NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
UZA kiest voor adiabatische luchtbevochtiging
‘B-Eco werkt zo nauwkeurig als een Zwitsers horloge.’

UZA kiest voor adiabatische luchtbevochtiging

Hygiënisch alternatief voor stoom bewijst meteen meerwaarde

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) gonsde de laatste jaren van de bedrijvigheid. Ambitieuze nieuwbouwprojecten moeten het ziekenhuis klaar maken voor de toekomst. Eén van de grote werven op de site, was het optrekken van het zogenaamde ‘Gebouw J’, dat dienst zal doen als centrum voor klinische farmacologie en tevens als donorcentrum voor het Rode Kruis Vlaanderen. In dit gebouw springt de vooruitstrevende keuze op vlak van luchtbevochtiging in het oog. Het adiabatische systeem van DriSteem garandeert een energiezuinige en bovenal hygiënische luchtbevochtiging.  

Gebouw J bevindt zich pal in het hart van het UZA-domein, in de schaduw van het majestueuze hoofd­gebouw. In een latere fase zal het gebouw ver­bonden worden met de Spoed­afdeling, die in de nabije toekomst een uit­breiding onder­gaat. Hoewel Gebouw J in de strikte definitie geen ziekenhuis­gebouw is – en dus ook niet valt onder de strenge ziekenhuis­normeringen – vertoont het gebouw op vlak van functie en bezoekers natuurlijk wel enkele parallellen met een ziekenhuis. En in een ziekenhuis is hygiëne uiteraard van levensbelang. 

Een doordachte luchtbehandeling was dan ook in Gebouw J onontbeerlijk. Dirk Gestels, Project­leider Technieken Nieuwbouw bij UZA: “Alle lucht­behandelings­groepen op de site zijn standaard voorzien van luchtbevochtiging. In de bestaande gebouwen van het ziekenhuis gebruiken we daarvoor het centrale stoomnet, en dus ook de reeds aanwezige stoom”, aldus Gestels. In Gebouw J lagen de kaarten echter anders. “Al van vroeg in het proces werd beslist om hier geen beroep te doen op fossiele brandstoffen. De HVAC-installatie is dus volledig elektrisch, met een warmtepomp als centrale pion. Dat betekent ook dat er geen stoomproductie is en dat we dus een alternatief moesten zoeken voor de luchtbevochtiging. De keuze moest bovendien voldoen aan enkele praktische vereisten. Zo was de beschikbare lengte van de bevochtigingssectie beperkt, en was een onmiddellijke verstuiving en absorptie een cruciale eis.”

Wat het gekozen systeem op vlak van hygiëne een streepje voor geeft, is dat B-Eco hygiënische lucht garandeert zonder toevoeging van bijkomende producten.

VDI 6022

Elektrische luchtbevochtigers vielen uit de boot, om­dat het vermogen van deze toestellen te groot is. Onder impuls van studiebureau BUREAU PARTNERS – ARCHITECTEN & INGENIEURS werd gekozen voor luchtbevochtiging op lage druk, meer bepaald: adiabatische luchtbevochtiging. En laat die technologie nu net de specialisatie zijn van DriSteem. “Met B-Eco bieden we een adiabatische luchtbevochtigingsunit aan waar nauwelijks elektriciteit aan te pas komt en die perfect voldoet aan de strengste eisen op vlak van hygiëne”, zegt Marc Briers, zaakvoerder van DriSteem Belgium. Dat B-Eco beschikt over het certificaat VDI 6022, bewijst volgens Briers des te meer dat deze oplossing een op en top hygiënische luchtbevochtiging garandeert. “VDI 6022 is een van oorsprong Duitse hygiënenorm, die omschrijft dat alle mensen die zich in een welbepaalde ruimte bevinden, alleen maar worden blootgesteld aan perfect hygiënische lucht.” Ook Dirk Gestels geeft aan dat dit certificaat een belangrijk argument was om voor B-Eco te kiezen.

Wat het gekozen systeem op vlak van hygiëne een streepje voor geeft, is dat B-Eco hygiënische lucht garandeert zonder toevoeging van bijkomende producten. Bij andere technologieën dient men bijvoorbeeld chemicaliën, biocides of zware legeringen toe te voegen om ziektekiemen te doden. Bij B-Eco zijn deze additieven niet nodig – er wordt immers met RO-water gewerkt”, klinkt het. 

Ook op energetisch vlak brengt B-Eco alleen maar voordelen met zich mee. “De luchtbevochtiging an sich gebeurt uiterst zuinig, omdat de lucht wordt voorverwarmd via het warmtewiel. Zo wordt de warmte op zuinige manier aangeboden voor de adiabatische bevochtiging. Bovendien: als je met stoom werkt, moet je altijd rekening houden met transmissie-en condensatieverliezen. Dat probleem stelt zich hier niet”, zegt Marc Briers, die bovendien tevreden is over de uitstekende samenwerking met Dirk Gestels en zijn collega Dirk De Man, Afdelingshoofd Technische Dienst op het UZA. 

Onder impuls van studiebureau BUREAU PARTNERS – ARCHITECTEN & INGENIEURS werd gekozen voor luchtbevochtiging op lage druk, meer bepaald: adiabatische luchtbevochtiging.

Nauwkeurig modulerende regeling

B-Eco vernevelt de lucht op lage druk, in combinatie met een naverdampingspakket. “Dat noemen we een tweetrapshybridewerking”, haalt Briers aan. “Dat levert alleen maar voordelen op, zoals een lage luchtzijdige drukval en een bijzonder nauwkeurig modulerende regeling van de hoeveelheid water die in de luchtstroom wordt verneveld. Deze methode laat dus toe om de unit tot in de puntjes te regelen – in het UZA bedraagt de afwijking hierop minder dan 1 procent.”

“We zijn onder de indruk van de nauwkeurigheid van de oplossing die DriSteem heeft voorzien”, erkent Dirk Gestels. Aan de keuze voor B-Eco gingen lange discussies met de aannemer vooraf. “Ook ikzelf moest overtuigd worden van het regulerend vermogen – ik dacht dat stoom beter aangestuurd kon worden – maar al snel is gebleken dat die bezorgdheid onterecht was. We kunnen de werking van de luchtbevochtiging te allen tijde monitoren via ons gebouwbeheersysteem, en we kunnen op onze beide oren slapen: B-Eco werkt zo nauwkeurig als een Zwitsers horloge. Als we in de toekomst opnieuw nood hebben aan luchtbevochtiging op plekken waar geen stoom voorhanden is, zullen we zeker en vast opnieuw voor dit adiabatische systeem kiezen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details