NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Van engineering tot onderhoud: VINCI Energies beheert en beheerst alle aspecten van de tertiaire sector
De sterkte van VINCI Energies zit hem vooral in de allesomvattende aanpak. We spreken in dat opzicht over ‘total technical solutions’.

Van engineering tot onderhoud: VINCI Energies beheert en beheerst alle aspecten van de tertiaire sector

VINCI Energies is multidisciplinair in de meest letterlijke zin van het woord. Het bedrijf is actief in industriële automatisering, energie-, transport- en communicatie-infrastructuren, brandbeveiliging, facilitaire diensten en gebouwtechnieken. Voor deze laatste focussen de activiteiten zich voornamelijk op HVAC (klimatisatie en verwarming), sanitair, elektriciteit,  branddetectie, audiovisuele technieken en hernieuwbare energie. Die klemtoon op de uiteenlopende technieken en facetten binnen een gebouw biedt voordelen op tal van domeinen. ‘Op die manier kunnen we écht een totaaloplossing aanbieden’, klinkt het. 

De gebouwactiviteiten van VINCI Energies situeren zich voornamelijk in tertiaire gebouwen, zoals kantoren, openbare gebouwen en zorg­infrastructuur, maar ook in de farmaceutische sector. “Onze sterkte zit hem vooral in de alles­omvattende aanpak. We spreken in dat opzicht over ‘total technical solutions’”, zegt Fabrice Montesi, Managing Director Buildings. “VINCI Energies brengt experten uit uiteenlopende vakgebieden samen om een allesomvattende oplossing te kunnen bieden. Onze expertise komt dan ook het meeste tot uiting in complexe, multitechnische projecten. We maken een project beter met behulp van onze technische expertise, waarbij we voortbouwen op het concept dat het studiebureau gedefinieerd heeft.” 

De digitalisering is niet weg te slaan uit onze maat­schappij. In de bouw­sector is dat des te meer het geval. De opkomst en het toe­nemende belang van smart buildings en gebouw­beheer­systemen is daar hét bewijs van. “Vandaag de dag wordt het als vanzelf­sprekend beschouwd om customization in gebouwen te voor­zien. Een vergader­zaal reser­veren of de tempera­tuur op voor­hand instellen via je smartphone: zo’n functionali­teiten vinden steeds meer ingang”, aldus Montesi. 

VINCI Energies probeert in de projecten die het realiseert met zoveel mogelijk merken en business units aanwezig te zijn. In grote gebouwen zijn alle technieken immers steeds meer onlosmakelijk met elkaar verbonden. “VINCI Energies beheert én beheerst alle aspecten van de tertiaire sector, en dat zowel verticaal – van engineering tot en met onderhoud – als horizontaal: alle technieken die de klant nodig heeft, bieden we aan”, vult Wim Geuens, Managing Director bij VINCI Facilities, aan. 

Door technische installaties te onderhouden en te optimaliseren, verbetert VINCI Facilities de prestaties en het potentieel van de gebouwen.

Onderhoud en beheer 

Het verhaal van een gebouw eindigt immers niet bij de oplevering. Met die filosofie probeert de afdeling VINCI Facilities bedrijven bij te staan gedurende de hele levensduur van een gebouw. Geuens: “Onze focus ligt op het facilitair management en beheer van het gebouw. Dit omvat zowel soft services als hard services. Denk bij soft services aan bijvoorbeeld catering, groenonderhoud en post-en pakketbedeling.” 

De hard services omvatten het gehele technische beheer en onderhoud op alle comfortinstallaties. Door technische installaties te onderhouden en te optimaliseren, verbetert VINCI Facilities de prestaties en het potentieel van de gebouwen. Geuens: “Gebouwen worden steeds slimmer, en dus is het maar logisch dat de verschillende installaties in dat gebouw een zeker onderhoud nodig hebben. En dan gaat het niet alleen om de verwarmingsketel of de ventilatieunits, maar ook om bijvoorbeeld de verlichting.”

Brandveiligheid

De afdeling ‘Industry & Fire Solutions’ legt zich voor­namelijk toe op het installeren en verbeteren van brand­beveiliging in gebouwen. De afdeling is gespecia­liseerd in brand­detectie en actieve brand­beveiliging. Eén van de uitdagingen op vlak van brand­veiligheid, wordt de verwachte stijging van het aantal elektrische voertuigen, zegt Patrick Merckx, Managing Director Industry & Fire Solutions: “Elektrische auto’s die in toenemende getale opgeladen worden in de parking onder een kantoor­gebouw of appartements­gebouw: dat brengt nieuwe brand­veiligheids­risico’s met zich mee. De Belgische regle­mentering op dat domein is nog niet op hetzelfde niveau als in onze buur­landen. Het verplichten van sprinklersystemen in parkeergarages, zoals bij­voorbeeld in Luxemburg, zou een goede zaak zijn.”

De afdeling ‘Industry & Fire Solutions’ legt zich voornamelijk toe op het installeren en verbeteren van brandbeveiliging in gebouwen.

Renewable Energies

‘Renewable Energies’ is de jongste afdeling van VINCI Energies, opgericht met het oog op de steeds urgenter wordende energietransitie. Gie Verbunt, Managing Director Renewable Energies, licht toe: “Wij richten ons op groene energie in de brede zin van het woord. Dat omvat aspecten als zonnepanelen, elektrische mobiliteit, maar ook energieopslag, energiemanagement en waterstofopslag.”

Met het oog op de klimaatdoelstellingen verwacht VINCI Energies dat de impact van deze afdeling alleen nog maar zal toenemen. Verbunt: “Zo wint het regelen van energiestromen en het opslaan van energie van zonnepanelen aan belang. Deze onderdelen kunnen natuurlijk niet los van de andere afdelingen van VINCI Energies gezien worden. Ons doel is om alle activiteiten van VINCI Energies zoveel mogelijk vanuit een groene insteek te realiseren. Ook dit past in de filosofie van het totaalconcept dat we willen aanbieden”, besluit Verbunt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details