NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Van duurzame technieken naar duurzaam wonen
Het project zet in op innovatief en duurzaam wonen op een steenworp van de bruisende Brugse binnenstad.

Van duurzame technieken naar duurzaam wonen

Gevestigde waarde in de wereld van sanitair en HVAC of niet, het is zaak om te blijven investeren in een duurzame toekomst voor iedereen. Badkamer- en verwarmingsspecialist Van Marcke maakt op dat vlak een duidelijk statement, en wel met een uniek vastgoedproject. Dit is waarom.

Zorgen voor kwaliteit van leven. Met producten, diensten en duurzame woontechnieken om het comfort van de eindgebruiker te verhogen – altijd met respect voor de natuur. Het is vanuit deze filosofie dat Van Marcke nu richting projectontwikkeling kijkt met een uiterst innovatief en ecologisch nieuwbouwproject in Brugge: Kolenkaai. 

Nele Van Den Rijse, VP Real Estate Development bij Van Marcke: “We onderzoeken altijd welke meerwaarde we vanuit ons eigen patrimonium kunnen bieden. Op de Kolenkaai was vroeger een bedrijvige site met onder andere ons filiaal Van Marcke Technics en een showroom. We zijn inmiddels begonnen met de afbraak van die oude gebouwen om het terrein duurzaam te transformeren. Op een oppervlakte van meer dan 10.000 m² komen zowel appartementen als commerciële ruimtes en grondgebonden woningen, badend in het groen. Betaalbaar wonen, duurzaamheid en architecturale expressie zullen er hand in hand gaan. Hiervoor werken we nauw samen met de gerenommeerde architecten van Binst Architects. Met de 111 diverse wooneenheden bij het water wordt het er heerlijk vertoeven.”

De kwalitatieve en hedendaagse afwerking met oog voor detail maakt wonen in Kolenkaai uiterst comfortabel.

Gebundelde expertises

Feit is dat Van Marcke heel wat expertises in huis heeft en die nu volop kan inzetten bij project Kolenkaai. Het Engineering-team bijvoorbeeld is gespecialiseerd in hernieuwbare energie en technische berekeningen, en draagt met die kennis bij aan maximaal wooncomfort. Het Prefab-team levert kant-en-klare sanitaire installaties en energiemodules die enerzijds minder plaats innemen en anderzijds erop gericht zijn om de installateurs te ontzorgen en het bouwproces te versnellen. Het gaat om prefab energiemodules op maat, met combinaties van warmtepomp, ventilatie-unit, gaswandketel, woningstation/HIU, buffervaten, bereiding sanitair warm water, collectoren voor vloerverwarming of radiatoren… Energiezuinige toestellen, feilloos gemonteerd in één compact geheel.

Het beheer van de technieken komt in handen van een speciaal opgerichte Energy Service Company (ESCO). Met Kodij, zoals de ESCO heet, maakt Van Marcke hernieuwbare energie mogelijk. De gebouwen worden verwarmd en passief gekoeld met een warmtenet en warmtepompen die hun energie uit een BEO-veld halen. Dit principe van ondergrondse boorgat-energie-opslag zorgt voor warm water en verwarming, met daarnaast gratis passieve koeling als het warmer is. Verder komen er pv-zonnepanelen op de daken van de meergezinswoningen en zullen de 171 parkeerplaatsen laadpaal-ready gemaakt worden. 

Makelaars zullen door Van Marcke College onderwezen worden over de energie- en gebouwtechnieken, zodat ze die kennis haarfijn kunnen overbrengen aan potentiële kopers. Zo is elke schakel in het proces goed op de hoogte. Bovendien houdt Van Marcke het beheer van de technieken de komende 30 jaar in eigen handen, continuïteit verzekerd voor de bewoners.

In Kolenkaai onthaast je in een stijlvolle woning omgeven door groen.

100% voor technieken, ligging & looks

De laatste innovatieve technieken vinden hier hun ingang, en daarmee maakt Van Marcke straffe energieambities waar. “We blijven trouw aan onze duurzame roots. We beschikken over uitgebreide knowhow op allerlei vlakken en we brengen die graag in de praktijk. Door onze krachten te bundelen kunnen ook architecten, studiebureaus en projectontwikkelaars in de toekomst nog meer profiteren van onze uitgebreide expertise. Van Marcke heeft alles in huis om vandaag al het gebouw van morgen op te trekken,” aldus Nele Van Den Rijse. “Bovenal draait het hier om de uiteindelijke bewoners. Zodat zij aangenaam en energiezuinig kunnen leven, in gebouwen die 100% futureproof zijn. De kwalitatieve en hedendaagse afwerking met oog voor detail draagt daar ook aan bij.”

Het wordt een mooi totaalplaatje, tussen het centrum van Brugge en het toekomstige kaaid­istrict. Zowel qua ligging, looks als technieken een veelbelovende parel. De oplevering is voorzien begin 2026.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details