussel), het ZMK Maaseik of nog het ZOL in Genk is Imtech inzake installaties voor zorginstellingen niet aan zijn proefstuk toe.

Het ziekenhuis vrouw, kind en erfelijkheid bestaat uit twee gebouwen: deel 73-74, dat meer gericht is op de klinische activiteiten en bouwdeel 72, met focus op het administratieve gedeelte. “Concreet bevat het project consultatieruimtes, neonatale zorgen, een kraamafdeling, een dagziekenhuis, hospitalisatieafdelingen, een fertiliteitscentrum inclusief cleanroom, een bevallingskwartier met twaalf verloskamers en twee operatiezalen. Als partner in technieken nam Imtech Belgium de complete HVAC (Vestiging Temse), automatische regeling en sanitaire installatie (Vestiging Alken) op zich”, aldus David De Backer, Project Manager bij Imtech Belgium NV.

Klimaatplafonds en dynamische vloerconvectoren

IMTECHIn de gangen werden verschillende dynamische vloerconvectoren geplaatst. In de centrale inkomhal werden deze gecombineerd met zowel vloerkoeling als vloerverwarming.

‘Vrouw, Kind en Erfelijkheid’ streeft naar een zo optimaal mogelijk verblijf voor moeder en kind. Daarbij werd er geopteerd voor ‘rooming-in-voorzieningen’. Hierdoor kunnen ouders bij hun kind overnachten. Het nieuwe ziekenhuis beschikt over 185 bedden voor een langer verblijf en 50 bedden voor dagbehandelingen. David De Backer: “Algemeen zijn de kamers voorzien van klimaatplafonds. Dit wordt door middel van change-over systemen aangestuurd om de kamers te koelen of te verwarmen. In de behandelruimten op de eerste verdieping werd er gekozen voor temperatuursregeling door klimaatbalken. Daarnaast werden er in de gangen verschillende dynamische vloerconvectoren geplaatst en in de centrale inkomhal werden deze gecombineerd met zowel vloerkoeling als vloerverwarming. De algemene productie van cv en koelwater werd voorzien door bestaande installaties. Dankzij enkele platenwarmtewisselaars wordt het waterregime aangepast voor verder distributie naar de eindgebruikers.”

Drukbewaking en luchtfiltering

“Voor verschillende kritische lokalen, zoals de operatiezalen, de fertiliteitsafdeling en de isolatiekamers, was de technische installatie van cruciaal belang. Zo is de afzonderlijke drukbewaking van de isolatiekamers uiterst belangrijk. Afhankelijk van de noden van de patiënten dienen ze in over- of onderdruk gezet te worden (bronisolatie of bron- en beschermende isolatie). Door middel van variabele luchtvolumeregelaars wordt de hoeveelheid lucht geregeld om de gewenste druk te behalen. Het ventilatievoud voor deze ruimtes wordt bereikt door de hygiënische luchtgroepen die redundant opgesteld staan in de technische ruimte”, zegt De Backer. Drukregeling is evenzeer belangrijk voor de fertiliteit-cleanroom. “Door middel van constant volumeregelaars (CAV) wordt er een constante hoeveelheid verse lucht in de lokalen toegevoerd. Via variabele volumeregelaars (VAV) op de extractie van de ruimten wordt de drukregeling gerealiseerd. De filtratie van de lucht voor de fertiliteitsafdeling gebeurt door verschillende lokale FilterFanUnits die een HEPAfilter bevatten en tevens zorgen voor voldoende ventilatiewisselingen. Ook in de isolatiekamers en de operatiekamers werden er HEPAFilters geplaatst die een uiterst zuivere filtering van de ingeblazen lucht garanderen”, besluit David de Backer. 

Tekst Stéphanie Poppe    |    Beeld Imtech

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details