‘Als je gas combineert met een goede isolatie, dan leidt dit tot 25 procent minder CO2-uitstoot.’

01:58
09-07-2020

Van stookolie naar gas: een forse besparing voor scholen

Scholen zijn doorgaans geen voorloper als het om vernieuwende en energiezuinige verwarmingsinstallaties gaat. Het Instituut Mater Salvatoris in Kappelen wil het tij keren en zet sedert enkele jaren in op een stapsgewijze, gerichte vernieuwing van de verwarmingsinstallatie. Condenserende gasketels vormen het speerpunt van de aanpak van het schoolbestuur.

Gas is duurzaam, betaalbaar en gemakkelijk te combineren met hernieuwbare energie. Dat geldt niet alleen voor eengezinswoningen en ­appartementen, ook energieverslindende schoolgebouwen doen een fors voordeel door te kiezen voor een verwarmingsinstallatie op gas. “Scholen hebben een grote warmtevraag. Het komt erop aan om die vraag maximaal te beperken, en ­tegelijkertijd ervoor te zorgen dat die warmte zo efficiënt mogelijk wordt opgewekt”, zegt Kris De Wit van Gas.be.

‘Scholen hebben een grote warmtevraag. Het komt erop aan om die vraag maximaal te beperken.’

 

Ook duurzaamheid is een belangrijke factor. “Dat is de plicht van elke school. Het doel van een school is tenslotte het vormen van mensen die maatschappelijk betrokken zijn. De zorg voor het klimaat maakt daar onlosmakelijk deel van uit, en die ambitie moet zich ook reflecteren in het patrimonium van de school”, vervolgt De Wit. “Als je gas combineert met een goede isolatie, dan leidt dit tot 25 procent minder CO2-uitstoot. Kies je daarbovenop voor een combinatie met hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp en/of zonnepanelen, dan kan je het energieverbruik – en dus ook de factuur – nog gevoeliger verminderen.” Volgens De Wit is dit het ideale moment om de overschakeling te maken. “Scholen die nu ­kiezen voor een nieuwe gasinstallatie genieten van meerdere premies.”

Besparing

Het Instituut Mater Salvatoris uit Kapellen, een middelbare school waar zeshonderd leerlingen les volgen, hoeft niet meer overtuigd te worden. De school ondernam de voorbije jaren al heel wat inspanningen om het energieverbruik te ­beperken. Zo werd de enkele beglazing vervangen door dubbelbeglaasde ramen, werd er ingezet op dakisolatie en koos de school er ook voor om op vlak van verwarming over te stappen van stookolie naar gas.

Bij de stapsgewijze renovatie van haar gebouwen koos het Instituut Mater Salvator resoluut voor gas. “We hebben eerst onze isolatie ­verbeterd met nieuwe ramen en een nieuw dak”, zegt ­directeur Walter De Raedt. “Voor onze verwarming op­teerden we om de installatie op stookolie te vervangen door gasketels, gecombineerd met zonne­panelen. Dit levert ons een grote energie- en kostenbesparing op.”

Het Instituut Mater Salvatoris in Kappelen.

 

“De keuze voor gas hebben we op basis van verschillende criteria gemaakt, voegt Paul ­Swinnen van het Instituut Mater Salvatoris toe. “Een hoogrendementsgasketel laat ons toe om de verwarming flexibeler aan te sturen. En natuurlijk is deze installatie een stuk milieuvriendelijker en is ook het kostenplaatje positief: dankzij deze omschakeling realiseren we een omvangrijke besparing.”

In het gebouw dat wordt gedeeld met de kleuterschool werd recentelijk de laatste stookolieketel vervangen door een condenserende gasketel. “Hierdoor verminderen we onze CO2-uitstoot en onze energiefactuur opnieuw”, vervolgt Swinnen. “Bovendien bevonden er zich onder de grond nog enkele enkelwandige stookolietanks. Die moesten absoluut weg.”

Het eindpunt is nog niet bereikt, zegt Walter De Raedt: “De vernieuwing zet zich verder, stap voor stap. In een ander schoolgebouw staan nog enkele oudere gasketels, die we binnenkort vervangen door condenserende modellen.”

Ondersteuning Fluvius

Voor schooldirecties is het niet gemakkelijk om de juiste keuzes te maken. Daarom biedt netbeheerder Fluvius een ondersteuning op maat. “Fluvius heeft mee gedacht over waar de aansluiting het best zou komen en hoe dat praktisch te realiseren was. Die technische ondersteuning was een groot pluspunt.”    

Tekst en beeld Gas.be

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners